En narcissist är expert på att skapa intriger.
En narcissist är expert på att skapa intriger. Foto: Getty Images

Narcissister är experter på att dupera – här är 9 tecken som avslöjar dem

Narcissister är experter på att uppvigla, skapa intriger och smutskasta personer som står i vägen för personens stora ego. Här är 9 tecken på att du har med en narcissist att göra, samt hur du ska bemöta densamma.

Narcissism är benämningen på självupptagenhet, självförhärligande och en överdriven tro på den egna förmågan. Termen härstammar från den grekiska mytologin och Narcissus, en ung man som blev förälskad i sin egen spegelbild.

Narcissistens 9 kännetecknen

1. Anser sig vara viktigare och mer betydelsefull än alla andra i sin omgivning. Vilket omgivningen ständigt utsätts för på olika sätt. 

2. Drivs av rikedom, framgång, makt eller kärlek, oftast allt på en gång, vilket till största del endast är fantasier och rena lögner om dess olika framgångssagor. Det är inte ovanligt att narcissister lever högt över sina tillgångar, eller parasiterar på andras tillgångar för den delen.

3. Speglar sig i andra för att kunna dupera omgivningen om sin egen förträfflighet, och därmed duger enbart andra "viktiga" och "betydelsefulla" personer som sällskap.

4. Har ett överdrivet behov av att stå i centrum. Vill du boosta en narcissists redan uppblåsta ego kan du inte ge nog med bekräftelse. Men förvänta dig absolut inget tillbaka.

5. Har orealistiska uppfattningar om sina egna rättigheter.  Eftersom en narcissist anser att allt kretsar kring det egna jaget, sätter hen upp helt egna spelregler som hen dessutom förväntar sig att andra ska spela efter helt utan att ifrågasätta.

6. Är skicklig på att nå sina egna mål på bekostnad av andra. Om du har en chef eller kollega som är narcissist kan du utgå från att din eller dina kollegers arbetssituation kommer bli negativt påverkad på ett eller annat sätt. En narcissist tar till exempel gärna åt sig äran för andras framgångar. 

7. Saknar empati och har därmed ingen som helst förmåga att sätta sig in i andras känslor. Detta är ett av de starkaste personlighetsdragen hos en narcissist och som ofta leder till kraschade relationer och allmän förstörelse.

8. Tror att andra är avundsjuk på denne, men är ofta själv avundsjuk på andra, vilket leder till sociala konflikter där narcissistens enda mål är att förstöra de som hen är avundsjuk på.

9. Använder sig av högfärdiga och arroganta attityder och beteenden som kan vara olidligt att utsättas för.

Med en narcissist på jobbet är drama ständigt närvarande. Foto: Getty Images

Har du en chef eller en kollega som du inte riktigt förstår dig på? Det är något som inte stämmer och du har en olustig känsla men som du inte riktigt kan sätta fingret på?

Personen i fråga är charmig och karismatisk, för att i nästa sekund utöva diverse härskartekniker. Det är flytande och motsägelsefulla övergångar mellan att lyfta upp och trycka ner, vilket skapar stor förvirring.

En narcissist kan aldrig någonsin ha fel, har ett stort behov av att vara i centrum och som utan att blinka tar åt sig äran för andras framgångar.

Om du dessutom någon gång har försökt konfrontera personen och ifrågasätta beteendet men bara möts av motsägelsefulla bortförklaringar och rena lögner, ja då har du med stor sannolikhet med en narcissist att göra.

En narcissist på jobbet har oftast förödande konsekvenser för alla inblandade. Eftersom narcissisten också saknar förmågan att sätta sig in i hur andra känner, så finns det inget som stoppar personen att nå sina personliga mål, vad de nu än må vara.

Narcissister är experter på att uppvigla, skapa intriger och smutskasta personer som står i vägen för personens stora ego.

Ett annat tecken på att du har att göra med en narcissistisk kollega är allt drama som ständigt finns närvarande runt personen. Narcissister är experter på att uppvigla, skapa intriger och smutskasta personer som står i vägen för personens stora ego.

Narcissisten har ett enormt kontrollbehov vilket gör att personen dyker upp med åsikter och krav precis överallt, och förväntar sig dessutom att alla ska spela efter samma regler som hen.

Så bemöter du en narcissist

1. Lägg inte energi på att försöka leta efter empati hos en narcissist, du kommer ändå aldrig lyckas med det. 

2. Markera tydligt och kortfattat att det inte är okej om du blir verbalt attackerad, och lämna sedan rummet.

3. Försök att i största möjliga mån ignorera om de är oförskämda...

4. ...eftersom du inte vill hamna i långa argumentationer som du ändå aldrig kommer att vinna.

5. Försök kommunicera på deras nivå och enligt deras självbild, till exempel: ”Det var generöst av DIG att…”

6. Och viktigast av allt, bli aldrig allt för personlig och involverad med en narcissist.

”Är min kille narcissist?” Psykologen svarar

Fråga: Min kille tänker bara på sig själv och har ett ­jättestort ego. Om jag är ledsen låtsas han inte märka det, eller så blir han irriterad och går ut. Han kan vara generös, men det finns alltid en baktanke med det han gör – om han ger mig en present måste han lägga ut det i sociala medier, om han bjuder på middag ”lånar” han tillbaka pengarna sedan (jag får aldrig igen dem). Är han narcissist? /Fundersam 

Psykologen AnnaCarin Magnusson: Han prioriterar sig själv – på din bekostnad

Jag blir också lite fundersam när jag läser det du skriver. Du ger ju fler exempel på hur din partner prioriterar sig själv, på din bekostnad. Det låter verkligen inte som om du känner dig väl behandlad av honom. 

Du undrar om han är narcissist. Det kan man inte bedöma utifrån hur en person är i en enda relation, och egentligen är jag inte säker på att det spelar någon roll vilken etikett vi sätter på din kille. Jag tycker det är mycket viktigare att sätta strålkastarljuset på dig. Tyvärr är det så att när någon behandlar dig som om du är obetydlig, eller mindre värd, så kommer det sakta men säkert att få dig att också själv känna dig mindre värd. 

Vad är det som gör att han fortfarande får vara din kille?

Det kryper under skinnet. Så fundera på följande: Har du alltid haft det så här i den här relationen eller var det annorlunda i början? Vad är det som gör att han fortfarande får vara din kille? 

Det finns många olika skäl till att man stannar i en relation som inte är så god. Det kan vara att man inte riktigt vågar lita på att man är värd något annat (det är du!), eller så kan det vara så att man är rädd för att bli ensam. Det kan även vara så att relationen gradvis har förändrats, och då kan det ta tid innan man upptäcker att relationen faktiskt blivit destruktiv.

Jag är glad för att du börjat fundera. Du kanske inte kan få din kille att bete sig annorlunda. När du hittar svaret till varför du stannat kvar så kan du lättare komma fram till vad du behöver göra. Kanske behöver du ta stöd av vänner för att orka lämna? Kanske behöver du dra i gång något fritidsintresse först, för att göra ditt liv lite mindre beroende av honom? Lycka till!

Vill du fråga om beteenden och känslor? Mejla till: Coacherna@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Vinterbad – så kan det förbättra din hälsa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!