Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stjärntecken, horoskop & astrologi – svaren på allt du undrar

Stjärntecken och horoskop är lika populärt som spännande. Men vad kan stjärnorna och planeterna egentligen säga om vår framtid, hur fungerar det här med astrologi?Vi frågade astrologenMargareta Hedin.

Astrologi är en stjärntydningslära som uppstod iMellanösternförflera tusen år sedan.Astrologerna, som dåäven kallades stjärntydare (till exempel de tre vise männen i Bibeln) hade påden tiden samma status som vetenskapsmän. På 1700-talet ändrades dock synen på astrologi och i dag kallasläran oftast pseudovetenskaplig, vilket innebär att den inte anses vara en ”riktig” vetenskap. Men vad är det då? Margareta Hedin vet.

Vad ärastrologi egentligen?

– Astrologin är läran om hur planeterna påverkar oss människor och de skeenden och händelser som äger rum.Det finns många olika astrologiska tekniker. Den mest populära nu är det personliga horoskopet.

Vad är ett horoskop?

– Horoskopet är en karta som visar hur planeterna stod vid ditt födelseögonblick. Man behöver ÅÅ-MM-DD, tid och plats för att kunna räkna fram ett horoskop. Man behöver veta platsen för att exakt kunna var planeterna stod och för att kunna räkna fram ascendenten somär den viktigaste positionen i hela horoskopet.Med horoskopet som utgångspunkt kan man se en människas egenskaper, styrkor, svagheter med mera. Man kan också se hur en person matchar med en annan person – då använder man sig av synastri eller komposit horoskop.Det finns ytterligare tekniker man använder sig av för att se hur man påverkas i nuet, utveckling och vad som komma skall i framtiden.

Vad är ascendent?

– Ascendenten är den punkt på ekliptikan (ekliptikanär den tänkta bana på himlen som solen verkar flytta sig utmed under året, reds anm.) som stiger upp vid horisonten i ditt födelseögonblick. Det är horoskopets viktigaste punkt och det finns bara en sådan punkt i ett horoskop. Den kallas horoskopets huvudaxel. Ascendenten är din yta, ditt utseende, din image. Det du visar utåt. Dessutom är det utifrån ascendenten som hussystemet faller så den är av yttersta betydelse.

Är mitt liv förutbestämt av stjärnorna?

– Nej, inte alls! Horoskopet visar som jag sa en kosmisk väderleksrapport och visar det astrologiska vädret. Du är helt fri att handskas med den informationen hur du vill.Själv har jag upplevt att astrologin gett mig både förståelse över livets skeenden och lättnad ibland när man ser att jobbigt skeende är övergående. Men det kan vara precis tvärt om också – att man undrar när något ska roligt ska hända, öppnas och hända i en människas liv.

Kan jag göra något (och i så fall vad) för att påverka när planeterna/stjärnorna vill ställa till mitt liv?

– Man måste jobba på med sitt liv, hitta balans och en schysstlivsstil som man själv trivs med. Det är liksom allt man kan göra för sig själv. Leva i sanning och hoppas på det bästa.

Vad är det som gör att jag har mer tur vissa dagar enligt horoskopet?

–Det är naturligtvis flödet runt dig. Jupiter eller Venus – stora och lilla lyckan brukar ha ett finger med i spelet dagar när allting bara faller på plats.

Kan man vara född i fel stjärntecken (som i fel kropp)?

– Nej, man är liksom inte en vädur fångad i en kräftas kropp eller något liknande. Man får helt enkelt lov att acceptera sin födelsedag.

Kan jag styra/påverka astrologin själv på något sätt?

– Du kan inte styra planeterna – men du kan styra dig själv och dina tankar och personliga val.Jag tycker att du ska se astrologin som en slags kosmisk väderleksrapport. Horoskopet kan visa hur du kan göra det bästa av ditt liv.

Är det inte för att man läst sitt horoskop och förväntar sig mer tur till exempel som man tycker att horoskopet stämmer?

– Det är ju så svårt att bevisa. Jag sitter med klienter dagligen och plockar fram datum när jag ser att saker har hänt och finner överensstämmelse med mina kunders erfarenhet. När man tittar bakåt så blir det liksom svårt att hävda att man påverkat skeendet när man inte ens visste om det. Ettexempel:Min arbetslösa son hade fabulösa aspekter i sitt horoskop i våras och jag kände mig övertygad att han skulle få ett jobb – om han bara orkade söka. Jag peppade med horoskopet och tog med honom ut på shoppingså att han skullevara snygg inför intervjuerna.Han blev kallad till tre intervjuer och fick alla tre jobben!Hur det kom sig att tre företag hörde av sig på samma vecka efter månader när inget hänt vet ingen.Kanske var det de tursamma planetinfluenser som gjorde att han fick självförtroende nog att klara intervjuerna – eller så hade han bara tur? Vad vet vi?

Jag känner inte alls igen mig i hur mitt stjärntecken beskrivs –varför?

– Jag har faktiskt ingen aning om varför du inte känner igen dig. Men ett horoskop består av tioplaneter, hussystemet, spänningsförhållandena mellan planeterna med mera. Oftast när en människa inte känner igen sig i sitt horoskop beror det på att många planeter står i ett annat stjärntecken än solen.

Du kanske också vill läsa:

Stjärntecknen i kärlek och på date

Allt du vill veta om stjärntecken och horoskop hittar du i ameliabloggen Helenas horoskop

Vill du ha mer spännande läsning? Gilla amelia på Facebook så missar du inget!