Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är aldrig försent att byta karriär.
Det är aldrig försent att byta karriär.
Det är aldrig försent att byta karriär.
Det är aldrig försent att byta karriär. Foto: Shutterstock (montage)

15 korta utbildningar som ger jobb och bra lön

Vilka utbildningar ger jobb och en bra lön – på kort tid? Vi har gått igenom både YH-utbildningar och högskoleutbildningar, här är jobben att satsa på!

Har coronapandemin gjort så att du står utan jobb? Eller behöver du bara en nystart? Här har vi listat de jobb där du relativt snabb kan gå igenom en utbildning, och få en riktigt bra lön på andra sidan. 

Korta YH-utbildningar med bra lön

Inköpare och upphandlare. Denna YH-utbildning är på två år, och ger en snittlön på cirka 40 000 kronor i månaden. En dröm för den som tycker det verkar kul att ansvara för inköp av varor och tjänster på ett företag.

Arborist. Beskära träd och vårda naturen. Efter denna utbildning på 1,5 år kan du jobba med allt från trädgårdsvårdare, arborist, parkförvaltare, kyrkogårdsförman, arbetsledare, skogsvaktare och driftschef. Lönen skiljer sig givetvis på vilken inriktning du väljer. Men räkna runt 30 000 kronor. Det är dessutom lätt att få jobb vilket alltid är ett extra plus.

Arborister sysslar med trädvård. Foto: Shutterstock

Logistiker. Två års utbildning, och sen har du en väldigt hög chans att få jobb direkt – dessutom med en bra lön och löneutveckling. Marknadslönen 2020 för logistiker ligger mellan 34000-45000 kronor per månad. 

Programmerare. För dig som väljer att jobba som programmerare är framtiden ljus. Här finns det jobb – och lönen är hög! Många som jobbar med programmering idag är dessutom självlärda. Och som kvinna i denna bransch kommer du vara eftertraktad. Är du inte självlärd eller behöver du mer i bagaget så finns det en YH-utbildning på 2 år. 

Som kvinna och programmerare kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Foto: Shutterstock

Lokförare. 60 veckor utbildning, och sen får du ut cirka 30-40 tusen i grundlön. Dessutom får 90 procent av alla som utbildar sig till lokförare jobb direkt efter studierna. Inte konstigt att denna YH-utbildning är så populär! Men förbered dig på konstiga arbetstider – men dessa tider ger dock bra OB-tillägg. 

Tunneltågförare. MTR i Stockholm erbjuder betald utbildning på 14 veckor för den som vill köra tunnelbana. Efter avklarad utbildning blir du direkt anställd som färdigutbildad tunnelbaneförare. Cirka 35 000 kronor i månaden ger detta jobb. 

Pilot. Att utbilda sig till pilot tar cirka 18-24 månader beroende var du pluggar någonstans. Sen kan du räkna med en snittlön på 60 tusen i månaden. Ja, tack!

Som pilot har du en riktigt hög snittlön. Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Svenska piloten Maria gör stor succé på nätet med sina bilder

Redovisningsekonom. 1,5 års utbildning, med goda chanser till att få jobb direkt. Lönen beror på hur färsk du är i branschen, men till en början runt 35 000, och vid högre svårighetsnivå och ökad erfarenhet kan det öka mycket. 

Projektledare inom IT. Utbildningen ”Projektledare IT” är på 18 månader – och här finns det mycket pengar att hämta, speciellt om du jobbar på ett stort företag. OBS. För att komma in på denna utbildning krävs det att du har jobbat som antingen projektledare eller med IT innan.

Kustbevakare. Älskar du havet, och att åka båt? Låter det spännande att övervaka och kontrollera sjötrafik, fiske och miljö? Då ska du titta hit. Att bli kustbevakare kräver bara en utbildning på två terminer – och dessutom får du lön under tiden du studerar. Efter utbildningen övergår dessutom anställningen i en tillsvidareanställning. Väldigt tryggt och skönt. Men lönen då? Ja, under utbildningen är lönen lite lägre (22 000 kr/månad) Men efter ett år ökar den till 26 000, och efter ytterligare ett år 28400 kronor för att sedan fortsätta öka utifrån din prestation. 

Kustbevakningen erbjuder betald utbildning. Sök! Foto: Shutterstock

Samhällsbyggarbranschen. Flera 2-åriga yrkeshögskoleutbildningar (YH) inom byggbranschen leder snabbt till en ljus arbetsmarknad med karriärmöjligheter, bra lön (snittlön på ca 42 000 kronor) och trygga anställningar. Byggbranschen välkomnar speciellt kvinnliga sökande, gärna med goda ledaregenskaper och erfarenheter från andra branscher.
Exempel på YH-utbildningar/yrken att satsa på: Anläggningsingenjör, Byggproduktionsledare, Byggnadsingenjör ROT/Digitalt byggande, Byggprojektör BIM (digitalt byggande), Platschef, Mätningsingenjör. Läs mer här! 

Försäkringsrådgivare. Är du social med kundfokus? Tror du att du skulle vara bra på att sälja och ge råd till företag och privatpersoner om vilka försäkringar de borde ha? Ofta har försäkringsbolagen egna utbildningar för sin personal, så testa först att söka direkt hos försäkringsbolaget. Men annars finns det också en 80 veckors YH-utbildning. Snittlön: 46 400 kronor.

Elektriker med specialkunskaper. Har du gått el på gymnasiet? Grattis! Om du lägger till en kort YH-utbildning så som programmering eller liknande, så har du goda chanser att tjäna riktigt stora pengar då du kommer att vara rejält efterfrågad. 

LÄS OCKSÅ: ”Hur ska jag ha råd att plugga?” Jobbcoachen svarar 

Jobben där du dessutom får betald utbildning

Kustbevakare. 

• Tunneltågförare. 

Läs beskrivningarna ovan om dessa yrken – utbildningslängd och förväntad lön! 

Korta högskoleutbildningar som ger hög lön

Mäklare. Två år på högskolenivå, och sen finns det mycket pengar att hämta i den här branschen. Men hur mycket pengar beror oftast bara på den egna förmågan och drivet. Så är du en vinnarskalle som inte bryr dig om att jobba helg – då är mäklare något för dig.

Som mäklare är det bara du som sätter gränserna för hur mycket du kan tjäna. Foto: Shutterstock

BONUSTIPS! Jobb med bra lön som ofta inte kräver utbildning

Det finns också jobb som ger en bra lön, som inte kräver någon speciell utbildning. Spana in dessa!

Vd-assistent/chefssekreterare. Det räcker ofta med en gymnasieutbildning för att få jobb som Vd-assistent eller chefssekreterare. Men för att öka din konkurrenskraft så kan du försöka lägga till erfarenheter eller utbildningar i ditt cv inom exempelvis administration eller projektledning. Det finns även korta 20 veckors utbildningar, men jobbet i sig kräver inte detta. Och lönen är ofta väldigt bra, runt 35-40 000 kronor.

Säljare. Ja, här är det bara du som sätter gränserna. Det är lätt att få jobb som säljare idag, men du måste ofta leverera ordentligt för att också få en riktigt bra lön. Hur mycket du kan tjäna beror också på vilken typ av säljare du kan tänka dig bli. Är du intresserad av bilar så tjänar en bilförsäljare cirka 35-40 000 i månaden beroende på försäljning. Försäkringssäljare ofta ännu mer. 

Som bilförsäljare har du ofta en del av lönen som är provisionsbaserad. Säljer du mycket kan du därmed få en väldigt bra lön. Foto: Shutterstock

Programmerare. För dig som väljer att jobba som programmerare är framtiden ljus. Här finns det jobb – och lönen är hög! Många som jobbar som programmerare idag är dessutom självlärda. Och som kvinna i denna bransch kommer du vara eftertraktad. 

Lagerchef. Denna tjänst kräver sällan mer en gymnasieutbildning, och man kan få ut cirka 45 000 kronor i månaden beroende på storleken på lagret. Om du har svårt att få denna typ av jobb – börja jobba på ett lager, visa framfötterna och jobba dig upp! 

LÄS OCKSÅ: Söndagsångest? Då är det dags att byta jobb (så vågar du ta steget!).