ANNONS

Innehåll från Viaplay

Foto: Karl Nordlund

Izabella Scorupco om nya tv-serien: "Rollen har förändrat mitt liv"

Ny relation, ny Viaplay-serie och nya insikter. Izabella Scorupco är glad igen efter de tunga åren. För amelia berättar hon om tiden efter skilsmässan, livet som storgråtande mamma och glädjen i att göra rollen som Viveca Eldh i Hidden – Förstfödd.

När amelia träffar

 Izabella Scorupco, 48, en av våra största stjärnor i Hollywood, berättar hon om sitt liv – att livet har sina upp- och nedgångar, men också att saker kommer till oss när vi som mest behöver dem.

Jag har inte mått så bra de senaste åren, rollen blev som en läkande kraft

Izabella är sedan 17 år bosatt i Los Angeles. Hon är ofta i Sverige för jobb men också för att hennes nya kärlek sedan ett och ett halvt år tillbaka, entreprenören Karl Rosengren, är bosatt i Stockholm. Under året har Izabella också befunnit sig på ytterligare en ort – nämligen i Budapest, Ungern, för inspelningen av Viaplays fantasythriller Hidden – Förstfödd, som har sitt ursprung i Filip Alexandersons roman Förstfödd.

– Utan att gå in på för mycket detaljer, men jag har inte mått så bra de senaste åren. Det har varit många förändringar i mitt liv: Jag gick igenom en skilsmässa och saker hände inom mig samtidigt som jag hade någon form av medellivsskris. Så rollen jag fick i serien blev som en läkande kraft, något som kom in som en vägvisare i mitt liv.

– Hidden – Förstfödd handlar om utstötta människor med superförmågor. Så fort jag läste manuset så kände jag att det här får jag inte missa! Jag känner aldrig så. Jag tycker aldrig att det är värt att vara ifrån barnen en längre tid för att vara på inspelning, men den här gången var det annorlunda.

Var det tufft att lämna familjen? 

– Ja, men just för den här inspelningen så spelade det inte lika stor roll. Jag har aldrig varit så förälskad i en karaktär som

jag. De hejade på mig och såg vilken kick jag fick av att spela Viveca Eldh. Genom att göra saker som är viktiga för mig blir jag ju också en bättre person, och en bättre mamma.är i Viveca Eldh! Jag beundrar henne som kvinna och alla hennes styrkor, och kände att jag inte kunde missa chansen att vara med i serien. Även min familj förstod att det var nödvändigt och utvecklande för mig.

– Vi kvinnor slår ofta slår knut på oss själva genom att alltid vara där, springa och stressa. Ibland måste man bara tänka att nu är det min tur – ge oss själva chansen att vara vårt ultimata jag.

Ja, är du lycklig så är dina barn också det. 

– Ja! Och så inspirerar vi dem samtidigt! Visst kan det vara jobbigt att behöva göra det valet, men det är bara att bita ihop. Behöver man gråta sig igenom några nätter – så gör det! Det är viktigt att kunna få göra det. Jag säger ofta till min dotter Julia att hon måste gråta, det lättar på trycket och hon mår så mycket bättre efteråt.

Vad befriande att du säger att du gråter! 

– Men det är så viktigt att gråta. Ibland kan jag titta på en sorglig film bara för att kunna gråta, alltså hulka så att man knappt kan andas – man blir så otroligt avslappnad efteråt. Folk är för rädda för att gråta. För ett tag sedan var jag och min kärlek och kollade på Bruce Springsteen, en väldigt intim konsert där Bruce berättade så fint om sin far som var deprimerad och hela hans story. Och vi grät så mycket! Och vi var de ENDA som grät, alltså kippade efter andan och snöt oss så mycket så att folk tittade på oss. Det var så härligt, haha.

Izabella har hittat kärleken i Karl Rosengren

2015 skiljde sig Izabella från maken filmpressagenten Jeffrey Raymond, som hon har sonen Jakob, 14, tillsammans med. De var gifta i tolv år. Men nu finns alltså en ny kärlek vid hennes sida, pojkvännen och entreprenören Karl. Och eftersom han har barn i Stockholm och Izabella i Los Angeles så blir det till att pendla över Atlanten.

– Det vi tar mest hänsyn till är våra barn. Vi två har det så underbart tillsammans så vi behöver inte oroa oss för oss själva – det viktigaste är att barnen ska må bra. När man kommer upp i vår ålder analyserar man inte för mycket, man blir snabb på att känna av vad som är rätt eller inte. Jag har alltid haft väldigt svårt för nya relationer, jag har till exempel aldrig varit på en dejt i hela mitt liv.

 

Läs också: Izabella om sin rollkaraktär i Hidden – förstfödd: "Jag har lärt mig mycket"

Va? Är det sant? 

– Ja! Jag kan inte ens tänka mig hur det är att dejta. Men jag har alltid haft en så stark intuition när jag vet att det är rätt med någon. Jag har levt ganska mycket på egen hand i mitt liv och tycker om min egentid, jag har aldrig haft några problem med att vara borta från min partner, säger Izabella.

– Det är nästan så att jag måste ha min tid för mig själv för att alstra lite kraft. Jag älskar att sitta i tystnad med bara mina hundar och läsa en tidning. Det får jag energi av. Jag blir tokig av att göra saker hela tiden. Många människor får panik när det inte händer något, de får ångest av tystnaden, men där är jag tvärtom.

Behöver du tävla med andra om rollen? 

– Ja, precis. För att jag behöver tävla mot andra – och det genom att vara sitt allra bästa jag framför en grupp män­niskor man aldrig har träffat tidigare, och som ska döma en. Jag var så fruk­tansvärt bortskämd i början när jag kom in i Hollywood med den största blockbustern på den tiden – James Bond­filmen Goldeneye. Jag kunde komma in på möten utan att ens behöva läsa för en roll. Och så var det i många år. Men sedan när jag skulle komma tillbaka efter att ha skaffat barn behövde jag helt plötsligt armbåga mig fram.

Hur är det idag? 

– Jag får utländska erbjudanden, men jag vill helst jobba i Sverige. Jag är mest kreativ när jag jobbar med männi­skor som får mig att känna mig trygg. Under en svensk inspelning blir alla som en familj. Så kan det säkert vara i USA också, men jag har bara varit med om stora produktioner där alla är opersonliga och oftast sitter instängda i sina husvagnar med sina entourage och sina assistenter. Det blir inte samma sak då.

Se trailern till "Hidden – förstfödd" här:

https://www.youtube.com/watch?v=-YRmR402qdw

Saknar du att bo i Sverige? 

– Jag saknar Sverige, men barnen har sina liv i Los Angeles. Men jag romantiserar kanske hela Sverige­situationen lite. Jag flyttade ju från Sverige när det var en annan tid, när jag hade ett annat liv. Men jag är så stolt över Sverige som land. Att man får vara svag här, för det får man inte i USA. Där hyllas man när man är stark, fram­gångsrik och tjänar pengar. I Sverige vågar vi visa hur livet är på riktigt.

 

Läs också: Izabella Scorupco efter skilsmässan: "Har hittat lugnet"

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Viaplay och ej en artikel av amelia

Aktuellt just nu