Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
”Irans kvinnor skriker sig hesa just nu. Och vi behöver hjälp”, skriver Roshi Hoss.
”Irans kvinnor skriker sig hesa just nu. Och vi behöver hjälp”, skriver Roshi Hoss.
”Irans kvinnor skriker sig hesa just nu. Och vi behöver hjälp”, skriver Roshi Hoss.
1 AV 2
Skådespelaren uppmanar världen att ingripa mot Iran
2 AV 2
”Irans kvinnor skriker sig hesa just nu. Och vi behöver hjälp”, skriver Roshi Hoss.

”Jag ser en mamma som slängt sig i dotterns grav”

Hur kan kvinnorna i Iran visa mer prov på ryggrad, mod och solidaritet än världens ledande politiker? Varför är det, i proportion till vad de går igenom, så tyst om den dödliga kamp som förs? Det frågar sig skådespelaren Roshi Hoss. 

”Vi behöver hjälp. Men jag känner inte att ni brinner med mig”, skriver hon.

amelia

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är mitt i natten, jag skrollar i mitt Instagram-flöde och snubblar över en video som knäcker mig fullkomligt. En pappa står på sin dotters grav, han dansar hysteriskt och hulkar medan han gör det, han dansar för sin döda dotter så som han lovat att dansa dagen då hon gifte sig. Jag ser en mamma nere i sin dotters grav. Dotterns kista är nedsänkt, men det stoppar henne inte. Hon har slängt sig ner efter och lagt sig raklång i graven, hon kan inte släppa taget om sin lilla flicka. Jag ser en en man, han hade kunnat vara min pappa, han gråter och vädjar om svar. Hans dotter har varit spårlöst försvunnen i två månader och polisen, arbetsgivaren och staten slussar runt och vilseleder honom. Även om han förstår att han riskerar sitt liv när han postar videon vädjar, ber och bönar han om hjälp. Det enda han vill, är att återigen få krama om sitt barn. 

Roshi Hoss

Roshi Hoss är skådespelare, entreprenör, artist och influencer. Hon växte upp med två föräldrar som riskerade sina liv för att ta sig från Iran efter revolutionen 1979. Hennes far offrade ett år av sitt liv från sin familj, för att han inte hade råd att betala ett pass till sig själv. Hennes mamma flydde ensam med barnen, och pappan kunde återförenas med familjen efter ett år.

Det här är mitt folk. Jag tittar, jag delar och jag gråter med dem, i skyddet av mitt hem, min trygga borg, i mitt älskade fria Sverige. 

I dag går kvinnorna sida vid sida medan skotten avlossas mot dem. De har inget kvar att förlora.

Efter att iransk moralpolis mördat en 22-årig kvinna vid namn Mahsa Jîna Amini, vars enda brott var att hennes hår stack fram ur hennes slöja, har en eld tänds. Här och nu, i denna stund offrar iranska kvinnor sina liv, de blir mördade för sin kamp, för det som du och jag tar för givet varje dag, frihet. Minst 76 demonstranter har dött, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights som menar att dödssiffran troligen är i underkant. 

Mahsa Amini dog för sin önskan om frihet. Hon blev bara 22. Foto: Mario Guzman / EFE

Och jag brinner inombords. I över 40 år har den iranska regimen systematiskt brutalt torterat, mördat och kränkt kvinnor och förvägrat dem deras mest grundläggande rättigheter. Men det är nog nu. I dag går kvinnorna sida vid sida medan skotten avlossas mot dem, de har inget kvar att förlora. Iranska kvinnor visar hela världen vad den sanna definitionen av solidaritet, feminism och mod är. 

Irans kvinnor skriker sig hesa just nu. Och vi behöver hjälp. Men jag känner inte att ni brinner med mig. Vi har ingen tid att spilla. Kom igen!

Roshi Hoss tillsammans med sin mamma Mahnaz och storasyster Bahareh i demonstrationerna på Sergels torg i Stockholm. Foto: Rasmus Lindahl

Missförstå mig inte, jag är tacksam över att världen nu börjar vakna till liv. I onsdags genomfördes en politisk manifestation i Stockholm. Bättre sent än aldrig. Och nu är tiden kommen att ta igen för den tid som gått förlorad. 

Jag uppmanar er: stå med mig, mitt älskade Sverige, för mitt älskade Iran. Låt oss skrika högre, låt oss aldrig ge upp. Inte förrän förändringen vi söker är här. 

Systrar, vi har kraften, vi har sett det förut, metoo-rörelsen förändrade allt, en revolution för kvinnor världen över, en kamp vi vann. Vi gav oss inte. Och nu är det dags igen.

Så skrik med mig, kräv mänskliga rättigheter, begär att alla kvinnor som lever i förtryck varje dag ska få sin frihet. Skrik tills du inte orkar skrika mer, och då är jag din röst. Vi gör det tillsammans. Som ett enat folk, mitt folk är ditt folk är vårt folk – ett enat folk, i solidaritet.

Teheren, Iran: Kvinnor på frontlinjen i kampen för rättvisa och säkerhet. ”Stå med mig, mitt älskade Sverige, för mitt älskade Iran”, vädjar Roshi Hoss. Foto: Social Media / TT NYHETSBYRÅN

Varför reser sig inte världens alla ledare och Sveriges politiker upp, på samma sätt som ett hundratal diplomater ställde sig upp och lämnade rummet när Rysslands utrikesminister talade inför FN:s råd för mänskliga rättigheter mitt under kriget mot Ukraina. 

Varför kallar inte den svenska regeringen in de iranska diplomaterna och ställer Irans regim till svars? 

Hur kan kvinnorna i Iran ha mer ryggrad, mod och solidaritet än våra politiker och världens alla ledare?

Jag uppmanar till revolution för kvinnor världen över, en kamp vi inte ska släppa förrän varje kvinna är garanterade de mänskliga rättigheter vi har rätt till. Det är en kamp vi ska vinna, vi ger oss inte. 

Roshis tips på vad du kan göra för att hjälpa kvinnorna i Iran

Läs på och utbilda dig och andra om vad som pågår i Iran. Ta del av nyheter från trovärdiga svenska likväl som internationella nyhetsmedier.

Dela vidare på sociala medier, skriv en insändare, spela in en video, gör det du kan för att ge en röst åt de iranska kvinnorna.

 

Delta i och organisera manifestationer för det iranska folket.

 

Donera pengar till människorättsorganisationer, exempelvis Amnesty, som arbetar för kvinnors rättigheter i Iran.

 

Sätt press på politiker och makthavare att vidta reella åtgärder mot den iranska regimen.  

 

Skriv på Amnestys namninsamling som kräver att Irans regeringsstyrkor upphör med våldet. 

 

Skriv till utrikesdepartementet och politiker med makt - utkräv att Sverige ska stänga den iranska ambassaden, att tv-sända presskonferenser markera mot Irans terrorvälde samt organisera sig tillsammans med FN och EU för att sanktionera och isolera landet.

LÄS MER: Linda-Marie Nilsson: ”Där satt jag med min tjocka barnkropp”
LÄS MER:
De tappade sexlusten av vanlig antidepressiv medicin