Äg din ekonomi och tid! Patricia lever på aktier – du får hennes bästa tips

Patricia Hjärtner handlar med aktier. Hon är helt självlärd och använder aktiehandeln till att jobba ihop sin lön. När hon fått ihop dagens lön stänger hon av datorn och hämtar de tre barnen på fritids. Nu vill hon få andra kvinnor att våga sig in i aktiebranschen.

Hemma hos 

Patricia Hjärtner är datorn avstängd för dagen. Hon har redan tjänat ihop dagens beting, och hämtat de tre barnen. Att börsen i USA precis har öppnat rör inte Patricia i ryggen.

– Numera handlar jag bara mot den svenska börsen, annars skulle jag jobba jämt, förklarar hon.

För Patricia är jobbet som daytrader som vilket jobb som helst. Hon har koll på hur mycket hon behöver dra in varje dag för att få ihop till räkningar och mat. När det är klart, då stänger hon av.

En daytrader sysslar med aktiehandel på kort sikt, köper och säljer aktier under dagen

Patricia har sysslat med aktier i 17 år, de senaste sex åren på heltid.

– Det här är mitt stora intresse. Jag tycker helt enkelt att det är superkul att jobba med aktier, säger hon.

Men, det var långt ifrån någon självklarhet att det skulle bli det här hon skulle jobba med. Egentligen hade hon tänkt jobba inom restaurangbranschen.

– Jag tänkte INTE göra samma sak som mamma, som höll på med aktier hela dagarna, berättar Patricia, och häller upp kaffe.

Men så bestämde hon sig ändå för att ge det en chans. Patricias mamma lärde henne inte bara hur man handlar med aktier. Hon lärde henne också hur man jobbar på ett hållbart sätt.

– Det viktigaste mamma lärde mig var att aldrig vara girig. Att jobba enligt principen ”många bäckar små”, att sätta ett mål för dagen, och att sedan stänga av.

Patricia följer fortfarande sin mammas råd om att sätta ett mål för dagens arbete. Hon gör en månadsbudget som visar vad hon har att röra sig med varje dag.

LÄS OCKSÅ: Så maxar du din pension – utan att behöva spara dina sista slantar

När hon köper en aktie har hon redan från början bestämt vad hon ska sälja den för.

– Alltså, om jag köper 50 aktier för 10 kronor, då kan jag bestämma mig för att sälja dem när de gått upp till 11 kronor, varken förr eller senare. Eller att jag köper tusen aktier och sedan säljer när de gått upp med 40 öre.

Patricias taktik är att följa kursrörelserna åtminstone en vecka tillbaka i tiden.

– Det gäller att ha is i magen. Att alltid, oavsett vad som verkar hända på börsen, hålla sig till sin plan och inte drabbas av panik, säger Patricia.

Skulle Patricia nå dagens mål tidigt, gör hon ändå inga mer affärer den dagen. Då läser hon på istället, något som också är en viktig del av hennes arbete, och hämtar barnen tidigare.

– Risken att förlora en massa pengar ökar kraftigt om man dras med och inte följer sin plan, säger Patricia.

Patricia stortrivs i aktiebranschen, men hon efterlyser fler kvinnor. Det är mest män som sysslar med aktier och fonder, och då gärna män som gått på Handels eller har andra ekonomiska utbildningar. Som självlärd kvinna, som dessutom ”bara” jobbar ihop sin lön, är hon ganska ensam.

– Jag skulle önska att fler vågade testa, säger Patricia.

Så, för något år sedan började hon blogga på Tradingmamman, där hon varje vecka skriver om livet som daytrader, ger tips och även delar med sig av grunderna i aktiehandel.

– Eftersom det visade sig att det fanns ett stort intresse håller jag även kurser där jag lär ut trading, både för nybörjare och mer erfarna, säger Patricia.

Kurserna, som vänder sig främst till kvinnor, har väckt stort intresse. Här får deltagarna lära sig grunderna i aktiehandel, vad man behöver för att sätta igång men också om riskerna.

– Självklart är även män välkomna, men det verkar ligga i tiden att vi kvinnor vill lära oss mer om långsiktigt sparande och ta kontroll över vår ekonomi, det märks tydligt, säger Patricia.

Själv jobbar hon relativt kortsiktigt, med snabba affärer. Hennes mål är inte att bli förmögen på aktiehandeln, snarare är det en möjlighet för henne att kunna vara mer med barnen.

– Samtidigt brinner jag för att fler kvinnor ska våga ge sig in i branschen.

Jag tycker att det är superviktigt att informera pedagogiskt och inspirerande om aktiehandeln. För det är faktiskt inte särskilt svårt. Det gäller bara att våga.

LÄS OCKSÅ: Sluta jobba gratis! (Tyvärr är det ingen som kommer tacka dig)

Så lyckas du med aktier

Här är Patricias bästa tips om du ska handla med aktier

Lektion 1: Vad sparar du till?

Gör en plan. Hur mycket pengar ska du handla för, och hur länge kan du vara utan pengarna?

Patricia: ”Man behöver inte bli daytrader bara för att man vill hålla på med aktier. Jag brukar tipsa om att man ska vara helt klar över sitt syfte. Vad är det du sparar till? Vill du spara till sommarsemestern? Till ett nytt boende?”

Lektion 2: Börja i liten skala

Börja inte med en stor summa pengar, var medveten om att du faktiskt kan förlora pengarna du satsar.

Patricia: ”Har du en 500-lapp över, börja där. Jobba enligt principen ’många bäckar små’, vilket innebär att du senare kan sätta in ytterligare en hundralapp och så vidare, så länge du har en plan för det.”

Lektion 3: Läs på

Har du inte tidigare handlat med aktier behöver du läsa på. Vilka marknader och vilka branscher går bra nu? Det är där du ska köpa dina aktier.

Patricia: ”Det finns tydliga och lättbegripliga diagram där man kan se vilka aktier som har ökat i värde, titta även bakåt i tid innan du bestämmer dig. Det finns flera sajter att kolla kurserna på. Privata affärer, Placeringsguiden, Dagens industri och Veckans affärer är några exempel.”

Lektion 4: Fortsätt läs på, varje dag

Att hålla sig uppdaterad är A och O om man ska komma någon vart med sin aktiehandel. Det innebär att det även är viktigt att hålla koll på nyheterna.

Patricia: ”Jag har som huvudregel att inte göra några affärer inför stora världshändelser. Inför Brexit och valet i USA låg jag lågt. Det blir lätt alltför stressigt annars, eftersom marknaden rör sig mycket under sådana perioder.”

Lektion 5: Bestäm dig för när du ska sälja

Att ha is i magen och lugnt betrakta börsutvecklingen är viktigt för att kunna göra bra affärer. Har du köpt tio aktier och du ser att de sjunker i värde, ska du ändå inte paniksälja.

Patricia: ”Kom ihåg att du varken har vunnit eller förlorat några pengar förrän du sålt dina aktier.”

Lektion 6: Håll dig till planen!

Patricia: ”Risken att förlora pengar är jättestor. Det måste man vara medveten om. Och – om det går bra en dag – är risken att dras med och bli fartblind också jättestor. Så håll dig till planen.”

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: Jezzica Sunmo

Har du en fråga kring din privatekonomi?

SBAB:s Emma Persson är ekonom och expert på privat- och boendeekonomi. Hon brinner för att få folk att fatta kloka privatekonomiska beslut. Har du en fråga du vill ställa Emma? Mejla direkt! fraga.ekonomen@amelia.se