Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Martina Haag har funnit lycka, avkoppling och frihet i en båt som hon kallar ”Lilla Petter.”
Martina Haag har funnit lycka, avkoppling och frihet i en båt som hon kallar ”Lilla Petter.”
Martina Haag har funnit lycka, avkoppling och frihet i en båt som hon kallar ”Lilla Petter.”
Martina Haag har funnit lycka, avkoppling och frihet i en båt som hon kallar ”Lilla Petter.” Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag pratar inte om killar – men sommaren var rolig”

Under många år kunde Martina Haag inte lägga sig i en hängmatta utan att bli stressad. Varje gång kom tankarna på de fyra barnen, på räkningarna.

Men på sistone har hon blivit som en ny människa. Hon har till och med börjat ta tupplurar. På sin lediga tid puttrar hon runt med nya kärleken, båten ”Lilla Peter”.

– Då får jag en känsla av lugn och frihet och blir av med all panik, ångest och tankar om hur saker ska gå.

Åsa Görnerup

Din roman ”Det är något som inte stämmer” blir långfilm. Hur var inspelningen?

– Jag älskar känslan av att vara en flock, som arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål. Att vi sliter, jobbar dag och natt och har alla känslor i hela kroppen. Det har varit ljuvligt, roligt och skitjobbigt, men kul! Jag fick också de skådespelare jag ville ha till huvudrollerna, Alexandra Rapaport och Shanti Roney. De är klockrena och fantastiska ihop. 

– Inspelningarna har gått över förväntan. Jag har aldrig regisserat förut och det är galet att de gav mig chansen. I vanliga fall går man någon form av utbildning eller har gjort några kortfilmer innan man får chansen att kanske göra en långfilm. Jag har gått på intuition. Det är som att jag suttit i ett tåg som rusar framåt i full fart, samtidigt som jag lagt rälsen. I tåget satt också 42 arbetskompisar med tusen års erfarenhet av film. Det gjorde mig väldigt trygg. 

Martina Haag med skådespelarna Ella Hammarsten och Alexandra Rapaport, som båda medverkar i filmen. ”Det har varit ljuvligt, roligt och skitjobbigt, men kul”, säger hon. Foto: Magnus Ragnvid

Hur går det med ditt kärleksliv? 

– Jag har mitt standardsvar: Jag pratar inte om mina killar. Men jag kan säga att det var en väldigt rolig sommar. 

Vad får dig att må riktigt bra?

– Åh, jag har någon som heter ”Lilla Peter”. Han är liten, platt och i plast. Jag älskar lilla Peter, som jag köpte på Peter-dagen den 29 juni förra året. En av mina ungar sa: ”Man kan säga att mamma har ett femte barn, fast det är en båt.”

– När jag hamnade bredvid en pappa på en fest frågade han om båten. Då hör jag mitt barn säga: ”Don’t get her started. I så fall visar hon bilder på ”Lilla Peter” på morgonen, ”Lilla Peter” i sina nya kläder…”.

Jag har fyra barn att försörja och måste hålla på med räkningarna.

– Båten är mitt happy place. På sistone har jag jobbat så jäkla hårt, inte orkat handla och trillat i säng och ropat till barnen att de måste köpa smågodis till mig. De dagar jag varit ledig har jag åkt ut med ”Lilla Peter”. Då får jag en känsla av lugn och frihet och blir av med all panik, ångest och tankar om hur saker ska gå. Allt får sina rätta proportioner. 

– Båtlivet är en stor del av mitt liv. Först gick jag en navigationsutbildning, sedan tog jag skepparexamen och efter det utbildade jag mig till fartygsbefäl. När jag åker båt vill jag maximera njutningen genom att vara så kapabel som möjligt. 

Att vara en riktigt kapabel förare förhöjer båtlivet ytterligare, menar Martina som inte bara har tagit skepparexamen utan även utbildat sig till fartygsbefäl. Foto: Privat

Vad är det mest romantiska du vet?

– Att åka med någon trevlig i ”Lilla Peter”. Havet är alldeles blankt och stilla. Sakta kör man genom vattenytan, där solnedgången speglar sig i vackra färger. 

Vad har du för temperament?

– Åh, jag är enormt envis, glad och har humor. När jag filmade märkte jag att jag har fått ett enormt tålamod, men har man inte respekt för filmen, släntrar in för sent eller pratar under tagning, tycker jag inte att man ska vara kvar. 

– Plötsligt har jag börjat bli någon ny och har hittat ett lugn. Jag vilar och sover middag för att orka hela inspelningsperioden. Förut har jag varit världens mest sociala människa, men nu går jag bara hem och lägger mig. I dag kan jag ligga kvar i sängen ett tag eller vara hemma en kväll och bara läsa en bok. 

– Tidigare har jag aldrig kunnat ligga i hängmattan och glo utan att få ångest, eftersom jag har fyra barn att försörja och måste hålla på med räkningarna. I år har jag haft sommarlov och bara guppat på ”Lilla Peter” i fyra veckor. För första gången känner jag inte att jag behöver prestera. Antingen beror det på åldern, att jag är helt utarbetad eller har upptäckt nya sidor hos mig själv. 

Martina känner för första gången ett lugn – hon måste inte hela tiden prestera. ”Antingen beror det på åldern, att jag är helt utarbetad eller har upptäckt nya sidor hos mig själv”, säger hon. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om du fick ändra något i ditt utseende – eller en egenskap – vad skulle det vara?

– Jag har bara lite fjun och skulle vilja ha bättre hårkvalitet. Allt du ser är löshår, Hairtalk extensions. Annars är jag faktiskt ganska nöjd på det stora hela. Med löpning, promenader och träning ser jag till att hålla mig stark. Jag rör på mig och känner mig kapabel. Kroppen fungerar bra och jag kan ha på mig bikini utan att känna mig dum. 

– Lägger man av att helt röra sig när man blir äldre kommer alla skador. Jag är ganska noga med träning, eftersom det är nu jag bestämmer vilken sorts ålderdom jag vill ha. 

– Min vardagsträning kan vara att bara att få in en promenad med en kompis, men också att lägga till med ”Lilla Peter” vid en ö, ta mig uppför ett berg och klättra över en stock. Det är de små stegen som gör det.

Vad var du mest rädd för som liten?

– Jag var inte mörkrädd eller rädd för monster, men krig verkade läskigt. Alla barn var oroliga för det och längst bak i telefonkatalogen stod det: ”Om kriget kommer”.

– I tonåren hade jag fullt upp med att vara tonåring och kunde inte tänka på yttre hot. Jag var helt inne i det som jag trodde var mitt universum: Skolgården. Från ettan till nian var jag hopplöst förälskad i en kille. Alexander var den snyggaste, som alla tjejer ville ha. Han var den förste jag kysste och han var alltid ihop med lite rikare och vackrare tjejer. 

– När jag höll på med filmen ”Det är något som inte stämmer” textade han mig: ”Tja Martina, det var inte i går.” Jag: ”Nej, verkligen inte, det är 45 år sedan.” Han: ”Ska vi ta en öl?” Självklart tog vi en bärs och hade jättetrevligt. Han var sig väldigt lik. Det var så kul att träffa någon med gemensamma referenser bakåt. Någon som kommer ihåg vikarien som kastade en nyckelknippa på en om man pratade.

Vad finns det för missuppfattningar om dig?

– Att jag springer jättefort. ”Fan, du sprang ju maraton, satte du den under fyra?”, frågar folk. Jag är faktiskt en ganska sopig löpare som mest lufsar omkring och tar mig runt i Hagaparken. Maraton springer jag inte mer. Den tiden är över. 

Jag tänkte bara på padel och försökte övertyga folk att börja spela.

– Jag har också slutat spela padel. Ett tag höll jag på med padel dygnet runt. Jag tänkte bara på padel, pratade padel och försökte övertyga folk att börja spela. Det var en pandemigrej, socialt och kul. Men hur roligt är det att springa och springa och slå på en boll? 

Martina Haags hyllade roman ”Det är något som inte stämmer” blir långfilm och har premiär nästa år. Foto: Piratförlaget

Simsalabim! Vilka tre önskningar vill du ska gå i uppfyllelse?

– Förutom fred på jorden, skulle jag vilja prata italienska flytande. Jag tycker så mycket om att vara i Italien, har tagit lektioner och pluggat italienska, men det fäster inte. När jag var i Rom och försökte beställa in mat tittade kyparen på mig med tom blick och sa: ”Excuse me, jag förstår inte ett ord. Kan du ta det på engelska?” 

– Om jag får råd en dag ska jag byta upp mig till ”Stora Peter”, en större båt som har dusch, toa och är ett flytande lantställe. Den kostar säkert en miljon och bara att tanka en sådan kostar lika mycket som hela min lilla båt. 

– En sista önskning är att resa mycket. Jag vill se hela världen. När jag sedan levt klart kan jag tänka: Jag levde mitt liv fullt ut i alla hörn och upplevde så mycket som möjligt.

LÄS MER: Därför är sex skönare dagen efter festen

LÄS MER: Stefan om sorgen efter dottern Ebba – och sökandet efter en mamma

 

Se också – ur arkivet: Martina Haag vägrar väga sig – får inte fortsätta i tv-programmet