Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: E+ / Getty Images / Petar Chernaev

Guldklockans tid för trogen tjänst är över – detta är gigekonomi

Gig-ekonomi är just så modernt och nytt som det låter. Det handlar om ett nytt sätt att arbeta. Fasta anställningar, fasta arbetsplatser och lång och trogen tjänst håller på att fasas ut mer och mer.

Benämningen gig-ekonomi kommer från att i stället för traditionell fast anställning kommer vi fram över se vi mer av tillfälliga arbeten eller engagemang, så kallade "gig". Fler och fler väljer att bli egna företagare eller sälja sin spetskompetens i tillfälliga konsultsammanhang.

Lyssna gärna på amelia Jobblivs podd här nedan, med 

Frida Boisen, Head of Digital media på Bonnier Magazine & Brands. Hennes arbetssätt är ett typexempel på gig-ekonomi.

https://embed.acast.com/jobbliv/1.forandringmedmariasognefors?width=100%25&height=188&frameborder=0&scrolling=no

Idag arbetar runt 20 procent i Sverige i den nya gig-ekonomin, och denna grupp växer hela tiden. Men hur kommer gig-ekonomin att påverka dig? Här får du en snabbgenomgång av vad som döljer sig bakom begreppet.

Detta krävs för gigekonomi

För att gigekonomi ska vara möjligt krävs vissa förutsättningar.

1. Teknik, som möjliggör flexibla arbetsplatser och flexibla arbetstider. Det är den digitala tekniken som kommer göra det hela möjligt.

2. Flexibilitet. En ny och flexiblare företagskultur måste etableras, det vill säga fasta arbetstider och fasta arbetsplatser kommer inte vara lika vanligt som det är idag. Man måste även vara flexibel när det kommer till kompetens,.

3. Förändring. När kundbeteendet förändras är det viktig att även företagen hänger med.

Projektanställningar ersätter fasta anställningar

Än så länge så är arbetsmarknaden fortfarande beroende av fasta anställningar, en anställningsform som succesivt håller på att försvinna. Istället väljer många lockas fler och fler arbetsgivare  att använda sig av projektanställningar, vikariat, bemanningsföretag och konsulter för att inte behöva låsa fast sina anställningar.

I en gig-ekonomi kommer personalansvarig vara mer av en talangscout för specifika uppgifter, än en traditionell rekryteringsansvarig.

Förvänta dig ingen guldklocka

Än så länge är vi bara i gig-ekonomins linda. Men det är dags att börja vänja sig vid en framtid utan fast anställning och den där guldklockan efter 25 års trogen tjänst. Vad som kommer krävas av oss är förutom vår kompetens, är större ansvar ett förmågan att nätverka och att vi blir digitala helt och hållet.

3 punkter som är avgörande för gig-ekonomis utveckling

1. Omvärldsförändringar, globalisering och nya kundbeteenden.

2. Digitaliseringen som förändrar kompetensbehoven.

3. Viljan och möjligheterna att driva eget ökar.

LÄS OCKSÅ: Så vågar du vara modig (så kan du göra för att våga ta stegen till förändring)