Din erfarenhet kan vara värdefull i andra yrken, tipsar entreprenören Maria Mattsson Mähl som är expert på arbets­marknadsfrågor.
Din erfarenhet kan vara värdefull i andra yrken, tipsar entreprenören Maria Mattsson Mähl som är expert på arbets­marknadsfrågor. Foto: Shutterstock

”Jag har tappat arbetsglädjen” Jobbcoachen tipsar

amelias läsare Johanna har tappar arbetsglädjen och motivationen. Ska hon byta jobb – och till vadå? Eller börja plugga igen? Jobbcoachen ger råd.

Fråga: Jag är utbildad förskollärare sedan 16 år. Under de åren har jag provat att byta arbetsplats, varit föräldraledig i tre perioder, och även tagit mig igenom en tung period av utmattningssyndrom. Arbetssituationen inom förskola blir bara mer och mer ansträngd, och det går inte att komma undan genom att byta arbetsplats igen. Jag har tappat glädjen i mitt yrke och känner att jag, för både min egen och min familjs skull, behöver prova något helt annat för att inte glida ner i en ny svacka. Men vad ska jag göra? Vad passar jag till annat än det jag är utbildad för? Jag är kreativ, älskar skapande och musik. En dröm är att skriva och illustrera barnböcker. Jag kan även tänka mig att arbeta på bibliotek men vet inte vilken utbildning som krävs för det? Är tacksam för alla idéer och förslag. Jag håller utkik efter jobbannonser nästan varje dag men hittar inget som passar. Kan inte kasta mig på vad som helst eftersom jag behöver ha ekonomisk trygghet för min familj. /Johanna

LÄS OCKSÅ: ”Hur ska jag ha råd att plugga?” Jobbcoachen svarar

Jobbcoachen svarar: Om du tappat arbetsglädjen så behöver du en förändring

Det du beskriver är en väldigt vanlig situation. Att bryta upp från en trygg inkomst där du har rätt utbildning och erfarenhet är svårt. Men eftersom du inte trivs med din situation så behöver du en förändring. 

Det enklaste är att se om det finns någon förskola i din närhet som har ett annat pedagogiskt upplägg än där du jobbar idag. Personal- eller föräldradrivna förskolor är ofta mindre, och kan ha en profilpedagogik som musik eller konst, vilket kanske kan passa dig. 

Ett annat alternativ är att byta bana. Din erfarenhet uppskattas i andra yrkesroller, som till exempel projektledning. Att ta hand om en grupp små barn brukar vara bra träning i både presentationsteknik och ledarskap. Trivs du som pedagog, prova på vuxenutbildning. Du kan söka dig till folkhögskola eller studieförbund. Att fortsätta som pedagog, men byta åldersspannet, kan vara ett mindre drastiskt sätt att skifta yrke. Det viktiga för dig är förmodligen att våga ta klivet. 

Det du väljer som jobb behöver inte vara drömjobbet. Ofta brukar personer i din situation behöva byta jobb en gång för att komma på vad de verkligen vill jobba med. Ibland är det viktigare att påbörja en förändringsprocess än att hitta det perfekta drömjobbet. 

Vill du ha kvar anställningstryggheten kan du även undersöka om du kan få tjänstledigt för att prova ett annat jobb. Din arbetsgivare har ingen skyldighet att tillåta det (om du inte studerar förstås eller kombinerar det med studier), men det kan vara värt att undersöka det.