Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
– Jag har varit medial hela livet, berättar Anna, som idag försörjer sig som medium.
– Jag har varit medial hela livet, berättar Anna, som idag försörjer sig som medium.
– Jag har varit medial hela livet, berättar Anna, som idag försörjer sig som medium.
– Jag har varit medial hela livet, berättar Anna, som idag försörjer sig som medium. Foto: JEZZICA SUNMO

Anna, 42, fick besök av sin döda moster: Bytte jobb och blev medium

Anna Stomsi trodde inte på andar. Tills hon en dag fick besök av sin moster – som var död. Idag jobbar Anna som medium. ”Drivkraften för mig är att för­medla kontakter och se glädjen hos mottagaren.” 

Anna-Maria Stawreberg

Anna Stomsi ser ut att komma direkt från ett trendigt kontor på Östermalm i Stockholm, och får snabbt alla eventuella fördomar kring hur ett medium ska se ut att försvinna. 

– Jag höll på att uppfylla min dröm om att bli designer och hade kommit in på designutbildningen på Beckmans designhögskola, berättar Anna. 

Hon jobbade hårt. Där hemma fanns två små barn, och framtiden var välplanerad. Fram till dagen då Annas döda moster kom på besök. 

Jag hade skrivit 18 sidor med en helt främmande handstil

En fullständigt surrealistisk, och mycket skrämmande, upplevelse, som helt förändrade tillvaron för Anna. Mosterns besök slutade med att Anna skrev ett långt brev i något slags transtillstånd. 

– Efteråt insåg jag att jag hade skrivit 18 sidor med en helt främmande handstil. 

Anna kontaktade ett medium, gick på en seans och anmälde sig till en kurs i andlighet. Utbildningen pågick under ett helt år, varannan torsdagskväll. Till omgivningen sa Anna att hon gick på meditation. Hennes enda syfte med utbildningen var att slippa vara rädd. Men ju längre kursen pågick, desto mer övertygad blev hon om att det finns en annan dimension. 

– Det visade sig att jag var väldigt mottaglig. Vi höll själva i övningsseanser, och efter ett tag bestämde jag mig för att gå den tvååriga utbildningen för att bli medium.  

Att gå från att ha levt ett ”vanligt” liv, där andlighet inte existerade, till att bli medium var tufft. Men för Anna fanns det ingen annan väg att gå. 

Anna Stomsi

Ålder: 42. 

Familj: Två barn.

Bor: Utanför Stockholm. 

Gör: Är medium. 

Idag jobbar hon heltid som medium, där hon förmedlar kontakter med döda människor, med andra ord andar. Hon håller både gruppseanser och enskilda sittningar. Rädslan har hon släppt för länge sedan. För även om hon träffar andar så handlar det inte om att hon träffar lik, som hon själv uttrycker det.

– I efterhand har jag förstått att det ointresse jag tidigare hade inför det andliga handlade om rädsla. Jag har varit medial i hela livet men aldrig förstått vad jag upplevt, och blivit rädd istället.

När Anna numera har sina sittningar börjar hon förbereda sig långt i förväg. 

– Jag kan få föraningar och kan känna av olika personers närvaro. Numera förstår jag varifrån de här känslorna kommer och kan sortera intrycken. Jag kan också gå ur känslorna, vilket är viktigt. 

För att hon ska orka med jobbet och behålla sitt fokus är Anna noga med att inte använda sina förmågor i onödan. 

– Även om andligheten blivit en stor del av mitt liv är det viktigt att vara professionell. Det här är ju mitt yrke, säger Anna. 

Anna börjar varje dag med en 45 minuter lång meditation, då hon kommunicerar med de inre guider hon säger att hon har med sig. En vanlig dag fortsätter med att hon har sittningar med klienter, ibland enskilt, ibland i grupp. 

– Det är ofta starka möten och jag blir omväxlande glad eller ledsen, beroende på vilka budskap jag ska förmedla. Efteråt är jag väldigt trött, säger hon. 

För Anna är drivkraften inte att bli rik. Vill man bli det ska man vända sig till en annan bransch, säger hon:

– För mig är drivkraften att kunna förmedla de här kontakterna och budskapen. Att se glädjen som väcks hos mottagaren gör det värt allting. 

LÄS OCKSÅ: De mest hemsökta hotellen i världen (ett spökhotell ligger i Sverige) 

Kursledare: ”Alla kan utveckla sin andlighet”

Linda Liljeholt. Foto: PHOTOGRAPHER: DEJAN PETROVIC / DEJAN PETROVIC

Det är kö till de mediala utbildningarna just nu, aldrig har så många känt sig kallade. Men det är knappast pengarna som lockar. ”Drivkraften är snarare att man vill göra gott”, säger Linda Liljeholt på Akademin i Stockholm.  

Det dricks kaffe i det rödmålade huset i djupaste Bergslagen. Det känns som en kafferast på vilken arbetsplats som helst. 

Så är det inte. På mediet Terry Evans kursgård har ett tiotal män och kvinnor i åldrarna 25 och uppåt samlats för att utbilda sig till medium. Inga rökelser, drömfångare eller trummor. Inga mystiska tecken målade på väggarna. 

– Vi är helt vanliga människor med helt vanlig bakgrund. Men vi är lite mer öppna än andra och har haft olika andliga upplevelser, förklarar en kvinna. 

Kursen, som handlar om att utveckla den intuitiva förmågan, fokuserar på personlig utveckling och kommunikation, och varvar teori med praktiska övningar. Den tar två år och är uppdelad på fyra kursdelar, där deltagarna betalar 8 650 kronor per kursdel. 

– När jag varit på en seans blev jag intresserad, anmälde mig till en helgkurs och därefter till den två­åriga mediala utbildningen, säger Marita Bladh, en av kursdeltagarna. 

På Akademin (som egentligen heter Academy for inner potential) på Södermalm i Stockholm tar medierna och kursledarna Linda Liljeholt, Lottie Wahlin och Vendela Cederholm emot. Det är fredag eftermiddag och i de ljusa lokalerna pågår febril aktivitet. Det är bara några timmar kvar tills höstens ­första kurs ska börja, och snart kommer ett tjugotal blivande medier att kliva in genom dörrarna. 

– Intresset för det andliga har ökat markant de senaste åren, säger Lottie. 

Hit kommer personer som vill utveckla sina mediala förmågor.

– Vi är övertygade om att alla kan utveckla sin andlighet. Därmed inte sagt att alla kan bli medium, säger Vendela. 

Här finns möjlighet att gå både kortare och längre utbildningar, och det finns även en onlinekurs som är kostnadsfri. 

– Vi börjar med en två dagar lång introduktionskurs som kan göras på plats eller på distans. Därefter finns det en tre terminer lång utbildning som kostar 30 000 kronor, säger Linda. 

De poängterar att man som medium har ett stort ansvar. Många som söker hjälp är sköra, står inför ett vägval eller har mist någon närstående. Därför ingår även kris- och sorgbearbetning, förutom den andliga dimensionen. 

– Etiken är mycket viktig. Och att man har en stor portion empati och verbal förmåga. Att man är ödmjuk och har ett kritiskt sinne, förklarar Linda. 

– Men det är få som kan försörja sig på att jobba enbart som medium. Det är ett ganska slitsamt yrke där det är omöjligt att jobba åtta timmar om dagen. Drivkraften ska snarare vara att man vill göra gott.