Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Linda Lindorff har tre barn med maken Jacob Lindorff.
Linda Lindorff har tre barn med maken Jacob Lindorff.
Linda Lindorff har tre barn med maken Jacob Lindorff.
Linda Lindorff har tre barn med maken Jacob Lindorff. Foto: Cornelia Nordström/Tv4

”Jag vill inte att mina barn ska göra det jag har gjort”

Efter 17 år som programledare för ”Bonde söker fru” kallar sig Linda Lindorff för en kärleksguru. Privat lever hon sedan länge med maken Jacob. 

Här berättar hon om det hon behövt offra för familjelivet, om det intima knepet och om de farliga åren som hon hoppas att barnen slipper gå igenom. 

– Jag ville att det skulle kännas att man lever. Det var en jakt på något, vem jag själv är kanske, berättar hon. 

Åsa Görnerup

Hur är årets säsong av ”Bonde söker fru”?

– Jag har precis varit hos en av årets bönder för att göra en uppföljning. Det är otroligt att vi får kärlek varje år. Årets bönder är ett kul, lite annorlunda gäng. I den sjuttonde säsongen har vi för första gången med en renskötare. Jon-Krista drömmer om ett stort fett samebröllop uppe på fjället med kåtor och hundratals gäster. 

– Det är en 30-årig kille, som har barn och vet mycket om familjeliv. Hans problem är att tjejerna tycker att han är så läcker, att det blir för mycket för honom. Ett av hans val är bland det känslosammaste jag varit med om.

Linda Lindorff

Ålder: 50.

Gör: Programledare.

Bor: Villa på Lidingö.

Familj: Maken Jacob Lindorff, 49. Döttrarna Lykke, 14, Wilhelmina, 13, och Benedicte, 9.

Aktuell: ”Bonde söker fru” på TV4, C More och TV4 Play. ”Kärlek åt alla” sänds på TV4 Play och C More. Nya programmet ”Kärleks- udden” och en ny säsong av ”Wild kids” sänds i TV4 efter nyår. Jobbar även med att hitta utlandsbönder till ”Jorden runt” med inspelning i vår.

– Elin är vår första tjejbonde på fem år. Hon är förtjusande och hennes utmaning är att förstå hur attraktiv hon är, när killarna faller som furor.

– Bonden Henriks resa blir otroligt känslosam. Han har en innerlig längtan efter kärlek och drömmer om familj, barn och någon som vill dela allt med honom.

– Vår första engelsktalande bonde är ett charmtroll. Matthew är 21 år och har vuxit upp på en gård i Australien. Vad gäller dejtande är han inte fullt lika redo som för bondelivet.

– Just nu visas den bästa säsongen av ”Kärlek åt alla”, där fem bönder dejtar under en intensiv kärleksvecka på Siggesta gård. Ett härligt team, som delar erfarenheter med varandra.

”Hade vi inte redan varit gifta så hade jag friat här”, skriver Linda på sin Instagram. Foto: Instagram @linda_lindorff

– I höst ”castar” vi utlandsbönder till ”Jorden runt”, som vi spelar in i vår.

Du är också aktuell i nya programmet ”Kärleksudden”?

– I ”Kärleksudden” vill singelföräldrar ge kärleken en andra chans. Barnen, som är unga vuxna i 20-årsåldern, har anmält dem till programmet. I ”Kärleksudden” är relationen mellan föräldrarna och barnen lika viktig som jakten på kärleken. Vad de äldre inte vet är att ungdomarna checkar in i ett annat hus och övervakar föräldrarna dygnet runt i två veckor. De är de hemliga relationsexperterna.

– Jag ska tillägga att det inte är något smaskprogram, utan ett program med mycket värme.

Vad är ditt bästa kärlekstips?

– Jag börjar känna mig som en kärleksguru, vilket jag egentligen inte är. Efter 17 år med ”Bonde söker fru” har jag ändå sett en del. Jobbar man med relationer och kärlek på det här viset, är det oundvikligt att man lär sig hur det fungerar.

Jag tror att man ska pussas och kramas varje dag, även om man inte känner för det

– Det kan låta självklart, men ta inte varandra för givet. Även om man är i en relation och känner varandra väl, ska man fråga hur dagen varit och hela tiden prata om vad man känner och upplever. När en relation tar slut säger många att de slutade prata och inte längre känner varandra.

Jacob och Linda Lindorff gifte sig 2009 och har sedan dess fått tre barn tillsammans. Foto: Karin Törnblom / IBL

– Jag tror att man ska pussas och kramas varje dag, även om man inte känner för det. Somliga kanske tänker: Men vi är ju kära – eller åtminstone ihop – och innan man myser till det kan det gå några dagar eller veckor. Då kan pussen eller kramen vara en detalj som gör att det känns bättre. Var fysiskt nära. Jag tror på den kroppsliga värmen. Det behöver inte bara gälla en kärleksrelation. Tänk dig att trösta ett barn utan att få kramas.

– Man ska lita på kroppen när man blir förälskad. Det finns något magiskt med kärleken, som känns i kroppen. Om det inte finns kemi eller magi, tror jag inte att det är rätt, även om allt stämmer på papperet för den perfekta mannen eller kvinnan. Har man inte upplevt pirret är det kanske inte den fullständiga kärleken.

Hur kopplar du av?

– Jag tycker om att vara med Jacob och barnen när jag är ledig. Inte ha så mycket planerat eller tider att passa.

Ibland kan jag känna att jag går miste om saker.

– Jag behöver inte vara stillasittande, utan mår bra av att göra roliga saker. Det är väl ingen hemlighet att vi spelar mycket tennis? Vi tycker också om att resa, upptäcka städer, platser, fiska, köra skoter och åka skidor tillsammans. Barnen är fortfarande tillräckligt små för att vilja vara med oss, så vi passar på.

– Vi har prioriterat barnen och vårt liv med dem och gemensamt gjort det valet. Tiden går fort och om några år har vi inte det här längre. Då får vi ta konsekvenserna av att vi tackat nej till event, tillställningar och vissa fester. Ibland kan jag känna att jag går miste om saker.

– Det är mycket med barnen och deras tävlingar. Under tiden vi ställer upp, kör och supportar barnen har vi kul. Det känns självklart. Sporten är ett gemensamt intresse och vi har alltid något att göra och prata om. Fokuserar barnen på sin sport, lägger de kanske inte tid på saker som är mindre bra när de blir äldre. Det känns inte som att de kommer vara ute sent och partaja, när de alltid går upp klockan åtta för att åka på tävling lördag och söndag.

Att utmana sig själv är viktigt för Linda: ”Lever man ett skyddat liv och aldrig göra något obehagligt kommer man inte utvecklas,” säger hon. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur är det att vara flickmamma?

– Tjejerna och jag har väldigt nära relationer. Hur det skiljer sig från att vara pojkförälder vet jag inte. Det är inte så att tjejerna pratar smink och kläder med mig, utan vi pratar om vilket racket och vilka lindor de ska ha.

– Jacob har också byggt upp en himla fin relation med dem i och med att han alltid varit närvarande och ställt upp. Vi har många fina minnen och en väldigt bra känsla tillsammans med barnen.

Vilket råd skulle du vilja ge till dig själv som liten?

– Det går nästan inte. Jag levde väldigt vilt, var väldigt orädd och gjorde många saker, som kanske inte var dumma, men vågade. Djurprogrammen jag jobbade med var hyfsat farliga. Vi har gått mot lejon, simmat med haj och haft kobror i ryggsäcken när vi varit ute och gått. Då tyckte jag att det var det häftigaste man kan göra. Jag ville att det skulle kännas att man lever. Ingen dag skulle passera utan att jag haft känslan i kroppen. Det var en jakt på något, vem jag själv är kanske.

Samtidigt vill jag inte att mina barn ska göra det jag har gjort. Jag vill inte att de ska utsätta sig för faror.

– Jag har utmanat mig själv vad gäller rädslor och sökt adrenalin. Saker jag inte skulle göra i dag, men inte heller ångrar eftersom det format mig till den jag är. Det har lärt mig att jag klarar av och tål mer än jag tror, men också att sätta gränser. Att man blir starkare av att övervinna rädslor kan låta klyschigt, men är rätt sant. Lever man ett skyddat liv och aldrig göra något obehagligt kommer man inte utvecklas. Det behöver inte handla om ormar och hajar, utan helt andra saker.

– Samtidigt vill jag inte att mina barn ska göra det jag har gjort. Jag vill inte att de ska utsätta sig för faror. Det är en svår balansgång när barnen växer upp och blir sina egna. Meningen är väl att man ska ge sig ut i världen och ta vissa risker.

”Vi har prioriterat barnen och vårt liv med dem och gemensamt gjort det valet. Tiden går fort och om några år har vi inte det här längre”, säger Linda. Foto: Tv4

Vad har du för energi?

– Jag har en positiv energi och mycket energi. Ibland kan jag behöva ha ro i huvudet, men förknippar inte vila med att ligga i en solstol. Det handlar om vila från sociala intryck och inte ha alltför mycket människor omkring mig. Då behöver jag ha mina nära och kära, inte stora fester.

Folk brukar bli förvånade över hur lång jag är.

– Efter en dag på jobbet kan jag bli trött, då jag känner med dem jag träffar. Går det inte bra för bönder känns det jobbigt, går det bra känns det härligt. Det blir svängningar inombords. Jag rycks med och kan inte slå av och på, utan det pågår konstant.

Vad längtar du efter just nu?

– Jag har jobbat otroligt mycket och det ska bli skönt att vara ledig ett tag. Då ska jag gå ut i skogen, laga köttgrytor, påta i trädgården, hänga med kidzen och spela tennis.

”Jag har utmanat mig själv vad gäller rädslor och sökt adrenalin. Saker jag inte skulle göra i dag, men inte heller ångrar eftersom det format mig till den jag är”, säger Linda. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad är ditt bästa skönhetstips?

– I mitt fall handlar mycket om att få sova. Hela min uppenbarelse och fejs ser mycket bättre ut om jag fått sova mina sju, åtta timmar. Har jag sovit för mycket blir det inte heller bra, för då ser jag tröttare ut. Helst ska jag kliva upp klockan sju och lägga mig 23.30. Det är perfekt.

– Sedan behöver jag frisk luft dagligen för att må bra. Tvingas jag vara inomhus känns det som att det är fel på den dagen. Varje dag vill jag vara ute minst en timme. Barnen älskar också det. När vi är lediga äter vi lunch ute, åker ut med skotern och grillar korv, även om det är minus tio. Förra året blev barnen chockade när vi skulle duka för lunch inomhus på julafton.

– Dagligen går jag en runda på sju kilometer. Då pratar jag i telefon, har möten eller lyssnar på något. Jag kan till och med läsa mejl gående.

Vilket är det vanligaste missförståndet om dig?

– Folk brukar bli förvånade över hur lång jag är, 177 centimeter. De tror att jag är typ en decimeter kortare. Den vanligaste kommentaren är: ”Gud, vad lång du är!”

LÄS MER: Victoria Silvstedt: ”Jag älskar barn och det finns ägg infrusna”

LÄS MER: ”Vi fick välja gravplats i stället för spjälsäng”