Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Tre par berättar: ”Vi delar säng med vår kollega”

John Lennon och Yoko Ono. Eller Beyoncé och Jay-Z. De är mytomspunna – paren som delat både en relation och ett arbetsliv tillsammans. Men hur fungerar det egentligen i praktiken? Vi har träffat tre par som löst livspusslet genom att dela både kärlek och kneg.

Lanthandelsparet: ”Jobbet gör att vi håller ihop”

Foto: Anna Hållams

Anki och Thomas Wall

Ålder: 41 och 59.

Familj: Barnen John, 11, Olle, 8 och Ingrid, 4.

Bor: I Karlstorps

prästbostad.

Gör: Driver Gamla mejeriet i Karlstorp.

För snart elva år sedan följde Anki och Thomas Wall drömmen och lämnade Stockholm för det småländska höglandet. Då var tanken att Karlstorp utanför Mariannelund bara skulle vara en oas att fly till över somrarna – men de upptäckte snart att de trivdes så bra att de lämnade storstaden permanent för livet på landet. 

När det anrika mejeriet i den lilla byn flera år senare blev till salu föddes en idé om att göra om den gamla byggnaden till en möbelverkstad och antikhandel. Båda är nämligen utbildade till möbelkonservatorer. Men så kom livet som trebarnsföräldrar emellan, så där som det så ofta gör, och renoveringen som krävdes för att kunna öppna verksamheten fick sättas på paus. 

Sjukskrivningen blev ett startskott

Startskottet för passionsprojektet blev så småningom Ankis stressrelaterade hjärtproblem.  

– Jag blev sjukskriven och kände att jag behövde rehabilitera mig själv. Så jag började göra i ordning butiksdelen här i huset rum för rum. Jag hade inte riktigt några planer, utan jag kände bara att jag var tvungen att göra något. Sen mot slutet, när jag började bli klar, så mådde jag också så mycket bättre och hade en massa planer för framtiden – och startade också i gång verksamheten, säger hon. 

Ankis stora passion i livet är matlagning och bakning och förra sommaren var det premiär för kafé- och restaurangdelen på gården. Thomas, å andra sidan, är alltid på jakt efter nästa guldkorn att tillföra butiken med antikviteter som de har till försäljning. Tillsammans utgör makarna teamet bakom gården som blivit känd som Det gamla mejeriet på Karlstorp

Det är inte bara ett jobb, utan det är en hobby också

– Som par är det detta som på ett sätt gjort att vi håller ihop. Att vi har så himla roligt. Det är inte bara ett jobb, utan det är en hobby också med våra möbler, våra drömmar och tankar om allt vi kan skapa här. Det hänger ihop med hela livet. Jag tycker det är skönt att man inte behöver mötas hemma klockan sex på kvällen med maten klar, och sen vet man inget om vad den andra har gjort under dagen. Vi har så mycket att prata om och diskutera nu, säger Anki. 

– Men det är också det som är utmaningen, att få ihop verksamheten med familjelivet och tre barn. Verksamheten tar ju tid från familjelivet, samtidigt som jobb och familjeliv flyter ihop. Ibland på ett positivt sätt och ibland på ett något mindre positivt sätt, säger Thomas.  

Någon av dem är alltid på jobbet

Speciellt under sommarmånaderna, när de har som mest besökare, är det slitigt. En av dem är nästan alltid på jobbet. Någon semester ihop är det inte att prata om. Den här sommaren tog Thomas med sig barnen på ett par veckors semester på Gotland medan Anki höll ställningarna hemma. 

– Vi har aldrig någon gemensam semester. Men man ska ju inte leva för sommarmånaderna, och det vägs upp av att vi har mycket mer gemensam tid under de andra delarna av året. 

Att ta steget och starta verksamheten hade varit något som paret funderat på länge. Att deras drömprojekt blev till verklighet har de aldrig ångrat. 

– När jag fyllde fyrtio så kände jag att man har så mycket drömmar som man går och tänker på att man vill göra … Vi hade varit här i Karlstorp i tio år men hade bara haft det i tankarna att göra detta, men så kände vi att ”nä, nu gäller det att bara göra det!” Vi hade inget att förlora. Och det har vi aldrig ångrat, säger Anki. 

Ankis & Thomas bästa tips

”Se till att ni har olika roller och ansvarsområden så att ni inte gör precis samma saker hela tiden. Komplettera varandra, helt enkelt. Sedan måste det också finnas ett samförstånd och respekt för varandras expertis.”

Författarparet: ”Vi vill stötta varandras kreativitet”

”Jag litar på Mattias feedback” säger Aline. Foto: Jezzica Sunmo

Aline Gladh och Mattias Lilja

Ålder: 32 och 47.

Familj: Döttrarna Elli, 6, och Kira, 4.

Bor: På Värmdö.

Gör: Driver förlaget XIV.

När livet ger en citroner, tja då får man helt enkelt göra lemonad. Lite så var det när Aline Lilja Gladh upptäckte att hon var ämnad för ett liv som författare. Hon var utmattad, och det som brukade ge henne kraft och energi, som att måla eller sjunga, fungerade inte längre. 

Lyckligtvis upptäckte hon snart att skrivandet inte bara var roligt, utan att hon också hade talang för det. 

Mammaledigheten blev startskottet för hennes första manus, men när det var läge att gå tillbaka till jobbet igen föreslog maken Mattias att hon istället skulle skriva klart boken. 

– Jag sa upp mig från det jobb jag hade. Det var egentligen ett väldigt bra jobb, men det funkade inte längre för mig. Och det blev ju bra i slutändan!  

När Aline skrivit klart utkastet till det som senare skulle komma att bli hennes debutroman Tändstickan tackade önskeförlagen nej till manuset. Men i stället för att hänga läpp tog paret saken i egna händer och startade det egna förlaget XIV. 

Olika ansvarsområden – ett vinnande koncept

Tillsammans hade de under en längre tid pratat om att de ville stötta varandras kreativa idéer, och därför kändes det naturligt för Mattias att hjälpa till med förlaget och publiceringen. 

– Vi hade länge planerat så att vi inte behövde ha två heltidslöner i perioder. Även om vi då inte visste att det skulle bli just böcker. Jag jobbade samtidigt som jag lade ner mycket tid på att få det här att funka vid sidan av. Idag funkar det som så att Aline skriver och jag jobbar mer med kontakter och kontrakt, säger Mattias.

Och just att dela upp jobbet och ha olika ansvarsområden ser de som ett vinnande koncept i sitt partnerskap. Men den största utmaningen när man både jobbar och bor ihop är att separera det förstnämnda från privata känslor. Aline beskriver att parets personligheter är lite som elementen luft och jord – vilket ibland kan leda till missförstånd. Men vilket element som representerar vem beror helt på om det handlar om hemmalivet eller business.   

– Privat sett är Mattias luft. Han svävar omkring och tror att allt är möjligt och jag är jord och säger ”Lugn, vi måste tänka igenom det här först”. Men jobbmässigt är det han som får lugna mig lite genom att kanske påminna om att jag inte kan skriva flera böcker samtidigt. När vi glömmer bort att vi gör jobbsaker, det är väl då man kan missförstå varandra lite grann, säger Aline. 

Att jobba ihop är en kärleksfull gest

Båda är däremot överens om att det gemensamma arbetet med förlaget har fördjupat deras relation. 

– Man har mer diskussioner och får höra vad den andra tänker om saker som man annars kanske bara delar med kolleger. Jag är till exempel första läsare tillsammans med Alines mamma, och att få tänka sig in i hur hon har tänkt är väldigt häftigt, säger Mattias. 

Går det att kombinera, att Mattias läser både som kollega och som stöttande partner?

– Jag litar på Mattias, och det tror jag krävs för att man ska vara trygg. Många kanske skulle ge sitt manus till sin partner för att få pepp, men jag litar på att jag får bra feedback på ett trevligt sätt, säger Aline.

– Att jobba ihop är också ett kvitto på att man vill hjälpa varandra, och det är en väldigt kärleksfull gest att man hjälps åt i allt. Att man är engagerad i varandra gör att man får ett gemensamt projekt. Vi vill inte renovera ett hus ihop, utan vi vill ge ut en bok i stället!

Alines & Mattias bästa tips

”Ha en diskussion om vad ni vill göra och vad ni vill få ut av det. Även om det är något så konkret som att ge ut en bok, varför vill ni göra det? Det är viktigt att ni inte senare upptäcker att ni gör det av olika skäl och har helt olika bild av vad ni ska få ut av det.”

LÄS OCKSÅ: Martina lever i öppna relationer med två män: ”Har en Linus-vecka och en Andreas-vecka”

Musikerparet: ”Vi har respekt för varandras roller

”En del är rädda för att man tar med sig privat trassel in i jobbet”, säger Karin Foto: John Partipilo

Karin Thyr och Göran Eriksson

Ålder: Båda är 47.

Familj: Två barn.

Bor: På Färingsö utanför Stockholm.

Gör: Utgör den musikaliska duon Thyra, aktuell med singeln Drinking you off my mind.

De har miljontals streams på Spotify och har precis släppt en ny skiva inspirerad av deras många Nashville-besök. Singeln Witchcraft spelas flitigt både i Sverige, Europa och USA. Paret Karin Thyr och Göran Eriksson lever och andas musik, och de senaste åren har de packat ner sina gitarrer och släpat med sig sina barn över Atlanten så många gånger att de tappat räkningen.

– I USA får man en mycket mer positiv reaktion när man jobbar som äkta par i ett band eller i en duo. I Sverige är det inte alltid en plusgrej. Folk är rädda för det, eftersom de tror att man tar med sig sitt trassel in i jobbet när man samarbetar med andra, berättar Karin.  

För snart 25 år sedan träffades de på en turné – och resten är, som man brukar säga, historia. Men även om de var nyförälskade och tillbringade majoriteten av sin tid i turnébussen så visste de tidigt att de ville hålla det professionellt på jobbet. Den seriösa inställningen då har gjort samarbetet lättare idag. 

– När man skriver musik ihop med andra låtskrivare och kommer in som ett par så märker jag att många snabbt slappnar av när de känner av den attityd som vi har gentemot varandra. Och det tror jag är något vi har haft med oss sen de där åren när man var så noga med att övertyga folk om att det inte var några problem att jobba ihop som partners. Då fick man också en respekt för varandras roller i sammanhanget och det hänger kvar, säger Göran. 

Vi mår väldigt bra av varandra

– Om jag sitter och skriver låtar i ett rum med andra och tillsammans med Göran så sitter jag ju inte och håller honom i handen. Då är man ju där för att jobba. Och har en professionalism. Men vi mår väldigt bra av varandra. Vi känner ju varandra musikaliskt. Om jag sjunger något så vet oftast Göran vad jag är ute efter. Det finns en enorm trygghet i det, säger Karin. 

Men ibland gör privatlivet ändå sig på­­mint. Karin minns en gång för flera år sedan när hon stod på en scen på ett hotell i Thailand och uppträdde, för att helt plötsligt se deras yngsta barn komma inspringande i publiken.  

– Vi hade en barnvakt från hotellet. Och de var så otroligt finklädda, inte kläder man springer omkring i. Så står jag på scenen och sjunger, och så ser jag vår minsta komma springande helt naken med bara armpuffar på sig, och efter springer barnvakten med myrsteg i sin pennkjol med blöja i handen.

– Men vi har inte låtit oss begränsas. När and­ra kanske har tänkt att ”det här går ju inte när man har en fyraåring” så har vi funderat över hur vi kan göra det utan att tappa oss själva eller vara dåliga föräldrar. Sen lyckas man inte alltid i alla led. 

Det är enorm trygghet att jobba ihop

Hemma i Sverige bor familjen i ett litet rött hus med vita knutar på Färingsö utanför Stockholm, där de också har sin studio. Hemmet sjuder av musik, och i det gamla hönshuset jammas det på Sunday funday när musiker ramlar in med instrument under armen.

– Det är väldigt lyxigt att få dela alla delar av livet på ett så naturligt sätt med sin partner. Även om jag är på en turné och Karin är iväg och skriver kan man alltid ventilera om man behöver eftersom förståelsen är så stor. Vi vet exakt vad den andra personen går igenom, för rollerna hade lika gärna kunnat vara ombytta, säger Göran. 

– Jag tror det är viktigt att man också ger varandra frihet att göra egna saker. Jag tror inte att man ska skriva varje låt ihop eller göra varje gig tillsammans. Om till exempel Göran åker iväg och spelar och jag stannar hemma så berikar det även vår relation, eftersom han kommer hem med ny kraft, säger Karin.

Karins & Görans bästa tips

”Var ärliga mot varandra även om det ibland är jobbigt. Annars kan det lätt bli missförstånd och dålig kommunikation, och det är ingen bra grund att bygga vare sig en yrkesrelation eller ett partnerskap på.”

LÄS OCKSÅ: Camilla och Mark: ”Vi blev kära under corona-karantänen”

Parterapeuten: Så kombinerar ni kärlek och jobb

Parterapeuten Charlotte Sander. Foto: Relationsexperten.se

Parterapeuten Charlotte Sander ger sina bästa råd för hur ni håller kärleken vid liv – när ni också är kolleger. 

Om man både lever och jobbar ihop – hur gör man för att inte tröttna på varandra?

– Det är mycket viktigt att kunna dra en gräns mellan fritid och arbete, men jag vet att det kan vara svårt – här behöver man vara gränssättande, både mot sig själv och mot sin partner. Har man till exempel bestämt att man ska ha en dejtkväll med varandra så kan det vara en god idé att ha kommit överens om innan att man inte ska prata arbete. Jag tänker också att det är viktigt att man har egna intressen så att man får nytt syre i form av intryck till relationen. 

Vad kan man tänka på för att undvika konflikter på jobbet?

– Det är viktigt att kunna skilja på privat och arbete. Om det dyker upp något privat under arbetstid – var noga med att inte dra in det under arbetstid, utan avsätt tid hemma i stället. Det behöver också finnas en jämlikhet, det vill säga ”vi kan ha olika arbetsuppgifter men våra jobb är lika viktiga”. 

Vilket råd skulle du vilja ge till par som jobbar ihop?

– En väldigt viktig sak att tänka på är att visa hänsyn om det finns andra kolleger i företaget. Jag har mött klienter som har berättat att de bråkat öppet på jobbet. Det är en big no-no. Inte bara drabbar det övrig personal i form av störning, det kan också kännas väldigt besvärande och som att man inte vet vart man själv som kollega ska ta vägen när bråken inträffar.

LÄS OCKSÅ: Tre par – tre metoder: Så räddar vi kärleken

.