10 situationer du garanterat är med om första dagen på jobbet

Första dagen på nya jobbet är alltid nervös och pirrig. På varje arbetsplats finns en kultur att infoga sig i och premiärdagen blir din största utmaning. Några av dessa punkter har nog alla nya medarbetare varit med om någon gång.

1. Skräcken om man råkar ta fel kaffekopp

Ni vet skåpen i det gemensamma köket där det står allt från sponsrade muggar till udda koppar? Hur ska en veta vilken som är okej att ta? Tänk om du råkar ta chefens, som hen fått av en väldigt viktig person!

2. När du ska presentera dig för hela arbetsplatsen och plötsligt får tunghäfta och minnesförlust

På första mötet får du helt oförberett veta att du ska presentera dig för alla nya kollegor. Plötsligt vet du varken vem du är eller vad du har anställts som.

3. När några kollegor börjar prata intima saker och du inte vet om du ska göra ett inlägg i samtalet

Visst är det roligt när de nya arbetskamraterna blir personliga med dig, men hur mycket ska du dela med dig såhär första dagen? Blir du för frispråkig kan de tycka att du är konstig och är du för blygsam finns det en risk att de tycker att du är skum.

4. Den totala förvirringen kring vilka lunchtider som gäller

Första dagen har du givetvis ingen koll på rutinerna och har heller inte hunnit arrangera ett mellanmålsförråd. Då är det riktigt jobbigt när du är utsvulten vid 11.15, men människorna på den här arbetsplatsen snarare äter vid 12.30. Och tänk om ingen frågar om du vill följa med ut och äta! Eller om det på just den här arbetsplatsen är kutym att ta med sig matlåda.

5. När man behöver uppsöka toaletten för första gången

Hur länge är det okej att vara där inne? Finns det doftspray och toaborste? Är det lyhört?

6. När man får problem med tekniken

Har någon ny medarbetare någonsin lyckats logga in på sin dator (eller ens fått någon), öppna kassaskåpet eller knappa in korrekt kod i entrén under första arbetsdagen?

7. När man går runt och ler hela tiden

Första dagen på jobbet handlar om att försöka göra ett gott intryck på alla de kollegor du ännu inte kan namnet på. Detta resulterar ofta i kramp i käkarna efter att du knäppt på jordens största leende i åtta timmar, samt lätt nackspärr efter att ha nickat instämmande en hel arbetsdag.

8. Du visar upp dig från din snyggaste sida

Perfekt make up, fönat hår och trosor som inte syns under jeansen är något du endast tänker på första veckan på nya arbetsplatsen. Efter det är det fritt fram för osminkat ansikte och bekväma kläder.

9. Funderingar över jargongen

Kommer någon att förstå mina skämt? Det gäller att hålla tungan rätt i mun så att man inte råkar säga något klumpigt om religion, politik eller andras ungar.

10. Tröttheten

Efter första dagen på nya jobbet somnar du garanterat före nio.

Men imorgon är en ny arbetsdag!

Vill du se mer sånt här? Gör som 20 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Här finns fler igenkännande listor:

16 bevis på att barn är smartast – se roligaste provsvaren någonsin

9 (helt rimliga!) grejer alla vi som är riktiga slöfockar gör

6 olika vänta-barn-typer – vilken är du?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!