Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Från amatör till proffs: lär dig filma snyggt i 5 steg

Addera videkompetens till ditt CV eller imponera på barnen genom att göra en YouTube film ihop. Som en del av amelias hashtag #jobbliv bad vi ett riktigt videoproffs att dela med sig av knepen som tar ditt mobilfilmande från amatörmässigt till (riktigt) snyggt.

Linnea Isaksson är team leader för videoredaktionen på Bonnier Magazines and Brands. Efter många år i branschen har hon stenkoll på vad som gör ett bra filmklipp – något som du både kan ha nytta av på familjesemestern som i arbetslivet. Vi tog del av hennes bästa nybörjartips.

1. Börja öva med enkla medel

Visste du att många av de mest sedda klippen på nätet är filmade med en mobiltelefon och väldigt enkelt redigerade? Ladda ned imovie till din telefon eller dator eller testa en gratismånad med exempelvis Adobes program Premiere om du vill ge dig på något mer avancerat. Börja enkelt med att spela in en vän eller dig själv och experimentera därefter med redigering. Testa allt – ljud, ljus och effekter. Learn by doing.

Foto: Getty Images/iStockphoto / Liderina

2.  Utnyttja YouTube tutorials

En tutorial är enkelt översatt en instruktionsfilm. I dessa kan du lära dig allt mellan himmel och jord – YouTube är nämligen ett mekka för tutorials. Gör det till en trevlig stund med barnen eller ett tillfälle att få vara för dig själv – och grotta ned dig i något som både är roligt och kunskapsnyttigt.

3. Gå en kurs – kom hem som ett proffs

Visst blir man sugen på att lära sig mer? Video är kul! Kanske är du nybörjare, kanske kan du grunderna, eller kanske arbetar du med yrken som egenföretagare, marknadschef eller liknande och vill utveckla din kompetens. Digital Academy är ett unikt kurstillfälle att få lära sig allt om videoproduktion i sociala kanaler. Kursledarna Linnea Isaksson och Torbjörn Skorup lär ut så väl grunderna i själva produktionen som det viktigaste: innehållet. Klicka här eller på bilden för att läsa mer och boka.

4. Investera i material

Skaffa ett stativ (i utvalda hobby- och fotoaffärer kan du hitta allt från små stativ som går att sätta fast där du vill ha dem, till stora) och en fotolampa. Det är egentligen allt som du behöver börja med. Även en selfiestick kan vara väl till hands om du exempelvis vill vlogga (en vlogg är en video blogg där man vanligtvis berättar om sin dag).

5. Tänk igenom: vad vill du förmedla?

Det viktigaste i en film är innehållet. Vad vill du förmedla? Är du egenföretagare som vill göra en spännande video om din produkt, marknadschef som använder video i arbetet, eller vill du kanske göra en film av dina och partnerns gamla bröllopsfoton? Det viktigaste är att tänka igenom vad man vill förmedla, och låta det gå som en röd tråd genom filmen. Sedan kan du med hjälp av scensättning, ljud, ljus och text skapa känslor av exempelvis begär, lycka eller lugn.

Missa inte! Digital Academy har flertal spännande kurser för dig som vill lära dig mer om hur man utnyttjar sociala medier till sin fördel. Klicka för att läsa mer:

Så blir du framgångsrik i sociala medier

Så lyckas du med annonsering på Facebook

Så gör du sökmotoroptimering rätt och lätt

Google Analytics – Webbanalys och digitalt beteende

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=1014&player=sp&part_id=137477&addons=000&time=0&disable_sharing=false

3 snabba om videons framtid

Linnea Isaksson är team leader för videoredaktionen på Bonnier Magazines and Brands.Linnea Isaksson är team leader för videoredaktionen på Bonnier Magazines and Brands.Linnea Isaksson är team leader för videoredaktionen på Bonnier Magazines and Brands.
Linnea Isaksson är team leader för videoredaktionen på Bonnier Magazines and Brands.

Varför är video så viktigt idag? 

– Jag skulle vilja säga att innehåll är viktigt och att video är ett roligt sätt att berätta det på. Efter många år av fixade bilder och tillrättalagda texter så vill många av oss ha mer av det som är äkta – och med video och i synnerhet vloggande så får vi just det. Sedan är det är mycket lättare att skapa känsla tack vare animationer, ansiktsuttryck och musik.

Hur kommer det att se ut i framtiden?

– Video dominerar just nu de sociala flödena och Facebook räknar med att 75% av all mobil data kommer vara videobaserad år 2020. Det kommer alltså blir väldigt viktigt om du överhuvudtaget vill synas på nätet.

Hur kommer produktionen av video att utvecklas i framtiden?

- Jag hörde här om dagen att Photoshop just nu sitter med en videoversion av sitt verktyg. Tekniken blir bättre och billigare och nu när alla mer eller mindre är publicister så tror jag att vi kommer se allt fler privatpersoner bli riktigt vassa på att producera snyggt rörligt innehåll. Lite som hur stillbilder för bara några år sedan bara vara något fotografer behärskade, samma väg kommer vi gå med det rörliga!