Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Malin Persson, Lena Friberg och Kalis Loyd blev arbetslösa under pandemin och hittade nya jobb.
Malin Persson, Lena Friberg och Kalis Loyd blev arbetslösa under pandemin och hittade nya jobb.
Malin Persson, Lena Friberg och Kalis Loyd blev arbetslösa under pandemin och hittade nya jobb.
Malin Persson, Lena Friberg och Kalis Loyd blev arbetslösa under pandemin och hittade nya jobb. Foto: Privat

3 kvinnor: Så hittade vi nya nya jobb under pandemin

De jobbade som personlig tränare, basketproffs och drev en konferensanläggning. 

Coronan gjorde dem alla arbetslösa. 

Här berättar tre kvinnor om hur de hittade nya jobb mitt under pandemin. 

Och experten berättar om framtidens hetaste egenskaper för att få jobb!

Anna-Maria Stawreberg

Plötsligt började flödena på sociala medier översvämmas av bekanta på jakt efter nya jobb. Folk som haft en spikrak karriär inom en bransch sadlade om; från föredragshållare till cykelbud, från makeupartist till trädgårdsarbetare, från servitris till kassörska. 

Det är inte så konstigt. Coronapandemin har orsakat arbetslöshet över hela världen. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen var nästan en halv miljon, 460 195, svenskar arbetslösa i januari. Det är en arbetslöshetsnivå på 8,8 procent. 

Men arbetslösheten varierar kraftigt, vissa branscher är hårdare drabbade än andra förklarar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén

– Krisen är koncentrerad till vissa näringsgrenar. Det är främst inom privata tjänstesektorn som hotell- och restaurang- och kulturbranschen som krisen lett till uppsägningar, säger hon.

Dessutom menar Annika Sundén att kravet på utbildning kommer att öka i coronakrisens spår. 

Vi kommer behöva byta jobb oftare i framtiden

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén tror att kravet på utbildning kommer att öka i coronakrisens spår.

Rätt utbildning och kompetens för att matcha de lediga jobben som finns är såklart superviktigt. Men det är inte hela sanningen. För i framtiden kommer du att behöva egenskaper som du i hög grad kan vässa själv. Egenskaper som arbetsmarknaden kommer att ropa efter redan i höst. Flexibilitet är en av de egenskaperna. 

– Forskningen visar att vi i snitt kommer att behöva byta jobb 6–8 gånger under ett yrkesliv i framtiden, säger Ishtar Touailat

Och hon om någon borde veta. Ishtar Touailat föreläser om framtidens arbetsmarknad. Hon har utsetts till ”Framtidens kvinnliga ledare” av organisationen Ledarna, ”Supertalang” av Veckans Affärer och ”Årets IT-kvinna”. Hon byggde upp innovationskontoret på Stockholms universitet på uppdrag av Näringsdepartementet för att kommersialisera forskningsidéer, parallellt med att hon byggde upp sina egna bolag. Därefter rekryterades hon till innovationschef på ett IT-företag för att utveckla bolagets innovationer och AI-lösningar. 

Mjuka värden kan inte ersättas av robotar

Isthtar Touailat är medveten om den delvis mörka bild av framtidens arbetsmarknad med massarbetslöshet och robotar som målas upp. Men, själv är hon optimistisk. 

– För att behålla jobben, och för att stå emot konkurrensen i form av artificiell intelligens, AI, behöver vi vässa våra mjuka värden. De kan nämligen inte ersättas av robotar. 

Ska vi klara av att byta jobb med jämna mellanrum, behöver vi vara kreativa, nyfikna, och ha lätt att anpassa oss till nya situationer. 

– Med tanke på att vi kommer att arbeta på många arbetsplatser är det viktigare än någonsin att kunna kommunicera och ha förmåga att smälta in i olika arbetsgrupper och sammanhang. 

Men, det viktigaste av allt, blir det som kallas ”deep work”, det vill säga fokus. 

– Fokus är hårdvaluta på framtidens arbetsmarknad. Och, för att kunna fokusera behöver du förstå din omvärld och ha klart för dig vart du vill komma i yrkeslivet. 

Så fixar du din egen kompetensutveckling! 

Ishtar Touailat föreläser om framtidens arbetsmarknad. Foto: Marie-Therese Karlberg

I ett arbetsliv där vi förväntas byta jobb upp med jämna mellanrum behöver vi ständigt utveckla oss. Isthar Touailat förklarar det som att vi ständigt behöver återuppfinna oss själva. 

För en del är det en skrämmande tanke – men det kan också innebära spännande möjligheter. 

– I framtidens arbetsliv behöver du ständigt hålla dig informerad om vad som händer i din omvärld. Du behöver också lära in och lära nytt. Hela tiden. 

 Alla har möjlighet att vidareutbilda sig. Vad gör man då?

– Med dagens teknik finns alla möjligheter att lära sig hemma. Det finns mängder av poddar, kurser, TED-talks och andra föredrag på nätet. 

Isthtar Touailat avsätter en stund varje dag där hon försöker lära sig något nytt. Hon ser det som ett sätt att vara schysst mot sig själv, ta sig själv på allvar och att göra något meningsfullt. 

– På så sätt kommer du ständigt att utvecklas och sannolikheten är stor att du hittar nya områden som intresserar dig. Områden som kanske kan innebär nya arbetsmöjligheter. 

Lena, 50: ”Det här har gett mig en ny chans i livet”

Foto: Privat

Lena älskade sitt jobb som personlig tränare och idrottsmassör. Hon drev egen firma och jobbade med det hon brinner för. Men när pandemin slog till tvingades hon att byta bransch. Idag jobbar hon som chaufför på Mathem. 

Lena Friberg

Ålder: 50.

Familj: Två utflugna döttrar. 

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är personlig tränare och idrottsmassör, jobbar nu som chaufför på mathem.se. 

Lena Friberg har nyss fyllt 50, men har under sitt arbetsliv haft flera olika karriärer. Något som kan ha varit en fördel för henne när hon blev av med jobbet som personlig tränare.

– Tidigare har jag jobbat som lastbilschaufför och busschaufför. Jag är även utbildad kock, och har jobbat som det under en tid. 

För ett tiotal år sedan utbildade Lena sig till personlig tränare och idrottsmassör. Hon älskade ju träning, och fick nu chans att jobba med sitt stora intresse. 

Att inte kunna försörja sig, det är en hemsk känsla.

Det vill säga, ända tills coronapandemin drog in över landet. Från en dag till en annan försvann möjligheten att försörja sig som såväl massör som personlig tränare.  

– Det var en annorlunda upplevelse, att stå utan jobb utan att jag själv valt det. Att inte kunna försörja sig, det är en hemsk känsla.  

För första gången i livet var Lena arbetslös. Hennes syster och en tidigare kund tipsade henne om att MatHem sökte chaufförer.

– Ska jag vara ärlig var det inte direkt mitt drömjobb, men jag kastade ändå in en ansökan. 

Lena kallades till möte, och redan dagen därpå ringde MatHem och berättade att hon fått jobbet. 

– Nu trivs jag väldigt bra! Jag gillar ju att röra mig och jag tycker om att vara utomhus. Dessutom får jag fortfarande den här kundkontakten som jag trivs så bra med.  

När Lena bytte jobb fick hon visserligen gå ner i lön. Å andra sidan kan hon släppa jobbet när hon går hem för dagen på ett helt annat sätt än när hon var egenföretagare och PT.  

Kommer du att gå tillbaka till träningsbranschen när krisen är över?

– Just nu känns det som om jag stannar här ett tag. Jag har insett att det mesta som händer i livet har en mening. Det här har gett mig en ny chans i livet.  

Kalis, 32: ”Skönt att kunna göra nytta under en turbulent period”

För Kalis blev coronapandemin en rysare. Hon är basketproffs, och var stationerad i Spanien men lyckades ta sig hem innan gränserna stängdes. Arbetslös, men lättad. Idag jobbar hon på ett sjukhus. 

Kalis Loyd har tillbringat många år utomlands i sitt jobb som basketproffs. Hon trodde att hon sett det mesta, men det som hände i och med coronautbrottet hade hon aldrig kunnat föreställa sig. 

– Vi började prata om corona tidigt i laget, eftersom ett av OS-gruppspelen skulle spelas i Kina. 

Sedan gick allt fort. Den 11e mars fick Kalis och hennes lagkompisar veta att de inte längre skulle få träna och i stället stanna hemma. 

– Jag insåg att jag skulle behöva ta mig hem, men det var först den 13e mars som vi fick veta att gränsen skulle stänga. 

Det blev en kamp mot klockan.  Kalis hann. Lättad över att vara hemma hos familjen. Men utan arbete och inkomst. 

– Min mamma jobbade på sjukhusets beredskapslager här i Malmö, och det finns ett enormt behov av arbetskraft. Jag började där nästan direkt. 

Kalis Loyd

Ålder: 32.

Familj: Föräldrar, bror. Singel.

Bor: I Malmö. 

Gör: Är basketproffs, jobbar nu som lageransvarig.

Att byta från att jobba som basketproffs till att jobba på lager var naturligtvis en omställning. Samtidigt behövde Kalis lön för att betala hyran. Framför allt kändes det skönt att göra nytta under en turbulent period. 

Kommer du att gå tillbaka till jobbet som basketproffs när krisen är över?

– Jag är basketspelare. Det är ett jobb jag kämpat länge för att få. Men, jag är glad över att ha ett jobb. Och jag blir extremt ödmjuk när jag ser hur mina lagkamrater suttit instängda i karantän utan pengar. 

Malin 37: ”Jag kan känna tacksamhet för det här tillfället”

Malins konferensanläggning hade gott om bokningar när coronaviruset plötsligt sopade allt undan mattan och avbokningarna trillade in. Istället för att få panik använder hon mellantiden till att vidareutbilda sig. 

Tillvaron såg ljus ut för Malin Persson och hennes konferensanläggningen Villa Kungsberga. Gäster från Sverige och resten av världen hittade hit. Men i början av mars 2020 vände allt. 

– På bara några veckor försvann i princip varenda bokning, säger Malin. 

Där många andra hade drabbats av panik bestämde sig Malin för att tänka konstruktivt.

Jag bestämde mig för att använda den här märkliga mellantiden till något som jag kan ha nytta av sen

Hon insåg att hon inte kunde göra något överhuvudtaget för att påverka situationen. Åtminstone inte vad gäller antalet bokningar just nu. 

– Så, jag försökte blicka framåt. Bestämde mig för att använda den här märkliga och skrämmande mellantiden till något som jag kan ha nytta av i verksamheten. 

Malin Persson

Ålder: 37. 

Familj: Man och tre bonusbarn. 

Bor: I Båstad. 

Gör: Driver konferensanläggning, vidareutbildar sig nu till florist. 

Malin hade länge drömt om att utbilda sig till florist. Nu fanns tiden till det. Dels skulle hon få något att fokusera på, dels skulle hon lära sig något som var bra för anläggningen. 

– På så sätt lär jag mig göra vackra blomsteruppsättningar till Villa Kungsberga. Jag kommer också att kunna anlägga en fin trädgård här som gästerna kan njuta av, när allt vänder. 

Malin har också använt mellantiden åt att förbättra hemsidan och göra den mer användarvänlig, något hon länge tänkt göra. Hon har också börjat planera för att arrangera träningshelger.

– Det är inte många gånger som man har den här möjligheten. Nu dök tillfället upp. Någonstans kan jag känna tacksamhet för det. 

LÄS OCKSÅ: Så maxar du Zoom-stilen – ta för dig på nästa möte!
LÄS OCKSÅ:
9 tecken som avslöjar en narcissist