Foto: Freddy Billqvist/TT

”Jag har upplevt mer och gjort fler uppbrott”

Malin Olssons karriär fortsätter spikrakt uppåt efter 17 år i tv-rutan. I sommar har vi sett henne i älskade ”Sommarlov” och hon är nu aktuell med en ny säsong av ”Vem bor här?”.

Även privatlivet blomstrar, och hennes fästman Simon friade nyligen. Här berättar hon om deras kärlek, och hur åldersskillnaden påverkar relationen.

– Det är bra att vi fick barn tillsammans, det hade ingen av oss erfarenhet av och ingen var liksom före den andra i det, säger hon.

Jane af Sandeberg

Född och uppvuxen i Skattungbyn, en liten by i norra Dalarna, längtade Malin Olsson, 40, tidigt till större sammanhang. Nu bor hon sedan nära 20 år i Malmö, 85 mil söderut, men älskar fortfarande Dalarna, skogarna och lugnet.

Malin Olsson

Ålder: 40

Gör: Är programledare SVT, bland annat ”Sommar”, ”Vem bor här” och i december ”Julpyssel”. Har en vlogg på Svt.se.

Bor: I Malmö.

Familj: Fästmannen Simon Peyron och två döttrar.

Malin Olsson är glad, livlig, energisk – och eftertänksam. Allt i hög hastighet. Nu har hon varit programledare och reporter för SVT i 17 år och det har blivit mycket barn-tv.

– Jag älskar tv-branschen, men det jag kunde lika gärna ha blivit lärare eller kanske någon form av projektledare, säger hon.

Malins fästman Simon är elva år yngre. ”Det har närmast blivit trendigt bland kvinnor att ha yngre män”, säger hon. Foto: Freddy Billqvist

Ofta har även musiken varit med henne. Som barn sjöng hon i kör och var i början av 2000-talet med i bandet NG 3.

– Det där med bandet var lite av ett bananskal, det finns många som är så mycket bättre så det ska jag inte hålla på med. Men jag älskar verkligen musik.

Det var bra att vi fick barn tillsammans, det hade ingen av oss erfarenhet av och ingen var före den andra i det.

Det var också genom musiken hon träffade sin Simon, 28. Hon var reporter på Melodifestivalen 2014 och intervjuade sångaren i metalbandet Outtrigger, och det var Simon. De blev ett par och sedan dess hunnit få två barn och förlova sig. Malin har fyllt 40 och Simon 28.

Malin OIsson med fästmannen Simon Peyron, som hon nyligen förlovat sig med. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vilka reaktioner har du fått på er åldersskillnad?

– Det var mer av en issue i början, främst i media. De senaste åren har det närmast blivit trendigt bland kvinnor att ha yngre män, haha. Det enda krångliga handlar om att jag upplevt mer, gjort fler uppbrott från relationer och jobbat längre än han gjort. Men det är bra att vi fick barn tillsammans, det hade ingen av oss erfarenhet av och ingen var liksom före den andra i det.

Hur pass jämställda är ni?

– Vi ger och tar, det blir aldrig obalans. Men det är bra att vi jobbar i samma typ av bransch. Det gör att vi förstår varandra.

Att få barn blev ett stort steg för dem:

– När vi fick barn var det också en utmaning att vi inte hade några föräldrar i Malmö som kunde hjälpa oss. Jag fattar inte hur vi fixade det. Som när Simon skulle på ett gig i Ryssland och jag skulle lämna på förskolan och sedan dra till Stockholm över dagen.

Malin kommer från en liten by i Dalarna: ”Dalarna står för tryggheten, den täta skogen, lugnet och de röda stugorna med via knutar. Det finns i mitt DNA.” Foto: Freddy Billqvist

Du ger intryck av att vara väldigt snäll och vänlig, är du alltid det?

– Jag vill gärna att alla ska känna sig sedda. Det ligger nog i min arbetarbakgrund. Man är nöjd med det lilla, och jag är präglad av att inte få allt jag vill ha.

Hon talar länge och varmt om sin farmor som bodde i ett hus på samma gård.

– Hon lagade allt som var trasigt och var noga med att allt skulle vara rättvist. Det är jag så glad att jag har med mig.

Hennes barndom i Skattungbyn präglades av en miljö där många strävade efter återbruk. Malins pappa kommer härifrån och bor kvar på gården där han växt upp.

Du har sagt tidigare att byn blev för liten och att du ville ut?

– Jag kände tidigt att jag ville vara i ett större sammanhang. Men jag älskar samtidigt Dalarna och är stolt över min hembygd. Dalarna står för tryggheten, den täta skogen, lugnet och de röda stugorna med via knutar. Det finns i mitt DNA.

Året var 2001 och Malin utsågs till Fröken Sverige. ”Tävlingen var verkligen en chans om du som tjej ville bli ett känt ansikte”, säger hon. Foto: Jack Mikrut / TT NYHETSBYRÅN

Det var ett stort steg hon tog som 18-åring när hon anmälde sig till Fröken Sverige-tävlingen, som hon vann. I våras kom en dokumentär om tävlingen på SVT och Malin blev intervjuad om hur det var att vara med och när finalen blev kuppad av några feminister, på vars banderoll ”Gubbslem” stod skrivet.

– På den tiden fanns inte så många andra möjligheter för en tjej att ta sig fram. Tävlingen var verkligen en chans om du som tjej ville bli ett känt ansikte.

Och tävlingen blev också en språngbräda för Malin yrkesmässigt.

– Men det blev klurigt nu. Idag står jag inte alls bakom skönhetstävlingar. För 18-åriga Malin var det självklart. Sedan dess har samhället förändrats även om vi inte är helt jämställda än.

Malin gillar inte skönhetstävlingar i dag, men hon förstår den 18-åriga Malin som ställde upp, och de karriärmässiga fördelarna som det innebar för henne. Foto: Freddy Billqvist

Hur jobbigt är det att bli igenkänd?

– Det kan vara jobbigt om jag till exempel är på en lekplats med mina egna barn. 

Det kan vara svårt om det är fel situation till exempel när hennes egna döttrar, ett och fem år gamla, är kinkiga och hon vill ha fokus helt på dem.

– Som när jag stod på Ikea och försökte söva ett av barnen, med mitt huvud inne i barnvagnen och någon knackar på min axel. Då blev jag en lejoninna. Jag är ingen allmän egendom även om jag vet att jag också bär ett ansvar som en barnförebild.

Hur återhämtar du dig?

– Det är min akilleshäl. Jag är verkligen stresskänslig och klarar inte stress bra. Jag blir kort och vass i tonen mot andra och jag känner mig liksom inträngd i ett hörn.

Hon var på väg att bli utbränd för några år sedan och har gått i stressterapi och ”pratat mycket om stress” men ser också problematiken med att vara lite ”duktig flicka”.

– Det bottnar väl i rädslan att inte få vara med, att bli utesluten. Det är det där med arbetarklassen igen, du ska göra rätt för dig, bita ihop...

Finns det plats i vardagen för till exempel träning?

- Något har hänt i mig sen jag fyllde 40. Jag känner att jag mår bättre om jag tränar lite. Och att jag måste ta mig tid.

När barnen somnat försöker hon välja bort soffhäng och i stället gå till gymmet.

– Det måste gå. Sen har jag också yogan som verkligen är min stora grej.

Malin trivs med familjen så som den ser ut nu.

– Babyfabriken är stängd, även om man ju inte ska säga aldrig.

En förebild för Malin är Astrid Lindgren med hennes fingertoppskänsla och att kunna skapa personer som Pippi.

– Jag är nog en vuxen Pippi, lekfull men med allvar och rätt mycket skinn på nästan fast jag har inte lika många guldpengar. Det handlar också om att jag inte tar mig själv på så stort allvar och inte är pretentiös.

Under en resa till Rom överraskade fästmannen Simon med ett frieri: ”Det blev helt surrealistiskt för samtidigt rullar tre sopbilar in som dånar massor och ringen kändes inte helt rätt.” Foto: Freddy Billqvist

När hon träffade Simon för åtta år sedan hade hon haft några längre relationer tidigare. Och lärt sig mycket av dem.

Jag är nyförlovad, det har jag inte berättat för någon än.

– När jag hade brutit upp från den senaste relationen märkte jag till exempel att vi mest umgåtts med hans vänner och det blev väldigt tomt. Jag lärde mig att jag måste ha hand om mina egna vänner.

Har du någon dröm?

– Det skulle vara att leda Mello, jag älskar musik och programmet.

Så nu har du berättat allt?

Malin tvekar men säger:

– Jag är nyförlovad, det har jag inte berättat för någon än. Vi var nyligen i Rom en helg. Det var första gången vi var för oss själva sen barnen kom. Jag har längtat dit, jag som ville bli arkeolog när jag var liten. Och vilken fantastisk stad det är. 

– En dag var vi vid Fontana di Trevi men det var otroligt mycket folk och då bestämde vi oss för komma tillbaka riktigt tidigt nästa dag så vi kunde ta lite foton. Vi kom dit redan klockan 6.15 men det var ändå folk där. Vi tog i alla fall lite bilder.

Då ställde sig Simon plötsligt på knä och Malin förklarar att hon blev helt överrumplad, de hade aldrig talat om att gifta sig.

Malin älskar att göra tv och synas i rutan, men samtidigt har hon en mer tillbakadragen sida som inte vill stå i centrum. Foto: Freddy Billqvist

– Det blev helt surrealistiskt för samtidigt rullar tre sopbilar in som dånar massor och ringen kändes inte helt rätt. Men jag blev jätteglad mitt i den absurda situationen.

Hon svarade ja.

– Och Simon förstod det här med ringen, den ska vi fixa.

Hon råder andra att prata ihop sig lite i förväg, om hur man vill att det ska vara.

– För mig hade det till exempel varit värst om det skett i en stor folksamling. Jag vill inte vara i fokus i en känslosam personlig situation, trots att jag älskar att göra tv ...

Malin Olsson om: 

Viktiga vägval i livet: 

– Att vara med i Fröken Sverige-tävlingen, som hon vann 2001.

– Vid 30 år gjorde jag en liten utvärdering, och kom fram till att jag inte var där jag ville. Jag bröt upp och det blev jättejobbigt men jag har lärt mig mycket av mina uppbrott.

Viktiga personer i livet:

– Farmor Helga, vi hade en deal att hon skulle bli 120 år men tyvärr blev hon bara 92. Hon lärde mig sy, väva mattor, plocka bär och koka sylt men framför allt talade hon mycket om rättvisa. Det är jag väldigt glad att jag fick med mig.

– Mina ex, alltså de längre relationerna jag haft, de har lärt mig mycket om mig själv och det har jag tagit med mig. Bästa låten i det sammanhanget är Miss Lis ”X” där hon just tackar sina ex.

Malin tror att hennes arbetarklassbakgrund har hjälpt henne att känna sig tacksam även för små saker. ”Man är nöjd med det lilla, och jag är präglad av att inte få allt jag vill ha.” Foto: Freddy Billqvist

Malins tips för en bra kärleksrelation 

1. Gå i parterapi: även om ni inte har problem. Det är sunt att sitta med en tredje part och prata. Man får upp ögonen för varandra på ett nytt sätt.

2. Acceptans: Jag hade själv svårt när vi fick vårt första barn att acceptera att det blev så ojämlikt, att jag skulle gå upp på nätterna och amma. Det där har jag släpp nu med barn nummer två, det är vad det är och det är bättre att en är utvilad av oss.

3. Försök förstå det förflutna: Ibland ska man kolla i en annan persons ryggsäck för att förstå dem bättre. Man behöver lite av varje med sig för att bli en bra människa. Utan det jobbiga utvecklas du inte.

LÄS MER: Pernilla Wahlgrens romantikvägran under resan med kärleken 

LÄS MER: Magdalena Graaf, 46, om nya kärleken: ”Jag blir svartsjuk, glad och förbannad”