9 av 10 svenskar tänka sig att ”gigga” i framtiden.
9 av 10 svenskar tänka sig att ”gigga” i framtiden.

De tjänar pengar på sin hobby – så funkar gigekonomi

amelia gräver i trendbegreppet "gig-jobb" och träffar två kvinnor som tjänar pengar på sin hobby.
Karin Herou

Vad gör du på din fritid? Är det något du kan förvandla till en inkomst? Scrolla ner och möt två kvinnor som tjänar extra pengar i den nya gigekonomin – ett ord värt att lägga på minnet.

Vad betyder gigekonomi?

Gigekonomi att jobba med flera olika saker, ofta på frilansbasis. Många experter menar att digitaliseringen öppnat upp för en ny typ av arbetsmarknad, som är mer uppdragsbaserad än tidigare. Enligt en undersökning från bemanningsföretaget Manpower 2017 kan 9 av 10 svenskar tänka sig att gigga i framtiden.

Therese, 39, giggar som mjölnare: ”Det är otroligt avkopplande”

Till vardags jobbar Therese på Socialförvaltningen. Som extrajobb är hon mjölnare.

Möten, mejl och handlingsplaner. Som utvecklingsledare för Socialförvaltningen i Sävsjö krävs ett strategiskt tänkande och en långsiktighet. Men efter en dag på kontoret där tankarna fått mala finns det inget bättre än att gå hem – och mala.

På gården där Therese Rostedt bor finns nämligen en vattendriven bygdekvarn.

– Det är otroligt avkopplande att bara komma in i kvarnen. Nymalet mjöl doftar otroligt gott och man hör vatten som porlar. All stress bara rinner av en.

Kvarnen har blivit Thereses frizon. Här kan hon tänka ostört medan hon kånkar säckar och mäter mjöl.

– Att mala mjöl idag görs i princip enligt samma teknik som för hundra år sedan. Jag stoppar in spannmålet och det kommer ut när det är klart. Det finns inget jag kan göra som påskyndar processen och det är en viktig insikt. Jag måste helt enkelt vänta, det är väldigt vilsamt.

Gig-jobbet är Thereses avkoppling. Foto: Sara Magnusson fd Södergård

Började som hobby – blev gig-jobb

Therese har alltid älskat att baka och att skapa konkreta ting med sina händer. När de flyttade in på Forssa kvarngård var det därför självklart att kvarnen skulle användas. Hon tog hjälp av mjölnaren Gösta som tidigare bott på gården.

– Att mala mjöl är ett hantverk, och det tog ungefär ett år att lära sig grunderna i att mala. Från början malde hon bara familjens mjöl och gav bort till vänner, men snart insåg hon att hennes hobby kunde löna sig.

– Det var en häftig tanke, men när jag väl tänkt den kändes den självklar.

Hon började sprida ordet via sociala medier och snart började verksamheten snurra. Therese är idag en av Sveriges få kvinnliga mjölnare.

– Jag tycker om kontrasterna, kontorskläder ena dagen och mjöliga bagarbyxor nästa dag. Jag tycker det är roligt och får väldigt mycket energi av att jobba i kvarnen.

Det är fantastiskt att min hobby också ger en inkomst

Hon har självklart skrivit hobbyjobbet på sitt cv.

– Jag tycker det visar att jag är en driven person som vågar satsa.

Många höjer ett intresserat ögonbryn när hon berättar om sin hobby.

– Folk tycker det är häftigt, och det är ju inte alla som har en kvarn på gården.

Idag jobbar hon 80 procent på Socialförvaltningen, och övrig tid lägger hon på kvarnen.

– Det finns något väldigt ursprungligt och helande i att arbeta med händerna. Det är fantastiskt att min hobby också ger en inkomst, säger hon.

 

Therese, 42, gig-jobbar som sångerska: ”Tänk att jag får betalt för det”

Therese tjänar pengar på att sjunga vid sidan av sitt vanliga jobb.

Therese Paulmarken har jobbat som vd för startup-företag, suttit i ledningsgrupper och arbetar dagligen för att driva resultat i olika bolag. Hon har jobbat med bolagsledning i 15 år, till vardags är det kostym som gäller.

– Jag är en orädd person som tycker om att utmanas, jag får en kick av att göra det andra inte vågar. Komplexa situationer och svåra uppdrag i bolag triggar mig. Jag tycker det är kul, säger Therese.

Men på fritiden är något helt annat hennes melodi. Som extraknäck sjunger hon på dop, bröllop och begravningar.

– Det är en euforisk känsla att sjunga vid de viktigaste tillfällena i en människans liv. Jag kan bli helt pirrig i magen av glädje när jag tänker på att jag får jobba med min hobby. Det är också roligt att mitt arbetsliv ger sådana extrema kontraster, ena dagen håller jag föredrag om budgetresultat, nästa sjunger jag Ave Maria i en kyrka.

Thereses hobby har alltid varit musik och sång. Hon har gått i Adolf Fredriks musikklasser, och sjungit i både kör och band. Men så för två år sedan fick hon en idé.

– Jag ville göra ett företag av min hobby. Sagt och gjort. Snart hade hon både hemsida och instagramkonto. Och jobben började rulla in.

Thereses älskade hobby blev ett jobb. Foto: Jezzica Sundmo

Första jobbet var att sjunga på ett flott bröllop på en båt. När båten gled från kajen kände hon hur fjärilarna flög runt i magen. Skulle hon verkligen kunna leverera och dessutom ta betalt för det?

– Men det gick bra, jag kände verkligen att jag fick ett helt nytt självförtroende. Sedan dess har det blivit många dop, bröllop och begravningar.

– Jag minns särskilt en begravning, där sorgen var väldigt tung i kyrkan. När jag sjöng var det många som lutade sig tillbaka och blundade och jag kände att min sång gjorde deras tunga stund lite lättare.

Men extraknäcket är inte bara roligt, det ger också en extra inkomst.

– Pengarna lägger sig i hjärtat, tänk att jag får betalt för att göra det jag älskar.

Kollegorna på företaget hon jobbar på till vardags har inget emot Thereses extraknäck, och det händer att hon nynnar vid skrivbordet.

Sången ger balans till mitt annars väldigt tuffa och krävande arbete

– Extraknäcket gör mig även bättre på jobbet. När jag sjunger måste jag vara totalt närvarande, vilket ger mig ett välbehövligt lugn som jag tidigare haft svårt att hitta i tillvaron. Jag går därifrån full av energi, vilket gör att jag orkar mer till vardags.

Gig-jobbet ger balans till heltidsjobbet

Många blir positivt förvånade när Therese berättar om sitt extraknäck.

– Jag har det absolut på mitt cv, det är ett kvitto på att jag inte är rädd att stå inför folk och att jag lätt kan hålla ett föredrag inför ledningsgruppen, säger Therese.

Ibland drömmer hon om att göra hobbyn till heltidsjobb, men än så länge trivs hon i båda rollerna.

– För mig just nu är det här den optimala kombinationen. Sången ger balans till mitt annars väldigt tuffa och krävande arbete.

Ekonomen: Tänk på det här när du ”giggar”

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, tipsar dig som vill komma igång.

Vad ska man tänka på om man gör sin hobby till extraknäck?

– Jag ser bara fördelar med att tjäna pengar på sin hobby. Det blir en positiv extrainkomst för många. Alla har vi något vi är bra på, som vi säkert skulle kunna tjäna extra på. Vi kvinnor kan ibland vara dåliga på att ta betalt, men vår tid är värd pengar. Jag tror också att den här typen av inkomst kan spilla över och skapa en positiv känsla i ditt övriga arbetsliv.

Hur ska man tänka kring arvode och ekonomi när det gäller hobby-jobb?

– Gör research och kolla vad liknande tjänster prissätts för. Kolla regionalt där du bor, skillnaderna kan vara stora över landet. Lägg dig inte för lågt, det ger fel signaler – men lägg dig heller inte för högt i början. Skapa egna marknadsföringskanaler genom att sprida ordet hos vänner och bekanta, och satsa på en bra Facebook-sida som berättar om din verksamhet. Troligen kommer du att ta betalt via F-skatt och behöver då en egen firma. Gå en nystartskurs via Arbetsförmedlingen så slipper du revisorskostnaden.

Fenomenet att jobba med många olika saker kallas gig-ekonomi. Är det en växande bransch?

– Det är absolut en växande bransch och en trend i arbetslivet. För vissa människor passar det bra att jobba med flera saker och planera sin egen tid, de kan jobba intensivt i vissa perioder och sedan vara lediga andra. Det är också ett sätt att skaffa sig en bred erfarenhet från olika yrken. Är du student eller har liten erfarenhet av arbetsmarknaden kan detta vara perfekt.

Vilka är nackdelarna med att enbart jobba med gig-ekonomi, utan en trygg bas i en fast inkomst?

– Inkomsten är ofta ojämnt fördelad över året, och för många kan det vara ett stressmoment. Dessutom riskerar du en skattesmäll ifall du inte har koll på inkomsterna och kan meddela alla arbetsgivare rätt skattesats. Ett annat problem kan det bli med akassan, som inte alltid på förhand kan ge dig en bedömning om jobbet kvalificerar till akassa. Flera gigare ses som egenanställda eller självständiga uppdragstagare, vilket inte berättigar till a-kassa. Du kan även missa viktiga delar som finns i kollektivavtal och som inte gäller dig som giggar.

Foto: Jezzica Sundmo, Sara Magnusson

Aktuellt just nu