Fått ett arv? Dela helst upp pengarna och investera de olika delarna på olika sätt.
Fått ett arv? Dela helst upp pengarna och investera de olika delarna på olika sätt. Foto: Shutterstock

”Hur ska jag investera arvet?”

Hur ska man spara/investera ett arv på bästa sätt? Ekonomen Emma Persson ger råd.

Fråga: Jag har precis ärvt en rätt ansenlig summa pengar. Arvet kom verkligen som en oväntad skänk från ovan. Här gick jag nyss och var lite stressad över ekonomin och att jag aldrig tycks ha råd att spara, så det här arvet vill jag verkligen ta vara på. Nu funderar jag på vad jag ska göra med alla pengarna. Jag vill investera åtminstone en del och kan tänka mig att göra det rätt långsiktigt. Det här med investeringar är helt nytt för mig, jag har aldrig tidigare haft något att investera. Vad behöver jag tänka på, och vad är dina bästa tips? /Nicole K.

LÄS OCKSÅ: ”Ska vi spara eller amortera” – amelias expert svarar 

Svar: Investera tryggt genom att dela upp arvet

Vad kul med lite oväntade pengar! Jag tycker att du verkligen ska ta dig tid att fundera över när du eventu­ellt kommer att behöva pengarna. Det är nämligen det som avgör hur stor risk du bör ta. I funderingarna över framtiden är det bra att ta med aspekter som hur du bor idag och hur du vill bo i framtiden, om du tänker utbilda dig, vill resa eller kanske köpa några kapitalva­ror framöver. Men du låter som en förnuftig person, så det har du säkert redan gjort. 

Ett förslag är att dela upp pengarna du vill investera i flera olika delar. 

En del kan vara en kortsiktig buffert som du har på ett sparkonto med ränta.

En del som du ser som ”mellanlång” kan du placera i en global aktiefond eller blandfond.

Och en del kan du ta lite större risk med – du kan till exempel köpa enskilda aktier.

Jag vet inte hur intresserad du är av aktiemarkna­den, men om jag vore du skulle jag se det här som ett gyllene tillfälle att lära mig lite mer om den. Exem­pelvis har intresseorganisationen Aktiespararna kurser, både med lärare och på nätet. På twitter finns också många aktieintresserade människor som du kan följa. Aktier är ett utmärkt sätt att lära sig mer om olika fö­retag, nya produkter och tjänster och om samhälls­ekonomi. Ta den chansen, vetja!

LÄS OCKSÅ! Experten: Så kommer du igång och sparar i aktier (det är enklare än du tror!)