Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När det kommer till att uttala sig om skilsmässan är Anna försiktig för sönernas skull.
”Deras pappa och jag verkligen har en samsyn i att barnen är det absolut viktigaste och det är jag väldigt, väldigt glad för”, säger hon.
När det kommer till att uttala sig om skilsmässan är Anna försiktig för sönernas skull.
”Deras pappa och jag verkligen har en samsyn i att barnen är det absolut viktigaste och det är jag väldigt, väldigt glad för”, säger hon.
När det kommer till att uttala sig om skilsmässan är Anna försiktig för sönernas skull.
”Deras pappa och jag verkligen har en samsyn i att barnen är det absolut viktigaste och det är jag väldigt, väldigt glad för”, säger hon.
Anna Brolin och Jesper Rodhborn gick ut med skilsmässan i april.
Anna Brolin och Jesper Rodhborn gick ut med skilsmässan i april.
Anna Brolin och Jesper Rodhborn gick ut med skilsmässan i april.
1 AV 2
När det kommer till att uttala sig om skilsmässan är Anna försiktig för sönernas skull. ”Deras pappa och jag verkligen har en samsyn i att barnen är det absolut viktigaste och det är jag väldigt, väldigt glad för”, säger hon.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Anna Brolin och Jesper Rodhborn gick ut med skilsmässan i april.
Foto: Cornelia Nordström

”Jag bodde i en barack på en parkeringsplats”

I april gick TV4-programledaren Anna Brolin, 42, och maken Jesper Rodhborn skilda vägar efter ett nio år. Här berättar hon om tiden efter skilsmässan och hur hon balanserar livet som mamma och singel – med en hektisk karriär. Just nu är hon aktuell med hela tre tv-program: ”Farmen”, ”Efter fem” och Fotbolls-VM. 

– Känslan att inte räcka till är en stark känsla, som jag går med ganska ofta, berättar Anna. 

Åsa Görnerup

Klockan är 18.49. På någon minut töms ”Efter fems” lilla studio på folk efter två timmars direktsändning i TV4. En efter en försvinner kameramännen, studiomannen, scriptan…

– Hej då Anna Darling Anna-Panna, säger Henrik Alsterdal till programledarkollegan Anna Brolin.

Hon halvspringer obehindrat över studiogolvet i skyhöga hudfärgade skor för att hinna fråga kontrollrummet hur man släcker studion. Benen är brunbrända efter en semester på Gran Canaria och hon är klädd i en hallonröd skjortklänning.

Det är på tiden att det sätts lite mer ljus på det som faktiskt är korrupt

Efter intervjun med oss återstår fyra timmars förberedelsearbete inför morgondagens program för programledaren.

Anna Brolin

Ålder: 42 år.

Gör: Programledare.

Familj: Sönerna Lionel, 4, och Elton, 7. Barnens pappa Jesper Rodhborn, 47.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Aktuell: Programleder Fotbolls-VM tillsammans med Frida Nordstrand. Fotbolls-VM startar 20 november kl 17 på TV4 och C More med öppningsmatchen Qatar–Ecuador. Totalt sänds 32 av 64 matcher på TV4, som även avslutar mästerskapet med VM-finalen den 18 december.

Ny säsong av ”Farmen” på TV4 och TV4 Play, premiär 20 januari.

Leder ”Efter fem” i TV4 tillsammans med Henrik Alsterdal, Maximilian Artell och Axel Pileby och Tilde de Paula Eby.

Även om Anna har energi kvar, skymtar en aning trötthet i blicken.

– Alltså man är vaken, men det är klart att det är en anspänning och fokusering att vara high alert i två timmar. Kommunikationen mellan alla oss som jobbar här är superviktig. Det är som en stor orkester som måste funka.

Anna slår sig ned i en soffa i fikarummet, där ”Efter fems” gäster brukar sitta.

Snart ska hon också jobba med fotbolls-VM i Qatar, berättar hon. Ett kritiserat mästerskap, där bland andra reportern Olof Lundh, Mellanösternkorrespondenten Terese Cristiansson och utrikeskorrespondenten Johan Fredriksson kommer finns på plats.

– Jag har arbetat med flera problematiska mästerskap. Det var ju ett VM i Ryssland 2018, som var en krigsförande nation. Det är på tiden att det sätts lite mer ljus på det som faktiskt är korrupt och rapportera om icke fungerande mänskliga rättigheter, säger hon.

Vårt mål är att vara så bra co-parents som det bara går och vi har varit på både skidsemestrar och höstlovssemester ihop

Även om Anna är idrottstokig och medger att det finns en extra nerv i att vara på plats på arenan där det händer, är hon fullt nöjd med att rapportera från TV4:s VM-studio. Något annat är en omöjlighet, eftersom hon kombinerar det med programledarskapet i ”Efter fem”.

”Att planera är min sämsta gren, skulle jag säga. Min bästa gren är nog att göra saker med fem minuters framförhållning. Jag får kämpa om jag ska tänka långt fram, så mitt jobb passar mig väldigt bra”, säger Anna. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den 20 januari har en ny säsong av realityserien ”Farmen” premiär.

– Jag längtar tills tittarna får ta del av sommarens äventyr. Det är en helt otrolig säsong med ett väldigt skönt gäng med många roliga, spännande karaktärer. Jag har skrattat enormt mycket under inspelningen. Det är ju underhållning och till viss del lite folkbildning också.

Precis som i tidigare säsonger kommer Anna ta ut svängarna utanför den striktare nyhetsstudion och bjuda på roliga frisyrer med flätor.

Under inspelningen bodde Anna som vanligt i en barack i Skillingaryd.

– Det var barackliv på en parkeringsplats som ligger vid en återvinningsstation. Det kryddar det lite extra. Även den här gången hade jag tagit med mig en egen espressomaskin.

Kom barnen och hälsade på i baracken?

– Ja, de hälsade på. Barnen har bott i baracken och sagt: ”Vilket fint lantställe, mamma. Kan vi ha det här för alltid?” De tycker att det är spännande och vid sidan av finns det en liten skatepark.

I slutet av april berättade Anna och Jesper Rodhborn i ett gemensamt Instagraminlägg att de skiljer sig efter nio år som gifta.

”Vår största kärlek och lycka är våra två underbara pojkar. Så kommer det alltid vara. Och det är dom som är vårt största fokus när vi gemensamt beslutat att gå från att vara föräldrar som är gifta till vara föräldrar som är vänner”, skrev Anna på sin Instagram i april. Foto: Instagram @annabrolin

Hur styrde du upp det med barnen när du var borta och jobbade?

– Precis som vanligt faktiskt. De har delvis haft sin bas på Gotland och där har jag också varit. Barnens pappa är därifrån så de är ju halvgutar. Gotland är fantastiskt. Jag har pendlat lite fram och tillbaka. Det blir några turer med Gotlandsbåten för min del och sedan har barnen varit en del med mig också. Jag har träffat dem i tredagssjok. Så har det varit alla våra somrar.

När det kommer till att uttala sig om skilsmässan är Anna försiktig för sönernas skull.

– Deras pappa och jag verkligen har en samsyn i att barnen är det absolut viktigaste och det är jag väldigt, väldigt glad för. Vårt mål är att vara så bra co-parents som det bara går och vi har varit på både skidsemestrar och höstlovssemester ihop. 

Barnens pappa var tvungen att gå tillbaka och förklara att vi inte skickade vårt barn att beställa öl.

– Vi har tagit med barnen på gemensamma saker och delar på väldigt mycket. Vi är bra vänner och helt ense i att våra barn är livets största gåva, det mest fantastiska. Barnen är helt otroliga och de förtjänar det bästa tänkbara och det har vi en samsyn i. Jag tycker att barnen har en fantastisk pappa som jag är väldigt tacksam för. 

Anna älskar kontrasterna i livet: ”Dels har man de här skarpa direktsändningarna och dels de här otroligt lekfulla barnen.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur ska ni fira jul i år?

– Vi firar ihop. Det kommer vara som vanligt och vi firar med så mycket släkt som det går. Som sagt, det är ju barnens högtid.

På Instagram kallar du dig för ”flyttmorsa”. Vad menar du med det?

– Jo men jag har ju precis flyttat till en liknande lägenhet i området. Hur det är att flytta tror jag alla vet. Det är ju väldigt mycket att göra, säger Anna med ett skratt.

– Jag har rensat och sedan insett att jag ska sopsortera allt jag rensat och det tar tid. Det är nyttigt och man lär sig att man har alldeles för mycket prylar.

Har du kommit i ordning än?

– Eh, nä, jag är på gång.

Hur får du ihop livet med barnen?

– Livspusslet existerar ju på samma sätt. Det känns väldigt kontrastrikt. Dels har man de här skarpa direktsändningarna, dels de här otroligt lekfulla barnen. Vi har två väldigt aktiva barn, så det gäller att aktivera dem. Deras favoritaktiviteter handlar om att springa, cykla, klättra, hoppa. Jag har också hoppat in litegrann som fotbollstränare till ett av barnen när jag har möjlighet. Jag ska ju ändå vara där på träningen och då kan jag lika gärna vara tränare.

Anna med sönerna Lionel och Elton. ”Våra två pojkar är fyra och sju. De har mycket energi, men är världens underbaraste, roliga och gulliga.” Foto: Instagram @annabrolin

Anna ser förtjust ut.

– De är ju små, det är lek och spring. Svårast är kanske att få sitt eget barn att lyssna. Våra två pojkar är fyra och sju. De har mycket energi, men är världens underbaraste, roliga och gulliga. Nu håller en av dem på att knäcka läskoden och har börjat tröska igenom egna böcker. Det är häftigt att följa.

Nyligen var familjen på semester på Gran Canaria och då fick killarna beställa sugrör på spanska, ”dos pajitas por favor”.

– Vi skickade också i väg ena sonen att hämta servetter och be om ”dos servilletas por favor”. Snart kom han tillbaka och sa att man måste vara vuxen för att beställa det. ”Va? De kanske trodde att du ville beställa Cerveza?” Barnens pappa var tvungen att gå tillbaka och förklara att vi inte skickade vårt barn att beställa öl.

När får du vila?

– Alltså, det är inte ofta som jag inte somnar vid läggning. Jag har svårt att hålla mig vaken efter godnattsagan.

Du har tidigare sagt att det här med att vara mamma är det svåraste som finns i livet.

– Det undrar jag med om inte alla föräldrar brottas med? Att det kanske är den svåraste och viktigaste rollen man har i livet. Man vill göra så rätt man kan hela tiden. Det är också en privilegierad uppgift. Jesper och jag har ett väldigt bra samarbete genom allt. Han har också tagit väldigt mycket ansvar så klart och så fortsätter vi att ha det. Vi är verkligen två om de här barnen.

Känslan att inte räcka till är en stark känsla, som jag går med ganska ofta

Runt barnen finns även ett nätverk med faster, farbror, morbror, mormor, morfar, farmor och farfar som ställer upp. Men även om de får fin hjälp av släktingar tycker Anna att vi överlag kan bli ännu bättre på att ta hjälp av varandra och skapa hjälplinor. Hjälpas åt i grannskapet, i stället för att var och en är sin egen ö.

– ”It takes a village to raise a child”. Jag har ju bott runt Medelhavet och där tycker jag att det funkar lite bättre på det sättet. Här ska man klara av så mycket på egen hand och leva upp till en massa saker på alla fronter. Det ska vara städat och fint inrett. Man ska hinna med allt.

För en tid sedan la Anna ut en Instagrambild på sig själv när hon dricker kaffe med texten: ”Inte så ofta men ibland - kaffepausmorsa. Annars fotbollstränarmorsa, flyttmorsa, senmedkvittoredovisningsmorsa och ganska mycket känslan av interäckatillmorsa… Men just nu även fånjutaavsolenmorsa och det tages tacksamt emot.”

Anna Brolins Instagrambild om att vara en ”kaffepausmorsa”. Foto: Instagram @annabrolin

– När har man känslan av att räcka till? Alltså, jag vet inte. Någon får gärna säga till mig hur det känns.  

Anna ler.

– Det känns väl alltid som att man kan göra mer för sina barn?

Jag tycker du verkar vara en jättefin mamma.

– Ja, men har man fler än ett barn är man ju oftast inte tillräcklig, för då sticker ju en åt ett håll och den andra vill göra något annat. Känslan att inte räcka till är en stark känsla, som jag går med ganska ofta. Sedan får jag så klart kärlek tillbaka från barnen. Det är nog den största lyckan i livet när man får höra vad ens barn känner för kärlek till en.

Vad får du för kärleksförklaringar från dina barn?

– Den äldsta kan säga att jag är den bästa mamman i hela världen. Det slår ju allt och det kan man ju leva på resten av livet.

Anna Brolin om...

Att fylla 40: 

 – Jag fyllde ju 40 mitt i pandemin. Det var ju världskris och supertrist att fylla 40 då. Ingen av ens kompisar hade någon fest och en tjejresa som vi skulle ha åkt på blev inställd. Jag missade alla 40-årsfester. De försvann.

Stöd: 

– Jag har verkligen helt ovärderliga barndomsvänner, flera vänner och familj, som varit fantastiska genom alla skeden i livet. Jag är otroligt tacksam för dem. Att ha vänner som känt en sedan man var tio år gammal är en väldig trygghet och gåva.

Men jag känner att jag är klar. Efter sju fantastiska säsonger lämnar jag med glädje över

– Jag är också glad över att jag har många sorters vänner: Kolleger som jag jobbar och trivs jättebra med. Vår redaktion på ”Efter fem” som har en otroligt härlig stämning, men också branschkollegor som finns som stöd var man än är i livet. Det är otroligt fint.

”En underbar kollega och vän! Det finns verkligen bara EN som du och du är otrolig”, skriver Anna på Instagram om kompisen Tilda de Paula. Foto: Instagram @annabrolin

 Framtiden:

– Jag ligger inte så långt fram i mitt huvud. Jag är väldigt mycket här och nu, på gott och ont för jag har verkligen en bristande planeringsförmåga. Att planera är min sämsta gren, skulle jag säga. Min bästa gren är nog att göra saker med fem minuters framförhållning. Jag får kämpa om jag ska tänka långt fram, så mitt jobb passar mig väldigt bra.

 ”Biggest loser”:

– Under semestern hörde jättemånga tittare av sig och frågade varför jag skulle lämna ”Efter fem”. Jag bara: Va? Vad har det stått nu?

– I en tidning stod det att jag inte skulle göra ”Biggest loser” längre, något jag tackade nej till för ett bra tag sedan. Då skrev nästa tidning att jag hade plockats bort. Sedan skrev en annan att jag hade petats från TV4 och då skrev ytterligare en: ”Anna lämnar landet efter petningen”. En liten grej blev till något som inte är sant.

– I och med pandemin blev det ett uppehåll för ”Biggest loser”, men nu är programmet tillbaka vilket jag är otroligt glad för. Men jag känner att jag är klar. Efter sju fantastiska säsonger lämnar jag med glädje över till underbara Malin Stenbäck som tar över. Jag är jättetacksam för programmen och har fått följa otroliga öden, men jag jobbar också med ”Efter fem”, ”Farmen” och ”Fotbolls-VM”. Det finns absolut ingen lucka.

LÄS MER: Tora Hallström: ”Jag var uppe och grät hela natten” 

LÄS MER: Linda Lindorff: ”Jag vill inte att mina barn ska göra det jag har gjort”