Ekonomen tipsar om tre olika alternativ för dig som inte har en fastanställning, men som vill ta ett lån.
Ekonomen tipsar om tre olika alternativ för dig som inte har en fastanställning, men som vill ta ett lån. Foto: shutterstock

”Hur får jag banklån trots vikariat?” Ekonomen svarar

Hur ska man göra om man vill ta ett banklån, men man inte har en fast anställning? Ekonomen Emma Persson ger råd.

Fråga: Jag vill köpa en liten sommarstuga för en halv miljon kronor, problemet är att jag inte har fast anställning. Men jag har långa vikariat som löper efter varandra sedan flera år, så jag har alltid en inkomst. Hur går jag tillväga för att få ett lån? Kan jag få ett lån utan fast anställning? /Mikaela

LÄS OCKSÅ: ”Ska vi spara eller amortera” – amelias expert svarar 

Ekonomen: Det finns flera sätt att få lån utan fast anställning

Enligt SCB (Statistiska centralbyrån) har en ganska stor andel av den arbetsföra befolkningen andra anställningsformer än fast anställning. Så du är inte ensam.

Svårigheten för bankerna med en tillfällig anställning ligger i att bedöma hur din framtida betalningsförmåga ser ut. För både bankens och din säkerhet är det viktigt att du kan klara av boendekostnaderna, även med stigande räntor. Hur bankerna ser på dina inkomster är upp till varje bank att bedöma. Om jag vore du skulle jag därför kontakta ett antal banker och förklara min situation. Det behöver inte vara omöjligt. 

Ett annat alternativ är att en nära anhörig till dig ställer upp som medlåntagare. Då blir ni gemensamt betalningsansvariga för lånet. 

Det tredje och sista alternativet är att söka lån hos en aktör som specialiserat sig på att erbjuda lån till personer som inte har fast anställning. Räntorna är dock högre hos dessa banker, som vänder sig till låntagare med högre risk, så det bör vara en sista utväg. 

Lycka till!

LÄS OCKSÅ: 24 bästa tipsen för att spara pengar snabbt

Aktuellt just nu