Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vi behöver klara av att balansera våra egna behov mot andras, annars går vi på sikt sönder – och det gynnar inte våra yrkesliv heller.
Vi behöver klara av att balansera våra egna behov mot andras, annars går vi på sikt sönder – och det gynnar inte våra yrkesliv heller.
Vi behöver klara av att balansera våra egna behov mot andras, annars går vi på sikt sönder – och det gynnar inte våra yrkesliv heller.
Vi behöver klara av att balansera våra egna behov mot andras, annars går vi på sikt sönder – och det gynnar inte våra yrkesliv heller. Foto: Shutterstock

”Chefens krav tar knäcken på mig” Psykologen ger råd

Om man vill göra karriär, måste man vara tillgänglig även helger och kvällar? amelias läsare Yee vill inte säga nej, men sover allt sämre och känner sig stressad.

Fråga: Min chef jobbar ofta över och utgår ifrån att jag också ska göra det, tre eller fyra kvällar i veckan och på helgen. Nu drar hösten igång igen och jag gruvar mig ... Jag vill göra karriär och inte säga nej till extrajobb, men jag sover allt sämre och glömmer allting – är det farligt, eller går det att vila ikapp? /Yee 

LÄS OCKSÅ: 12 saker som händer i kroppen när du stressar för mycket 

Psykologen om jobbstressen: Du behöver ändra på något

Det låter som om du jobbar över väldigt mycket, och jag får uppfattningen att du inte gör det utifrån att det är väldigt roligt på jobbet, utan snarare för att du är rädd för att det skulle gå dåligt för dig annars. Det är stor skillnad på att stressa utifrån att något är roligt respektive utifrån oro, det sistnämnda skadar dig snabbare. 

Det allvarligaste är att det påverkar din sömn. Att jobba mycket kan vara okej, men om man inte får regelbunden återhämtning blir det inte bra. Sömnen är grundläggande. 

Du kan inte leva så här 47 veckor om året

Du undrar om man kan vila ikapp? Det beror lite på vad man menar med det. Man kan sova ikapp lite av den sömn man gått miste om de senaste dagarna. 

Det sker genom att du får en längre djupsömn. Men att du glömmer saker är ingen bra signal – det kan bero på sömnbristen eller på att stressen gör att du får svårt att fokusera och ta in information, troligen en kombination. 

Jag hör att du är orolig, och till att börja med vill jag lugna dig lite. Visst kommer du att återhämta dig och läka om du kommer bort från den stressiga miljön. Men det betyder inte att du kan leva så här 47 veckor om året och försöka återhämta dig under fem veckors semester. 

Jag tycker att du behöver fundera över hur du ska förändra din situation. Jag är övertygad om att du kan göra karriär utan att stressa och jobba över riktigt så mycket som du beskriver att du gör. Frågan är om det går på just den här arbetsplatsen eller om du behöver flytta på dig? 

Men innan du söker nya jobb kan du fundera över om din chef vet att du egentligen skulle behöva gå hem tidigare och vara mer ledig? Kanske är du så mån om din karriär att du döljer det och låtsas som om du uppskattar att hänga på jobbet? 

Fundera över detta och om det finns möjlighet att börja gå hem tidigare. Får du vila mer kanske du i själva verket kommer att prestera bättre på jobbet den tid du faktiskt är där. Träna på att ta risken att din chef kanske möjligen kan tycka något. Vi behöver klara av att balansera våra egna behov mot andras, annars går vi på sikt sönder – och det gynnar inte våra yrkesliv heller. 

Slutligen vill jag uppmana dig att fundera över vilka andra saker i livet som är viktiga för dig, utöver karriären. Familj, vänner, släkt, fritidsintressen, engagemang i viktiga saker? Det låter klyschigt att prata om balans i livet, men det handlar också om att ha ett säkerhetsnät under sig. Om jobbet får vara allt för oss så blir vi också väldigt sårbara om något händer och vi av någon anledning förlorar jobbet. Jag önskar dig allt gott!

LÄS OCKSÅ: 3 andningsövningar mot stress 

Uppdatera dina prioriteringar i livet

Innan du gör en förändring är det bra att kartlägga vad som är viktigt för dig och hur ditt liv ser just nu. 

Vill du fråga om beteenden och känslor? Mejla till: Coacherna@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Utmattad? Testa dig här – så vet du att din stress är farlig