Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Katarina Muhr är journalist och krönikör.
Katarina Muhr är journalist och krönikör.
Katarina Muhr är journalist och krönikör.
1 AV 2
Sexologen Malin Drevstam om de vanligaste frågorna hon får av kvinnor
2 AV 2
Katarina Muhr är journalist och krönikör.
Foto: Theresia Köhlin

”Jag är tydligen för ful för att få de män jag vill ha”

Att säga att en kvinna är ”ful” är den perfekta förolämpningen i ett samhälle där kvinnors erotiska kapital fortfarande är starkt men samtidigt mycket skört, och ständigt under hot. 

”Män verkar tro att deras gillande är en gåva de kan ge eller ta ifrån oss”, skriver Katarina Muhr, journalist och krönikör.

Katarina Muhr

Detta är en krönika. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Jag vet, man ska aldrig googla sig själv. Men så skrev jag en krönika som en kompis ville läsa och googlade mitt namn för att få fram den. Och vad fann jag? En Flashbacktråd.

Tråden handlade om den här texten jag skrev där jag menar att vi kvinnor är på en nivå som Tinder-männen inte riktigt matchar. Männen blev arga. De tyckte att jag hade fel, men framför allt tyckte de att jag som skrev var ful.

I tråden förs argumentet att man inte kan lyssna på vad jag säger för att jag uppenbarligen är för ful för att få den typ av män jag vill ha. Så allt mitt tyckande kan avskrivas. På min utseendemässigt undermåliga bylinebild har jag ”ett streck till mun” och en användare menar att jag är ”en svag fyra utseendemässigt”. 

Som tonåring och ung kvinna har jag känt mig omväxlande söt och vidrig.

Jag ska bespara er resten av den hjärndöda konversationen, men för att få en bild kan jag berätta att ”kossa” och ”trollpacka” är några av de synonymer som används i stället för mitt namn. 

Först blev jag lite ledsen. Sen blev jag fundersam, rentav nyfiken. Vad är grejen med att påstådd fulhet används som ett vapen mot kvinnor? 

Författaren Tone Schunesson berättade nyligen i en intervju i Dagens ETC att så fort hon skriver en krönika får hon jättemånga mejl där det står att hon är ful. Hennes sätt att slå tillbaka är att odla sin fulhet. Från att ha haft utgifter som en professionell fotomodell ska hon nu gå in för att vara sitt fulaste jag, berättar hon i intervjun.

Författaren Tone Schunesson. Foto: Märta Thisner//Norstedts

Jag har aldrig haft utgifter som en modell och har inga planer på att bli mitt fulaste jag (enligt Flashback är jag i och för sig redan där), men allt det här fick mig att fundera över det erotiska kapitalet; ett begrepp myntat av sociologen Catherine Hakim 2011. Erotiskt kapital syftar inte bara på hur snygg din kropp och ditt ansikte är, utan handlar också om utstrålning, energi, social förmåga och klädstil.

Att kalla någon 'ful' är den perfekta förolämpningen om man tror att kvinnors enda värde är att vara snygga.

Genom historien har erotiskt kapital varit kanske det enda trumfkortet kvinnor haft på sin hand. Utan vare sig makt eller pengar har du åtminstone kunnat födas rik på skönhet. Det är orättvist och demokratiskt på samma gång. Så som livet är.

Forskning visar att fysiskt attraktiva får ett bättre bemötande än oattraktiva, ett slags ”pretty privilege” (typ ”skönhetsfördelar”), som gör det lättare att få jobb och hjälp. Snygga blir automatiskt mer omtyckta, därför får till exempel attraktiva brottslingar mer sympati och kortare straff. Skönhet kan också påverka betygen. Enligt en ny studie från Lunds universitet fick snygga studenter sämre betyg under pandemin när de tvingats till distansundervisning och inte kunnat flasha sin skönhet inför lärarna IRL.

Kort sagt: det är rätt nice att vara snygg, man som kvinna.

Kvinnors erotiska kapital är orättvist och samtidigt en gåva i demokratins namn, skriver Katarina Muhr. Foto: DigitalAssetArt/Shutterstock

Om brist på erotiskt kapital är en nackdel oavsett kön, borde ju män också få elaka kommentarer om sina utseenden. Fast det får de inte. Jag betvivlar att manliga influencers har kommentarsfält fyllda med kommentarer som ”din begynnande flint är så äcklig” eller ”varför ser du så infertil och sur ut på dina bilder?”. Det är ingen som skriver ”ditt äckliga buksvin” när en man uttrycker en provocerande åsikt. 

I vårt patriarkala samhälle har vi fått lära oss att kvinnors värde är kopplat till utseendet och inte så mycket mer. Att attackera en kvinnas utseende blir ett sätt att nedvärdera henne. Det antyder också att hon inte är mer än sitt utseende. Man skulle kunna säga att ”ful” är den perfekta förolämpningen om man tror att kvinnors enda värde är att vara snygga. Vissa män verkar därför anta att deras gillande är en gåva som de kan ge eller ta ifrån oss. Och jag förstår det, för ibland beter vi oss fortfarande som om en kvinna inte har en självklar plats om hon inte är attraktiv. Det är inget fel med att vilja se bra ut, men vi kvinnor lägger själva så mycket värde i hur vi ser ut.

Sorgen över att inte längre vara ung och vacker är verklig, jag fattar att det känns pissigt.

Förra året skrev en rad framstående kulturkvinnor smärtsamt naket om hur jobbigt de upplevde det att åldras i offentligheten som kvinna. Åsa Linderborg, Nina Björk och Ann Heberlein berättade att de tackar nej till tv-sofforna för att slippa se sin åldrande uppenbarelse i storbildsformat.

Sorgen över att inte längre vara ung och vacker är verklig, jag fattar att det känns pissigt, men det är så trist att det var just de som kände så och inte säg, Leif G.W Persson. Har han funderat på om han är för ful eller för gammal för tv? Det finns säkert män som dragit i tröjan en fredagskväll och tänkt: ”Nej, jag är inte tillräckligt snygg för att gå ut i kväll”. Men hur många män ber om ursäkt för sitt utseende?

Som tonåring och ung kvinna har jag, precis som de flesta av mina vänner, känt mig omväxlande söt och vidrig. Haft dagar då jag känt: ”Det där var inte så tokigt” och andra dagar då man bara gråter av sin egen spegelbild. Ful-skoven blossar upp titt som tätt oavsett vem du är och hur du ser ut. Jag menar, till och med supersnygga Taylor Swift nojar över sitt utseende. 

I ”Anti hero” sjunger Taylor Swift en mening som många kvinnor känner igen sig i: ”Sometimes I feel like everybody is a sexy baby and I'm a monster on the hill". Foto: DPPA / TT NYHETSBYRÅN

I nya låten ”Anti hero” sjunger hon: Sometimes I feel like everyone is a sexy baby and I’m a monster on the hill. Ja, ibland känns det absolut som att alla andra är en sexy baby, men att höra henne sjunga dessa rader gör det tydligt att det inte finns något samband mellan att känna sig ful och att faktiskt vara ful. Taylor sjunger vidare om att det är hon som är problemet, det är hennes eget självhat. Och det är precis det de här männen vet. 

Jag är inte dum i huvudet, jag fattar att skönhet alltid kommer ha ett värde. Men tänk om fler kvinnor kände sig självklara, oavsett ålder, vikt eller läppstorlek. 

Om vi slutade hata oss själva. Det vore så jävla coolt.

 LÄS MER: Katarina Muhr: Varför ligger smarta kvinnor med hopplösa män?

LÄS MER: Linda Skugge: ”Min kropp är ett enda stort fuck you” 

 

Se också: Svenska mäns vanligaste sexfrågor