Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Försök att hitta ett jobb som synkar med din fritid, tipsar Maria.
Försök att hitta ett jobb som synkar med din fritid, tipsar Maria.
Försök att hitta ett jobb som synkar med din fritid, tipsar Maria.
Försök att hitta ett jobb som synkar med din fritid, tipsar Maria. Foto: Shutterstock

”Jag har jobbångest efter semestern” Jobbcoachen ger råd

Vad ska man göra när man har ångest över att börja jobba igen efter semestern? Trots att man har det helt okej, kan man knappt stå ut med att man ska jobba där ytterligare ett år. Jobbcoachen Maria Mattsson Mähl ger råd. 

Fråga: Under semestern har jag fått alltmer ångest över mitt jobb. Jag har knappt njutit av sommaren eftersom jag bara räknar dagarna tills jag ska börja jobba igen. När jag väl är där känns det inte alls så farligt - jag gillar mina kollegor, har okej lön och bor nära jobbet, så det är väldigt praktiskt. Ändå står jag knappt ut med tanken på att jobba där i ett år till. Samtidigt som jag inte kan föreställa mig att det skulle bli bättre på nästa jobb, eftersom jag egentligen inte VILL jobba, utan hellre vara ledig. Men det vill kanske alla? Har du något råd till mig? /Vera

Jobbcoachen svarar: Unna dig själv en paus

Det är ganska vanligt att ha lite ångest över att semestern är på väg att ta slut. För de allra flesta brukar det ändå vara ganska skönt med vardag, men i ditt fall låter det som om det är väldigt stor skillnad på att ”vara ledig” och att ”ha ett jobb”. Du skriver själv att jobbet är ”väldigt praktiskt”, samtidigt som du knappt står ut med tanken på att jobba där ett år till. Då är det något som skaver lite väl mycket.

Jobbet måste inte vara ett nödvändigt ont

Jag tycker att du ska fundera lite på vad det är i känslan av att ”vara ledig” som är bra. Vill du slippa gå upp tidigt på morgonen? Är det härligt att hinna umgås mycket med andra? Är det värmen och solen som känns lockande? Försök att hitta tre till fem saker som du gillar med din semester. Tänk efter om du kan komma på ett jobb som fungerar ihop med dina favoritsysselsättningar, till exempel att laga mat, träffa mycket folk eller att träna ofta.

I vårt land och i vår kultur finns myten att man måste ha söndagsångest eller att jobbet måste vara något nödvändigt ont. Så behöver det inte alls vara. Fritidsekonomin växer sig allt starkare, inte minst tack vare alla influencers som visar upp bilder och filmer från sina äventyrliga resor eller andra härliga aktiviteter. Det går numera att leva på att spela dataspel, passa hundar eller att inreda hem eller butiker. Ofta måste man förstås vara riktigt bra på sin hobby, men det går.

Jag tycker det låter som om du ska försöka ge dig själv en paus. Börja studera på heltid och välj ett ämne som verkligen intresserar dig. Är du rädd för förändringen behöver du inte säga upp dig. Om du har fast anställning har du rätt att vara tjänstledig från jobbet för studier. Ta den chansen!

LÄS OCKSÅ:

Ska jag byta jobb eller stanna? Jobbcoachen ger råd
”Jag har tappat arbetsglädjen” Jobbcoachen tipsar
”Hur ska jag ha råd att plugga?” Jobbcoachen svarar