Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
AnnaCarin Magnusson, psykolog, hjälper signaturen ”Tove” att övervinna sin dejtingskräck.
AnnaCarin Magnusson, psykolog, hjälper signaturen ”Tove” att övervinna sin dejtingskräck.
AnnaCarin Magnusson, psykolog, hjälper signaturen ”Tove” att övervinna sin dejtingskräck.
AnnaCarin Magnusson, psykolog, hjälper signaturen ”Tove” att övervinna sin dejtingskräck. Foto: Privat

”Jag vill träffa någon, men blir så nervös av dejting”

Hon ställer in dejter som känns intressanta på grund av nervositeten. Samtidigt längtar hon efter kärlek och tvåsamhet.

AnnaCarin Magnusson, psykolog och specialist i psykologisk behandling, ger hjälpande råd till signaturen ”Tove”.

Jag är skild sedan några år och längtar efter att träffa kärleken igen. Men jag önskar att man kunde snabbspola förbi dejtingen och allt det jobbiga i början, och bara bli ett par som känner varandra. 

Många är säkert nervösa inför en dejt, men för mig är det nästan outhärdligt jobbigt. Jag mår verkligen dåligt innan, och har ställt in intressanta dejter för att det helt enkelt känns för jobbigt. Vid två tillfällen har jag till och med tagit bort min Tinder-profil för att slippa gå.

Samtidigt vill jag ju verkligen träffa någon. Hur ska jag göra för att komma över min dejting­skräck? 

/”Tove”

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Foto: privat

AnnaCarin Magnusson: Det viktiga är att du kommer i väg

I stunden känner du att det här är så jobbigt att det inte är värt det. Just där och då verkar du resonera ungefär så här: ”Jag behöver stå ut med jättemycket ångest och jag kommer inte att kunna vara mig själv, och då har jag ändå ingen chans att verka intressant, så varför utsätta sig …” Då är det inte så konstigt att du viker dig för rädslan. Men sedan, när du får distans till situationen, så kommer andra tankar, de som fick dig att skicka det här mejlet. Du vet att många träffas via dejtingappar och du vill också ta chansen.  

För att uppnå ditt mål behöver du sätta upp delmål. Delmålen är till för att hjälpa dig ta ett steg i taget. Ett delmål är ju förstås inte att träffa din framtida partner, men ett rimligt delmål är att kunna dejta. Sedan gäller det att hålla dig själv ­medveten om att du jobbar mot det delmålet. Det allra första steget på väg mot det är nog att överhuvudtaget klara av att ta sig till en dejt.

Du behöver alltså hjälpa dig själv att komma ihåg att den här dejten du har inbokad faktiskt inte handlar om att du nu ska visa dig snygg, rolig och smart, utan att det snarare handlar om att du ska ta ett steg mot att lära dig att stå ut med dejtingsituationen. 

När man gör något man är rädd för flera gånger i rad så brukar rädslan minska.

Hittills har du backat ur dina dejter. Det betyder att du har lyckats med steg ett om du bara tar dig till dejten och hälsar på personen i fråga. Notera att du har lyckats även om du beter dig ”jättekonstigt”, och även om det märks supertydligt att du är nervös (vilket inte är konstigt). När du tänker på det på det sättet förändras vad som står på spel, du har en mer rimlig uppgift framför dig. 

Känns det fortfarande helt omöjligt? Ställ dig då ­frågan vad som skulle kunna göra att det kändes ­mindre läskigt. Skulle det hjälpa om du hade en vän som följde dig nästan fram till dejten och som du sedan mötte upp och pratade av dig med? Försök göra det lite lättare för dig de första gångerna. Det kommer att bli bättre så småningom, för det fina i kråksången är att när man gör något man är rädd för flera gånger i rad så brukar rädslan minska, speciellt om det inte får gå så långt mellan tillfällena.  

Kanske säger din oroliga hjärna att det är meningslöst att gå på dejten och göra bort sig. Då behöver en klokare del av dig påminna om att när du har gått på flera dejter så kommer du så småningom att bli mer och mer hemtam och kunna vara dig själv i situationen.  

Känns det här ändå oöverstigligt? Då tycker jag att du ska börja på en annan väg. Ett jättebra alternativ är att gå på olika singelaktiviteter i grupp. Nästan oavsett vilket intresse man har så kan man hitta resor och aktiviteter för singlar. Det finns oändligt med Facebook-grupper som vänder sig till singlar. 

Den gemensamma nämnaren i alla strategier är att leta efter en lättare väg, en väg som gör att du steg för steg närmar dig situationen. Det viktiga är att du ­kommer i väg!  

Har du en fråga till psykologen?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga till henne? Mejla red@amelia.se och märk ditt mejl ”Fråga psykologen”.

LÄS MER: Hur kan jag få nya vänner som vuxen?
LÄS MER:
Därför faller du för fel personer