För att ha råd att plugga även i vuxen ålder kan du börja med att kolla på kortare YH-utbildningar på deltid, tipsar jobbcoachen. Då kan du jobba samtidigt som du pluggar – och kommer snabbt ut på arbetsmarknaden igen.
För att ha råd att plugga även i vuxen ålder kan du börja med att kolla på kortare YH-utbildningar på deltid, tipsar jobbcoachen. Då kan du jobba samtidigt som du pluggar – och kommer snabbt ut på arbetsmarknaden igen. Foto: Shutterstock

”Hur ska jag ha råd att plugga?” Jobbcoachen svarar

amelias läsare Cecilia vill byta jobb, helst till en helt ny bransch. Men hur får man råd att plugga i vuxen ålder? Jobbcoachen ger tips.

Fråga: Hej Maria! Jag har jobbat som förskollärare i nio år och aldrig haft något annat jobb, men nu är jag sugen på att prova något nytt. Jag längtar efter ett jobb där man inte har ansvar för andra människor, utan sitter på ett kontor och jobbar, kanske något inom ekonomi eller redovisning. Vilken sorts utbildning behöver jag då och hur ska jag ha råd med den? /Cecilia

Jobbcoachen svarar: ”Du kan jobba samtidigt som du pluggar”

Vad bra att du funderar över din jobbsituation. Arbetslivet är långt, och det som passar bra under en fas i livet kanske inte alls är lämpligt under hela yrkeslivet. Redovisnings- och ekonomiassistent är ett bristyrke, så det låter som ett klokt val. 

Det finns flera olika möjligheter för dig, men spontant skulle jag rekommendera en YH-utbildning (YH står för yrkeshögskola) eller komvux. Båda alternativen är kortare än en traditionell universitets- eller högskoleutbildning och kan med fördel kombineras med att arbeta hel- eller deltid, något som kan underlätta för den som har vant sig vid en stabil inkomst och pengar in på kontot den 25:e varje månad. YH är en bra utbildningsform för den som vill byta bransch, eftersom utbildningen innehåller arbetsplatsförlagda moment – så kallade LIA-platser (lärande i arbetslivet) – vilket är ett bra sätt att lära känna arbetsplatsen och få kontakter i en ny bransch. YH-utbildningar hittar du på Myh.se och de kommunala vuxenutbildningarna finns på din kommuns hemsida. 

I Sverige har vi förmånliga regler för den som vill studera i vuxen ålder. Du har till exempel rätt att vara tjänstledig för studier. Det innebär att din arbetsgivare inte kan neka dig ledighet för att plugga – även om det är en utbildning som inte har med ditt nuvarande jobb att göra. 

Den som studerar har dessutom rätt till studiemedel, som består av en bidragsdel (studiebidrag) och en lånedel (studielån). Det finns också tilläggsbidrag om du har barn under 18 år. Din utbildning måste dock ge rätt till studiemedel, vilket en del privata eller kortare utbildningar inte gör. Du ska också studera minst 50 procent av heltid under minst tre veckor samt uppfylla ålderskraven. Mer information finns på Csn.se

LÄS OCKSÅ: Dags för en ny karriär – så gör du i 5 enkla steg 

LÄS OCKSÅ: Så fixade vi en ny karriär – nu lever vi vår dröm! – 3 kvinnor berättar