Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen ”Lustlös” undrar om hennes uteblivna sexlust kan ha med järnbrist att göra. Susanna Ericsson, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, ger råd.Signaturen ”Lustlös” undrar om hennes uteblivna sexlust kan ha med järnbrist att göra. Susanna Ericsson, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, ger råd.Signaturen ”Lustlös” undrar om hennes uteblivna sexlust kan ha med järnbrist att göra. Susanna Ericsson, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, ger råd.
Signaturen ”Lustlös” undrar om hennes uteblivna sexlust kan ha med järnbrist att göra. Susanna Ericsson, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, ger råd. Foto: Jacob Lund / Shutterstock

Kan kosttillskottet ge mig sexlusten tillbaka?

Efter en tuff period har signaturen ”Lustlös” äntligen hittat tillbaka till livet. 

Men sexlusten är som bortblåst. Vad kan det bero på? Kan det vara järnbrist?

Susanna Ericsson, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, ger råd.

Fråga: Hej! Jag är 34 år, lever i en stabil relation sedan två år och är jättekär i min sambo. Jobbmässigt har jag däremot haft en längre svacka med en elak chef som precis lämnat företaget. Det var skitjobbigt rent ut sagt. Jag var trött hela tiden, fick gå i KBT-terapi och började också äta en låg dos med antidepressiva.

Nu mår jag finfint psykiskt och tröttheten är borta. Mitt stora problem är att jag tappat sexlusten sedan ett tag tillbaka, jag vet inte ens när det började. Jag tittar på min sambo och känner ingen lust alls – det känns ungefär som när jag tittar kärleksfullt på mina husdjur eller någon älskad vän. Kan det vara järnbrist som spökar? Jag har haft återkommande problem med blodbrist på grund av rikliga menstruationer, men det brukar gå att hålla hyfsat bra nivå med hjälp av kosten. Borde jag skaffa järntabletter?

/”Lustlös”

Läkaren svarar: Ta en diskussion med din husläkare

Susanna Ericsson är specialistläkare i gynekologi och obstetrik.Susanna Ericsson är specialistläkare i gynekologi och obstetrik.Susanna Ericsson är specialistläkare i gynekologi och obstetrik.
Susanna Ericsson är specialistläkare i gynekologi och obstetrik.

Många kvinnor med rikliga menstruationer kan gå runt med låga blodvärden utan att ha så dramatiska symtom. Kanske är det bara lite svårare att koncentrera sig än vanligt, man blir lite andfådd i trappor och somnar en timme tidigare på kvällen. Av den anledningen kan det vara bra att hålla lite koll på sitt blodvärde om man har just rikliga menstruationer. Det finns ju även mediciner och metoder för att minska de rikliga blödningarna om man önskar det.

Det kan vara väldigt svårt att själv få upp blodvärdet med enbart kost om man blöder rikligt. Samtidigt låter det inte som om du har något av de vanligaste symtomen på blodbrist, vilket får mig att tänka att bristen på sexlust inte har med det att göra.

Att kvinnor upplever minskad eller helt utebliven sexlust är vanligare än man tror. En ganska vanlig orsak är biverkan från en medicin. Jag blir fundersam när du beskriver att detta har kommit ganska nyligen och att du också för en tid sedan startade en behandling med antidepressiva tabletter. 

Det råder delade meningar om hur länge man ska fortsätta med tablettbehandlingen

Bland de antidepressiva tabletterna finns det ett flertal som har just detta som en känd biverkan. En annan biverkan att vara vaksam på är muntorrhet som ganska snabbt kan ge karies då salivens skyddande effekt försvinner. Därför kan det vara extra viktigt att ta hand om sina tänder när man startar en ny medicin. När man mår psykiskt dåligt så kan antidepressiva tabletter vara en mycket effektiv hjälp parallellt med samtalsterapi och livsstilsförändringar (till exempel byta jobb om arbetsmiljön är orsaken till det dåliga måendet). 

Det råder delade meningar om hur länge man ska fortsätta med tablettbehandlingen och det beror delvis på att man får medicinen av så många olika orsaker. Utan att ha hela bilden klar för mig så verkar det som att du mådde dåligt av en specifik orsak som hade med din chef att göra och att den situationen nu är förändrad. Då kanske det på sikt kan vara en ide att trappa ner din antidepressiva behandling. Jag rekommenderar i så fall att du gör en riktigt långsam nedtrappning så du inte blir akut sämre i måendet.

Sammanfattningsvis så tycker jag i första hand att du ska kontakta din husläkare för en diskussion, dels runt ditt blodvärde men även din behandling med antidepressiva tabletter. Om husläkaren inte kan hitta en orsak så rekommenderar jag att du söker upp en gynekolog eller ber om att bli remitterad till en sådan för att komma vidare med den eventuella orsaken till din försvunna sexlust.

Har du en fråga till Susanna Ericsson?

Susanna Ericsson är specialist i gynekologi och obstetrik. Hon svarar på frågor om allt som rör kvinnohälsa. Mejla din fråga till red@amelia.se och skriv ”Fråga doktorn” i ämnesraden.

LÄS MER: ”Min kille säger att min spiral sticks när vi har sex” 

LÄS MER: Tre år efter förlossningen: ”Jag känner inget vid sex”