Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
AnnaCarin Magnusson ger råd till läsaren ”Anna” som saknar vänner och ”häng i gäng”. Något som hon är långtifrån ensam om.
AnnaCarin Magnusson ger råd till läsaren ”Anna” som saknar vänner och ”häng i gäng”. Något som hon är långtifrån ensam om.
AnnaCarin Magnusson ger råd till läsaren ”Anna” som saknar vänner och ”häng i gäng”. Något som hon är långtifrån ensam om.
AnnaCarin Magnusson ger råd till läsaren ”Anna” som saknar vänner och ”häng i gäng”. Något som hon är långtifrån ensam om.

”Jag är vuxen och saknar vänner i mitt liv”

Det är lätt att få för sig att ”alla andra” har en stor umgängeskrets och vänner som man hittar på saker med familjevis.

Signaturen ”Anna” längtar efter kompisar med barn i samma ålder. Men hur ska hon träffa dem? Psykologen AnnaCarin Magnusson ger råd.

Jag saknar ett kompisgäng i mitt liv. Jag är mitt i livet, har barn som är eller snart är tonåringar och lever varannanveckas-liv med dem. Jag har letat och hittat många föreningar och nätverk, men de verkar främst rikta sig till föräldrar med yngre barn. Mina barn skulle dö av pinsamhet om jag tvingade med dem på kollektiva ”föreningsaktiviteter/semestrar”. Det jag saknar är just vänner med barn i samma åldrar som mina, för till exempel resor och utflykter eller tillfällen som kräftskivor, midsommar och liknande när de infaller på ”mina veckor”.

Jag har varit aktiv på appen Gofrendly, men det är inte många som är särskilt aktiva där och merparten verkar befinner sig i ett senare skede i livet, fasen när barnen lämnat boet. Hur hittar jag det här kompisgänget jag saknar? /”Anna”

AnnaCarin Magnusson, leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Foto: Privat bild

AnnaCarin Magnusson: Vänta inte på att hitta vännerna

Jag träffar ofta personer som har samma berättelse som du. Det är ofta svårt att hitta en ny gemenskap efter en separation. Du har en dröm om att ha det där kompisgänget som firar midsommar, har kräftskivor och planerar resor ihop. Ibland kan det kanske kännas som om ”alla andra” har det. Tro mig, så är det inte. Det låter som om du har provat, och nu avfärdat, vissa potentiella lösningar som föreningsliv och vänskapsappar. Finns det kanske möjligheter dolda i din yttre bekantskapskrets? Fundera över om du kan bjuda hem några. Eftersom du gärna vill få till en gemenskap där barnen är med tänker jag att föräldrar till barnens kompisar kan vara smart. Känns det konstigt att bjuda över dem så motivera det med att det är bra att känna varandra när tonåringarna börjar hänga ute på kvällarna (det är ju verkligen sant också).

Med lite större öppenhet kan du få uppleva att det ena lever till det andra.

Jag funderar dock över om du sätter krokben för dig själv genom att ha en lite för smal målbild; att ha ett gäng med föräldrar med barn i samma ålder som du ska hänga med och där barnen också är med. Det är visserligen en härlig målbild, men om du avfärdar det som inte uppenbart stämmer med den så kanske du fastnar på ruta ett? Med lite större öppenhet för olika typer av umgängen kan du få uppleva att det ena leder till det andra. Dessutom tror jag du behöver tänka att oavsett vad du gör kommer barnen snart att göra egna planer, så du behöver bygga ditt kompisgäng mer utifrån att det ska vara dina vänner.

Det viktigaste tycker jag dock är att du inte ska vänta på att hitta vännerna för att sedan kunna leva det roliga livet. Du tänker att ungdomarna tycker att kollektiva semestrar är pinsamma, men kanske behöver du tänka lite bredare även här? Jag är övertygad om att det finns saker de skulle tycka vara spännande och kul. Kanske ni kan ge er ut på en tågluff tillsammans, eller vandra i fjällen, prova forspaddling i någon älv (brukar finnas grupper som vänder sig till vuxna och ungdomar tillsammans), rida islandshästar eller något annat de skulle uppleva som spännande. Om ni gör något där man vistas mycket i ”allmänt utrymme” är det stor chans att ni tillsammans kommer att lära känna nya vänner – och vem vet vad det kan leda till? 

LÄS MER: Väck sexlusten till liv på en kvart

LÄS MER: Varför bråkar barnen mer med mig än med pappan?