Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images / E+

Experternas bästa tips – så skriver du ett cv

Att skriva ett cv behöver inte vara en komplicerad sak. Men för att sticka ut från mängden och få drömjobbet krävs det en del jobb. Här är experternas bästa tips på hur du skriver ett cv..

Ett cv innehåller dina erfarenheter, kunskaper och dina personliga egenskaper du vill lyfta fram. Det är viktigt att anpassa dit cv utifrån vilket jobb du söker. Ofta är det de små sakerna som kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte. 

Har du svårt att komma i gång eller är du osäker på hur ett cv egentligen ska se ut? Det finns många mallar att använda sig av som kan hjälpa dig på traven. Bland annat hos Arbetsförmedlingen eller på det sociala nätverket Linkedin. 

Petra Laewen har grundat rekryteringsfirman Women Ahead där fokuset ligger på kvinnor. Foto: Sandra Birgersdotter

Petra Laewen har grundat rekryteringsfirman Women Ahead med fokus på kvinnor och har bra koll på hur ett cv ska se ut. 

Vilka är dina bästa tips för att skriva ett bra cv? 

– Skriv en kort och inledande ingress som är personlig och varför du söker rollen. Detta påvisar att du lagt ner tid att göra cv/ personligt brev riktad mot företaget och rollen du söker. Det vill säga den delen i cv:et ska alltid vara levande kopplat mot tjänst och företag, säger hon.

Petra tycker också att det är viktigt att alltid ha en professionell bild på sig själv och att gärna ha med en ”success story” från varje anställning.

– Där exempelvis en chef, kollega eller medarbetare berättar om dig och dina resultat.

Skriv också en sammanfattning, i punktform, med dina styrkor, erfarenheter och kompetenser mot den tjänst som söks. Det ska fånga rekryterarens ögon direkt och få oss att bli nyfikna att läsa vidare i mängden av alla cv:n som kommer in. 

Vilket är det vanligaste misstaget?

– Stavfel, eller att man inte ändrat företagsnamnet eller rollen man söker i cv:et eller det personliga brevet.

Hur ska ett cv se ut? 

– Döp det efter ditt namn och rollen eller företaget du söker till. Det ska tydligt framgå att det är ett cv, med kontaktuppgifter så som mejl och mobilnummer samt Linkedin profil. Adress och ålder behöver du inte ha med. 

– Ha även med arbetslivserfarenhet med roller från och med nutid. Skriv om din roll, presentation och vad företaget gör, alternativt lägg med en länk till din tidigare arbetsgivares hemsida. Ta även med relevanta utbildningar, från nutid och bakåt.

Våga höra av dig till företaget eller rekryteraren

Vad är viktigt för att sticka ut från mängden? 

– Att våga höra av sig till företaget eller rekryteraren. Var påläst om företaget och om rollen innan du ringer, ifall du får frågor under samtalet.

Så tänker arbetsgivarna 

Målet med att skriva ett cv är ju att fånga arbetsgivarens intresse. Men hur tänker arbetsgivarna när de får in jobbansökningar? Jobbland.se har pratat med Catarina Nordlindh, People & Culture Manager på Ikea.

Hur ska ett cv se ut?

– Enkelt, överskådligt och med tydliga rubriker.

Vad på cv:t leder till intervju?

På Ikea letar vi efter framtida talanger som följer våra värderingar. Kan man se det redan på ett cv, så är det fantastiskt! Dock är det inte ditt cv som leder dig vidare till intervju hos oss, utan ditt personliga brev.

Vad är dina tre bästa tips när man skriver cv?

– Var ärlig! Skriv en kort beskrivning av vad arbetet har inneburit och glöm inte att skriva med ideellt arbete.

För Maria Sognefors, chefredaktör för amelia är relevansen är viktig – och att skriva tydligt vad man har gjort på sina jobb. 

Foto: Marcus Oliveras

– Jag tycker att relevansen på jobberfarenhet leder till intervju - därför är det otroligt viktigt att inte bara lista sina arbetsgivare utan faktiskt också skriva vad man har gjort på sina jobb. Man får gärna läsa i jobbannonsen vilka kunskaper som krävs och lyfta fram sina matchande kunskaper i jobben man haft.

Marias 3 bästa tips

1. Satsa på en layout som sticker ut och inte bara är en word-fil med text. Lägg in en bild på dig själv, lägg in en rubrik i färg, det behöver inte vara mycket, bara något som gör den som läser det på gott humör.

2. Se till så att allt viktigt finns med – en ruta med dina styrkor som person och all viktig erfarenhet du skaffat på jobben du haft och utbildningarna du gått.

3. Det måste vara korrekt stavat och konsekvent skrivet i en kronologisk ordning. Att blanda info samt stava fel känns oproffsigt. Be någon läsa igenom innan! Kanske har tidigare arbetskollega viktig input på ditt cv och kan påminna dig om vilka fantastiska egenskaper du har - sådant kan vara avgörande för en anställning. Sen tycker jag också att man ska vara ödmjuk. Saknar man viss kompetens som krävs, tycker jag att man kanske ska säga att ”jag har inte just arbetat med det här programmet, men jag har jobbat i det här systemet i stället som är likvärdigt.” Att man är ärlig inger förtroende.

LÄS OCKSÅ: 15 korta utbildningar som ger jobb och bra lön