Hur är det att jobba på en mansdominerad arbetsplats och vara enda kvinnan på jobbet?
Hur är det att jobba på en mansdominerad arbetsplats och vara enda kvinnan på jobbet? Foto: Elin West/Shutterstock(montage)

Enda kvinnan på jobbet – Hur är det att jobba med enbart män?

Kvinnor satsar på vård och omsorg, män väljer branscher som bygg och teknik. När det gäller yrkesval är Sverige inte särskilt jämställt - men det finns undantag. amelia träffade två kvinnor som gått mot strömmen och satsat på traditionellt manliga yrken i mansdominerade branscher.

Att arbeta i en mansdominerad bransch kan vara en utmaning. I det här reportaget träffar vi plåtslagaren Mathilda och IT-designern Mimmi som ger sin bild av att ha många manliga och få kvinnliga kollegor.

Plåtslagaren Mathilda: ”Jag har jättekul med gänget”

Jag önskar att det fanns fler tjejer i branschen, säger plåtslagaren Mathilda. Foto: Björn Petrén

Mathilda Klinger Danielsson, 29, jobbar som plåtslagare, ett yrke som enligt statistiken bara har en procent kvinnor.

– Jag gillar det här jobbet. Man är utomhus 85 procent av tiden, arbetar på höga höjder och det är stundtals ganska tungt. Jag tror att det skrämmer bort många tjejer. Men jag tycker om den formgivande aspekten av jobbet. Plåt är ett fantastiskt material som går att forma om du kan konsten att använda styrka och verktyg.

Mathilda gick samhällsvetenskapligt program på gymnasiet och började efter det att jobba som vårdbiträde. När hon efter ett par år ville ha ett jobb med bättre löneutveckling såg hon av en händelse ett tv-reportage om plåtslagaryrket som lockade. Det blev ett halvårs yrkesutbildning på Komvux, och som 23-åring kom hon ut på sitt första plåtslagarjobb.

– Det kändes rätt direkt. Jag kom ut till ett jättetrevligt gäng på ett litet företag och vi hade så roligt på jobbet. Jag hade varit lite nervös över att arbeta med enbart män, men vi hade omedelbart jättekul.

Det är brist på plåtslagare och det har inte varit svårt för Mathilda att få jobb. Hon är nu fast anställd på sitt andra plåtslageri och trivs bra tillsammans med sina 20 manliga kollegor. Som plåtslagare åker hon ut till olika byggprojekt och jobbar med andra yrkesgrupper. Hon är nästan alltid enda kvinna på byggarbetsplatsen, något som kan leda till problem.

– Senast i förra veckan hade jag ett dilemma när jag var ute som enda kvinna på en stor byggarbetsplats. Jag behövde duscha efter arbetet, men duscharna låg i en korridor med bara tunna duschdraperier att dra för.

Mansdominerad bransch: att jobba i byggbranschen

Som ny i byggbranschen upplevde Mathilda att det fanns en rakhet i kommunikationen som hon var ovan vid och en befriande humor.

– Det skojas friskare än jag varit med om på tidigare arbetsplatser. Man skämtar och har en humoristisk jargong.

Även om Mathilda trivs som plåtslagare så har hon fått sexistiska kommentarer, inte av plåtslagarkollegor men av andra på byggarbetsplatser.

– Jag har fått frågor om vad jag gör där, eller kommentarer om att jag inte skulle klara av det jag håller på med. Jag försöker att inte visa så mycket sårbarhet, utan svarar något rappt och sarkastiskt.

Jag har fått frågor om vad jag gör där

Bland kollegorna på plåtslageriet är Mathilda en i gänget, och hon har fått höra att hon bidrar till ett schystare sätt att prata med varandra på jobbet.

– Det finns en jargong som kan vara frigjord men också kantig och ibland fördomsfull. Det har jag konfronterats med och då har jag behövt säga ifrån.

Mathilda är engagerad i plåtslagarnas branschorganisation, som jobbar med att få fler unga och tjejer att hitta till yrket genom till exempel besök på skolor och arbetsförmedlingen.

– Jag skulle önska att det fanns fler tjejer i branschen eftersom alla arbetsplatser och grupper mår bra av dynamik. En mer dynamiskt sammansatt arbetsgrupp kan vara mer kreativ och få fler infallsvinklar, säger Mathilda.

IT-designern Mimmi: ”Det viktigaste är att våga testa”

 

Mimmi jobbar som IT-designer i en bransch som domineras av män Foto: Elin West

För Mimmi Thorneus, 26, började intresset för datorer med en egen blogg i tonåren. Hon gillade inte hur bloggmallen såg ut och upptäckte att hon kunde göra en snyggare design om hon programmerade själv. Nu jobbar hon i IT-branschen, som har 28 procent kvinnor – en siffra som sjunkit de senaste tio åren.

– Samhället har fått en bild av att det är killar som är bra på matematik, logiskt tänkande och datorer. Det påverkar också kvinnors självförtroende, att man antar att det där är inget för mig, jag är inte bra på det, säger Mimmi.

Men Mimmi valde att gå emot normen, hon utbildade sig inom data- och systemvetenskap och jobbar nu med interaktionsdesign. Det innebär att hon är länken mellan användarna och systemutvecklarna, och på IT-avdelningarna där hon jobbar är de allra flesta kollegorna är män. Just nu ingår hon i en arbetsgrupp som ensam tjej med nio killar. I den manliga arbetsmiljön stöter hon på en del svårigheter, och ofta handlar det om osynliga strukturer.

IT-branschen – en mansdominerad bransch

– Det kan handla om vem som tar plats på möten och vem som får prata. Men också om vem som tar ansvar i projekt eller på arbetsplatsen. Som när jag jobbade på byrå med mycket kundmöten. Om inte jag eller någon annan kvinna såg till att det fanns fika, eller plockade undan efteråt, så blev det inte gjort.

Om inte jag såg till att det fanns fika så blev det inget

Trots att branschen är mansdominerad gillar Mimmi sitt jobb, där hon tar in det mänskliga perspektivet på teknikutvecklingen. Just nu jobbar hon på ett företag som tillverkar kamerablixtar, där hon bland annat intervjuar fotografer och översätter deras önskemål till tekniska data.

– Jag tycker att jag får mycket förtroende i min yrkesroll, sedan kan det hända att folk underskattar vad jag har för teknisk bakgrund och förståelse. Eftersom min titel är designer så tror man att jag bara sitter och ritar, men jag kan ju tekniken bakom också.

Det finns flera nätverk för tjejer som jobbar med IT, och Mimmi är med i ett sådant. På deras träffar är det tillåtet att nörda ner sig i ämnen på ett sätt som tjejer kanske annars inte uppmuntras till. Nätverket ger också inspiration, för där syns och hörs andra kvinnor som är framstående inom IT-branschen.

Det finns gott om jobb inom IT för den som har en utbildning, och Mimmi har mött mycket positiv respons från rekryterare och haft lätt att få jobb. Efter några anställningar på olika företag tog Mimmi för ett tag sedan steget att starta eget. Nu är det upp till henne att hitta egna uppdragsgivare, och hittills har det gått bra även om livet som frilans är mer osäkert än som fast anställd.

Hon jobbar som konsult hos flera olika kunder, och som egen kan hon bestämma själv över uppdrag hon ska ta och styra sin tid. Mimmi önskar att fler tjejer ska våga satsa på IT-branschen.

Det viktigaste är att våga testa

– Det viktigaste är att våga testa. Jag tror att det finns någon del av IT som alla tycker är roligt, det gäller bara att hitta sin nisch. Det kan vara programmering, som ju har väldigt många applikationer och användningsområden, men det finns också mycket annat man kan göra, säger Mimmi.

Forskaren om könssegregration och mansdominerade yrken

Forskaren Una: ”Tjejer underskattar sin kompetens” 

Una Tellhed är doktor i psykologi vid Lunds universitet och forskar om könssegregation på arbetsmarknaden.

Una Tellhed är doktor i psykologi och forskar om könssegregation på arbetsmarknaden. Foto: Privat

Varför väljer kvinnor bort vissa jobb?
– Våra studier visar att kvinnor underskattar sin kompetens, att många tjejer inte tror att de ska klara av att plugga eller jobba med teknik till exempel. Det finns mycket som tyder på att det här beror på könsstereotyper, att samhället ser på män och kvinnor på olika sätt, vilket i sin tur leder till könssegregering.

– Enligt stereotypen är tjejer bättre på vård och omsorg än på bygg eller teknik. En annan sak som spelar in är att många tjejer inte tror att de kommer att trivas på en arbetsplats eller utbildning där det är få kvinnor.

Hur kan vi förändra det här?
– Vi måste börja ifrågasätta stereotyperna. Det pratas mycket om att kvinnor och män är så olika, men forskning visar tvärtom att vi faktiskt har väldigt liknande förmågor. En sak har hänt i skolan som kanske kan bli bra, och det är att alla barn får lära sig programmering. Det skulle på sikt kunna få bort segregeringen inom digital teknik.

Måste det vara dåligt att tjejer väljer bort vissa jobb?
– Forskning visar att många förmodligen skulle trivas bättre i yrken som inte är stereotypa för deras kön, eftersom det finns stora individuella skillnader inom varje kön i vad man är intresserad av och gillar.

Vad kan man göra själv som mamma?
– Jag tror att man kan prata om att det finns stereotyper och segregering, och berätta vad barnen har för möjligheter. Man kan vara en god förebild och visa att man umgås både med tjejer och killar, och till exempel uppmuntra barnen att bjuda både tjejer och killar på kalas.

Mansdominerade yrken – topp 10

(Andel män i procent)
1. Träarbetare/snickare, 99 procent.
2. VVS­-montör, 99 procent.
3. Installations­ och serviceelektriker, 98 procent.
4. Motorfordonsmekaniker/fordonsreparatör, 97 procent.
5. Underhållsmekaniker/maskinreparatör, 95 procent.
6. Ingenjör/tekniker inom elektroteknik, 86 procent.
7. Fastighetsskötare, 86 procent.
8. Buss­ och spårvagnsförare,86 procent.
9. Maskinställare/operatör och metallarbetare, 85 procent.
10. Lastbilsförare, 94 procent.
Källa: SCB

Aktuellt just nu