Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

amelias chefredaktör: "Vem tar hand om dig när sjuksyrrorna är sjuka?"

För tre år sedan låg jag inlagd på cancerenheten på ett stort sjukhus i Stockholm för att påbörja min behandling. Jag hade livmoderhalscancer och skulle få domen om vilken operation som väntade.

Jag var livrädd och kände mig utlämnad och ensam där jag satt på sängkanten och såg personalen springa mellan rummen och patienterna.

I samma sal låg flera andra kvinnor som var där för att strålbehandlas eller få cytostatika - vi hade alla cancer och led av att behöva vara där. Mitt emot mig låg en kvinna som var orolig och hade ångest. Hon vred sig fram och tillbaka i sängen och bad om att få Sobril, lugnande medicin. Hon ringde om och om igen på larmknappen. En sjuksköterska stannade till vid hennes säng, bytte några ord och försvann vidare. Kvinnan fortsatte att kvida och vrida på sig. När ingen lyssnade på henne tog hon saken i egna händer, låste in sig på toaletten och tände en cigarett för att lugna sig. Vad tror ni hände då? Jo, det gick ett larm och ett tiotal sjuksystrar kom springade och slet ut kvinnan. Att röka på en sjukhustoalett med syrgastuber i närheten är nämligen fullkomligt livsfarligt på grund av explosionsrisken.

Med den här texten vill jag inte kasta skit på sjukhuspersonalen som inte hann med henne. Tvärtom! Sjuksköterskor och undersköterskor gjorde så gott de kunde - de hann bara inte. Det är en bedrövlig arbetssituation dessa kvinnor inom vården befinner sig i: hur mycket de än sliter så räcker de inte till. De stressar så mycket att de själva blir sjuka. Känner du igen dig?

Läs om sjuksköterskan Victoria, 46, om situationen hon befann sig i innan hon sa upp sig. Hon hann knappt gå på toaletten eller äta. Att ge en patient en klapp på kinden fanns det aldrig tid till. Hon berättar om en usel arbetsmiljö där många blir sjukskrivna. Där det blir omöjligt att stanna upp, eftersom stressnivån ständigt står på rött.

Det är valår och dags för en förändring, tycker vi på amelia. Det är dags att stå upp för kvinnorna i vården, det är dags att #ståuppförsyrrorna! För vem tar hand om oss alla när sjuksyrrorna blivit så sjuka att de inte kan jobba?

amelia ställer våra politiker mot väggen: Politiker – vad gör ni för att inte kvinnor ska stressa sig sjuka i arbetslivet?

#StåUppFörSyrrorna - du också!

Maria Sognefors