Efter ett och ett halvt års uppehåll upplever Charlotte Perrelli att det är mycket starka känslor hos publiken. ”Folk har kommit fram och gråtit, svettiga av eufori. Det är häftigt och extremt givande”, tycker hon.
Efter ett och ett halvt års uppehåll upplever Charlotte Perrelli att det är mycket starka känslor hos publiken. ”Folk har kommit fram och gråtit, svettiga av eufori. Det är häftigt och extremt givande”, tycker hon. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Perrelli om sönernas val att gå på internatskola

Charlotte Perrelli, 47, är aktuell med både klädkollektion och nya tv-programmet ”Secret Song Sverige”. Men hon spenderar mycket tid med sina fyra egna barn och bonusdottern i lyxvillan i Djursholm, där paret just nu renoverar ”tutti” - och lever i byggdamm.

Här berättar hon om kontrasterna i livet, om att inte räcka till, om sönernas internatskola och hur det är att vara en liten familj igen.

– Barnflickan bor i trädgårdsmästarbostaden och mamma och pappa i ett eget hus, så det är tomt här, jag saknar att vara många, säger hon.

Åsa Görnerup

Charlotte Perrelli slår sig ned med en kopp kaffe framför brasan i Djursholmsvillan. Hon är hemma med de två yngsta barnen och har bakat med dem på förmiddagen. Kvällen innan blev ena sonen dålig i magen och den andra kräktes ett par gånger, men nu är de pigga igen.

Hur mår du då, Charlotte?

– Jag är lite dålig i ryggen. Mellan varven känner jag av lite ischias. Ofta sitter det i en skinka, men nu är det korsryggen. För några dagar sedan kände jag att något var på gång och sedan small det till. Det kan hända om jag sovit illa i en för mjuk säng. Det är ingen big deal. Det är bara att ta det lugnt, säger hon på telefon.

Charlotte Perrelli

Ålder: 47.

Gör: Artist.

Bor: Villa i Djursholm, Stockholm, i Åre och i Marbella.

Familj: Maken Anders Jensen, 44. Barnen Angelo, 18, Alessio, 16, Adrian, 7, Alvin, 1,5 år. Anders dotter Izabella, 12.

Aktuell: Egna klädkollektionen ”La Vie”, vårkollektionen kommer senast i april. Medverkar i ett avsnitt av ”Secret Song Sverige” i TV4 den 6 april. 

Tonen är bekymmerslös och energisk. Charlotte är aktuell med klädmärket La Vie, som hon skapat. Förra kollektionen sålde slut på en dag, berättar hon. 

– Helt makalöst. Till den nya kollektionen har jag hittat inspiration från scenen. Den är lite lyxigare än att bara gå hemma och skrota i och kan användas till fest eller en middag.

”Ingen som känner mig skulle säga att Charlotte är petig. Jag vill få 40 grejer gjorda och har inte så många timmar att jag kan vara petnoga”, berättar Charlotte Perrelli. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nyligen spelade hon in ett avsnitt av TV4:s nya söndagssatsning ”Secret Song Sverige”, där kända gäster hyllas och överraskas.

– I programmet sitter jag på en stol och någon sjunger och tillägnar en låt till mig, utan att jag visste om det innan. 

– Det var fint, men också sjukt svårt att inte veta vad som skulle hända och hur jag skulle reagera. 

På Instagram skriver du att du älskar kontrasterna i livet?

– Det jag menar är att jag älskar att gå på tjusig opera uppklädd till tänderna och lyssna på vacker musik. Det är tjusigt, flott och champagne. Sedan älskar jag att klä mig i gummistövlar, gå ut i skogen och använda händerna. Det är också magiskt.

Just nu håller familjen på att renovera hemma. På vinden, där de haft ett tillfälligt dressingroom. Maken Anders ska få ordning och reda på sina saker och ett kontor ska ställas i ordning.

– Sovrum och badrum ska också byggas ihop till en master suite. Vi gör om allt. Tutti! Det är sågspån på golvet och vi ska fixa väggar, tak och golv, ny el, golvvärme och isolering. 

Sedan en och en halv månad bor vi i Alvins rum och har fyra månader kvar…

Charlotte ger ifrån sig en lätt suck.

”Sådant som gör mig irriterad får jag komma ihåg att inte göra mot någon annan. Det får man påminna sig om hela livet”, konstaterar Charlotte Perrelli. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur går det för er att renovera tillsammans?

– Vi bestämde oss. Då får man acceptera att det är jobbigt. Nu lever vi återigen i byggdamm i ett halvår. Hela vårt gym är en stor garderob med klädhästar utställda bland maskinerna. Det är bara att hacka i sig att det är rörigt ett tag. När det är klart kommer det att bli sju gånger bättre än innan. Det är angenäma problem.

Uppstår det irritation mellan dig och Anders under renoveringen?

– Nej. När vi väl bestämt oss, då kompromissar jag inte och går omkring och surar. Snarare fokuserar jag på att jag är privilegierad som har möjlighet att göra det. Vi har tio gubbar som är här varje dag. Både jag och Anders är projektarbetare. Vi går in i grejer och gillar att avsluta.

Hur får du ihop livet?

– Klart att det finns tillfällen när jag känner mig lite otillräcklig, men jag jobbar ju inte som förr när jag hade två, tre gig om dagen och fick ta med mig barnen. Nu jobbar jag mer humant.

I dag går de äldsta sönerna Angelo och Alessio på internatskola.

– Det är deras val. Det är det roligaste de gjort i hela sitt liv. De är så nöjda och har planer för livet. Angelo tar körkort nu och håller på att starta eget företag.

”Alla i familjen är på en bra plats i livet just nu. Man vet aldrig när det vänder”

Att sönerna tycker om att umgås med Charlotte är det finaste betyget hon kan få, tycker hon. På samma gång inser hon att de allt mer håller på att skapa egna liv.

– Det kommer in tjejer i bilden och snart bygger de ett eget bo, egen familj. 

– Jag kan bara hoppas att det tar några år. Jag tycker det är härligt att jag har två små barn hemma och får uppleva det en sväng till, annars hade jag känt mer vemod. I stället får jag beundra de stora på avstånd. Man kan inte hindra barnens resa för att man själv vill ha dem nära.

Hon upplever att syskonen berikar varandras liv.

– Syskonkärleken är fantastisk. Barnen älskar att göra saker ihop. De stora längtar hem till sina småsyskon och kan säga att de bara vill krama dem.

I dag har Adrian fyllt åtta, Alvin är tre. Storebror bär runt lillebror på ryggen och de leker häst, kör med bilar och spelar fotboll.

”Som ni vet älskar jag att baka. Allt! Matbröd, bullar, småkakor, tårtor...” skriver Charlotte på Instagram. Foto: Privat

Hur fungerar livet som stjärnfamilj?

– Jag tycker det funkar bra med allting. Man får vara glad när livet är lättsamt och det inte är några problem. Alla är på en bra plats i livet just nu. Man vet aldrig när det vänder. Man kan tro att allt handlar om en själv, men det kan handla om vilken plats ett barn är på i livet, skolgång och kompisar. Hur de mår påverkar också deras sätt att vara hemma.

Har du behov av egen tid?

– Faktiskt inte. Numera är vi en sådan liten familj. Det är bara småkillarna, Anders och jag. Barnflickan bor i trädgårdsmästarbostaden och mamma och pappa i eget hus. Jag frågar om de vill komma och äta, men de känner att de tränger sig på. Nej, det är så tomt här. Förut var vi alltid tio personer, 14 med syrrans familj, varje middag och lunch. Jag lagade sjukt mycket mat. I dag saknar jag fötter som springer och folk som tjoar och tjimmar. Men det är klart att det kan vara skönt att vara själv en halvtimme.

”Det finns människor i ens liv som inte är viktiga och värda att slåss för”

Hon och Anders ser också till att få tid med varandra. Åker han utomlands i jobbet ett dygn kan hon följa med. Andra gånger följer han med henne. De är bra på att se varandra och den andres behov, menar hon.

– När barnen lagt sig tar vi en kopp te. Att skratta och prata med den man lever med är A och O. Jag älskar när man stöter och blöter saker. Den dag man inte tycker det är roligt att vara med den man lever med och hellre pratar med någon annan, då tror jag att det är lite farligt. Min bästa vän måste vara den jag lever med och Anders är närmast av alla.

Att hålla liv i relationen är ett arbete och det är inget som är gratis, menar Charlotte.

– Det handlar om psykisk träning. Om gnistan försvinner får man väcka liv i den igen och styra sina tankar dit man vill. Alla har svackor och är jag lite låg blir hela äktenskapet lite lågt. Det krävs lite arbete för att få det så bra som man vill. 

Charlotte Perrelli i ”Hailey Dress”, en av hennes favoriter i egna kollektionen La Vie. Foto: Privat

Hur hanterar du svårigheter och konflikter?

– Det beror helt på med vem. Jag har kommit dithän att jag inser att vissa människor är värda att slåss för. De är viktiga i ens liv och då är det viktigt att lösa konflikten. Se vad man själv har för negativ inverkan och vad som föranlett situationen. 

– Något jag också kommit fram till är att det faktiskt finns människor i ens omgivning som inte är viktiga. ”I couldn’t care less”. Här är mitt liv, jag lever det på bästa sätt jag kan och gör det jag tror är bäst för mig. Blir det konflikter kanske det får vara så. Man kan inte lösa jordens alla problem och kan inte få alla att älska en. Jag lägger energin på saker som verkligen betyder något.

Du har tagit dig igenom svåra perioder i livet, som en skilsmässa. Har du tagit hjälp av terapi när det varit tufft?

– Generellt inte. Några få gånger i livet har jag känt mig tvingad, då jag inte varit ensam. Många grejer har jag kommit fram till själv. Det handlar om bondförnuft.

Charlotte brukar ställa frågor till sig själv: Hur vill jag leva? Vad mår jag bäst av? Hur vill jag bli bemött? Hur skulle jag aldrig göra?

”Jag måste inte vinna alla strider, som när jag var yngre”

Sedan vänder hon på det och sätter sig in i den andres situation: Hur hade jag sett på det då? Hade jag agerat på samma sätt?

– Det är viktigt att vara så sann mot sig själv som möjligt. Livet är så kort. Jag är inte intresserad av att slänga bort det på muppar, som inte tycker om mig eller snackar skit.

Hur hanterar du en dålig dag?

– Jag tror inte jag är lika stolt längre. Har jag en dålig dag kan jag säga till Anders: ”Jag är ledsen, men i dag är jag inte hundra. Sorry, jag överreagerade.” Jag måste inte vinna alla strider, som när jag var yngre, och har mycket lättare till att säga förlåt.

För Charlotte är det viktigt att ha en behaglig tillvaro där man visar varandra respekt. Om något inte känns respektfullt har de en öppen dialog om det och fångar upp varandra innan det blir fel. 

– Sådant som gör mig irriterad får jag komma ihåg att inte göra mot någon annan. Det får man påminna sig om hela livet. Många vuxna borde gå en grundkurs. Det är så många som är plumpa, klumpiga och lägger sig i saker de inte har med att göra.

Charlotte Perrelli om: 

Att måna om sitt yttre: 

– Folk tror att jag är mån om att ta hand om mig själv, men jag är inte sjåpig. Det är inte så att jag står framför spegeln i timmar. Jag smackar på smink i tre minuter och lägger inte ned någon tid på att lägga hårstrån till rätta.

– Däremot är jag alltid noga med att ta hand om håret, fixa naglarna och göra regelbunden pedikyr. Det handlar om välbefinnande. Att jag mår bra av att inte ha sprickor i fötterna, även om jag kan dra en strumpa över. Ingen som känner mig skulle säga att Charlotte är petig. Jag vill få 40 grejer gjorda och har inte så många timmar att jag kan vara petnoga.

Nya frisyren:

Mörkt och halvlångt hår ger fina frisyrer med volym. ”Lockar jag till det blir det ganska mycket hår”, säger Charlotte Perrelli. Foto: Privat

– När jag skulle vara med i ”Stjärnorna på slottet” klippte jag först av en bit av håret i en halvlängd. När jag sedan gick in i Mello klippte jag en ganska kort page. Nu har håret vuxit ut igen och längden är mittemellan långt hår och pagen. Det är ganska tacksamt. Håret är inte för kort och kan fönas till en snygg frisyr, men är inte det där superlånga håret som jag måste ta hand om.

– Generellt går jag mot mörkare hår på vinterhalvåret. Sommartid bleks håret när jag är ute mycket och den mörka färgen sitter bara kvar i en och en halv vecka, sedan är det inte snyggt längre. Riktigt mörkt hår har jag mest på vintern. Mot våren tycker jag det är skönt att låta det bli ljusare igen.

Favoritplagg: 

– Det finns lite olika, men ”Hailey Dress” är en supersnygg klänning med puffärm, som finns i champagne och svart. Jag har också två byxdräkter, ”Scarlett Jumpsuit”, i kadmiumgrönt och silver med ena armen bar. De är lite glammig och fungerar både när man kryper upp i soffan eller slänger på sig högklackat.

LÄS MER: ”Det finns en enorm svensk avundsjuka hos många tv-tittare”

LÄS MER: 5 enkla övningar: Så blir du snällare mot dig själv