Maxa din energi på rätt sätt!
Maxa din energi på rätt sätt! Foto: Shutterstock (montage)

Hälsoastro – så maxar du din energi enligt ditt stjärntecken

Fyll på med energi och hälsa – inifrån och ut. Här är dina främsta energikällor och behov, med ditt stjärntecken som väg­ledning. amelias astrolog guidar dig rätt.

Väduren: 21 mars - 19 april

Nöj dig med det lilla ibland 

Du är en igångsättare som inte räds utmaningar, och du tar dig an din hälsa på samma sätt. Du engagerar dig till 100 procent och ger inte upp förrän du nått ditt mål. Din utmaning är att balansera den stress som denna ”allt går”-attityd ger dig i vardagen. Det finns en gräns även för hur mycket du kan klara av­ ­innan din energi tryter.

Dina energikällor: Ta udden av stressen genom att träna mot målbilder. Du mår bra av att känna dig kapabel, och din kropp får ett rus av välbehag varje gång du når ett nytt personbästa i löpspåret eller vad du nu ägnat dig åt. Men försök att finna glädje även i det lilla, som att joggingrundan blev av eller bara för att du mår bra och orkar vardagen.

Nyckelord: Stresshantering, vardagsglädje, engagemang.

Oxen: 20 april - 20 maj

Tillbringa tid i naturen 

Som den sanna livsnjutare du är så kan lite för många trevliga kvällar med vin och gourmetmat sätta spår både på kropp och energi. Tänk om du kunde kombinera en vacker miljö med att samtidigt ladda krafterna?

Dina energikällor: All tid som Oxen kan tillbringa i naturen är guld värd. Varför inte snöra på dig ett par träningsskor och ta sikte mot ett spa tillsammans med väninnorna? Efter en svettig powerwalk kan en stund i bastun med en läskande grön smoothie ge dig en riktig feel good-känsla på alla plan. Dagliga långpromenader i skogsmiljö kan göra under för dig.

Nyckelord: Naturupplevelser, motion, njutning.

Tvillingarna: 21 maj - 21 juni

Utmana dig själv 

Ett liv utan livliga samtal och mental stimulans är din mardröm! Dina vänner gör att du mår bättre och hittar en harmoni. När du får arbeta tillsammans med andra är du som gladast. Du är snabbtänkt och behöver rappa och kul repliker tillbaka från din omgivning. Om din energi börjar svikta så behöver du ofta fylla på den sociala kvoten – en kväll med en kompis kan räcka.

Dina energikällor: Locka med dig grannar, syskon eller vänner på gruppträning, eller varför inte dans? Ditt huvud mår toppen av chansen att få en utmaning i att räkna danssteg samtidigt som din sociala sida älskar att förena nytta med nöje. 

Nyckelord: Dans, nöje, vänner.

Kräftan: 22 juni - 22 juli

Hitta tid för samtal och stöd

Du är bra på att hålla tillbaka dina känslor. Att visa dem offentligt är inte din grej, helt enkelt. Istället för att grubbla ensam mår du bra av att få lufta dina känslor med dina förtrogna. Att fokusera på att skapa dig ett varmt och om­bonat hem är en annan faktor som får dig att må bra.

Dina energikällor: Samtal med din närmaste väninna eller familj kan ge dig den bekräftelse och stöd som du behöver när du känner dig oroad eller stressad. Långpromenader i närhet av vatten ­eller sköna joggingturer i skogen får dig att må toppen.

Nyckelord: Långpromenader, natur, lugn..

Lejonet: 23 juli - 22 augusti

Ta hand om ditt inre barn

Livet kan ju inte alltid vara fest, eller kan det? Du kan uppleva det som om livet är svart eller vitt, kul eller vardag. Men det går faktiskt att få ihop dessa delar av ditt liv till något som ger dig glädje även när du inte har ett party eller en flörtig känsla i kroppen. Sök efter dina vardagliga små lyckokickar på lite närmare håll – det kan vara en mysig fika en måndag eller peppande musik i lurarna.

Dina energikällor: Du kan lätt komma i kontakt med ditt inre barn. Att dansa, skriva och skapa ger dig en förunderlig må bra-känsla. Dansinspirerad träning till musik från episka storfilmer kan få dig att känna dig som om du befinner dig mitt i dramat. Det passar dig perfekt!

Nyckelord: Lek, musik, dans.

Jungfrun: 23 augusti - 22 september

Dags för detox av kropp och själ

Du är plikttrogen och väldigt mån om att det arbete du utför ska vara perfekt. Du tar ofta hand om din hälsa på samma noggranna sätt. Men kanske sätter du ribban lite för högt och begär för mycket av dig själv, för ofta?

Dina energikällor: Grönsaker, mat lagad från grunden och nyttiga frukost­smoothies laddar varje liten cell i din kropp med energi. Just sunda vanor och rutiner är något som du ofta längtar efter – se till att ge dig själv det. Men glöm inte bort att njuta och unna dig choklad och vila! När du känner dig svag eller stressad är andningsövningar för att fokusera på din energi i magcentrum en vinnare. När Jungfrun tränar magen tränar hon också upp en balans i livet.

Nyckelord: Andningsövningar, hälsokost, choklad.

Vågen: 23 september - 22 oktober

Dina vänner ger energi

När du får njuta av dina vänners sällskap och ge dig ut på ett litet äventyr på samma gång har du allt du kan önska dig. Din värsta mardröm vore att tillbringa alldeles för mycket tid ensam. Det stressar dig att inte få vara med och interagera med andra.

Dina energikällor: Vandring i vackra miljöer, med en härlig matsäck och ett gäng trevliga människor är ett perfekt exempel på hur du kan bränna kalorier samtidigt som du har kul med kompisar. Mer vardaglig träning blir roligare om du ser dig själv i de senaste träningskläderna när du står på balansbollen.

Nyckelord: Vandring, vänskap, nöje.

Skorpionen: 23 oktober - 22 november

Träna dig till zen!

Man kan nästan tro att du lever livet som om varje dag vore den sista – som om allt vore på liv eller död. När det är intensivt och full fart framåt så är livet verkligen toppen. Men likväl kan du oroa dig för mycket och bli lite av en dramadrottning. Med hjälp av fysisk aktivitet kan du också kanalisera dina känslor och hitta zen.

Dina energikällor: Jämna ut dina energier genom träning som får dig att svettas ordentligt. Du kan behöva träning som pushar dig in i nuet, för att du ska släppa orostankar och bara vara här och nu. Många tänker då ”mindfulness” eller ”yoga”, men i ditt fall kan tuffare träning som kickboxning eller cirkelfys vara minst lika bra. Eller att bara gå ut och dansa bort en hel natt – testa!

Nyckelord: Fysisk aktivitet, svett, närvaro.

Skytten: 23 november - 22 december

Dina visioner håller dig motiverad. 

Du drömmer och går på tur och känsla i ­livet. Och oftast lyckas du. När du känner att du inte har flöde och tur kan det störa dig enormt. Livet ska ju vara ett kul äventyr, resonerar du irriterat. Försök hitta glädje i det lilla när livet inte flyter som du vill – att skriva tacksamhetsdagbok är bra.

Dina energikällor: Din kropp är som gjord för gymnastiska övningar. Du älskar vitt skilda utmaningar som bergsklättring eller zumba. Nyheter är din grej. Du tröttnar snabbt, så lägg upp ett varierat schema med olika träningsformer och utmaningar. 

Nyckelord: Tacksamhet, utmaningar, variation. 

Stenbocken: 23 december - 20 januari

Väck din slumrande kreativitet 

Du arbetar hårt och delar inte gärna dina innersta känslor med omvärlden. Utåt sett kan du se perfekt ut, men inuti kan rädslor och tvivel gnaga på dig. Men du är mycket stark, och din övertygelse om att du kommer lyckas nå dina mål – förr eller senare – hjälper dig att hålla balansen i livet.

Dina energikällor: Känslan av att lyfta tyngder kan ge dig mycket kraft, och en stunds lunchträning i gymmet ger dig mer energi och balans än att äta med jobbkollegorna. Du kan också få lyckokickar av att lära dig nytt i köket, och att experimentera med nya recept och gröna, sköna livsmedel väcker din slumrande, kreativa sida till liv.

Nyckelord: Styrketräning, matlagning, kreativitet.

Vattumannen: 21 januari - 18 februari

Smarta samtal ger mycket

Du är en riktigt innovativ person. Varför leva livet på det konventionella sättet när du kan finna dina egna vägar? Denna drift eller inställning leder dig till nya, spännande platser och upplevelser i livet. Du är högpresterande och ambitiös, och du behöver också komma ihåg att vila mellan varven.

Dina energikällor: Gruppdynamik får dig att må bra. Känslan av att arbeta mot ett gemensamt mål ger dig den tillfredsställelse du behöver. Lag- eller gruppträning peppar dig. Men ibland är det inte alls träning du behöver – ofta är det smarta samtal som krävs för att vända dina energinivåer. Ju mer umgänge med vänner, desto bättre.   

Nyckelord: Samtal, vila, gruppaktiviteter.

Fiskarna: 19 februari - 20 mars

Du har en unik förmåga

Du bär ofta dina känslor väldigt ytligt. På gott och ont. En stark känslomässig reaktion på ett samtal eller en händelse kan rubba dina energinivåer och få dig ur balans. Vanor, aktiviteter och träningsformer som kan hjälpa dig att hitta tillbaka till själsig balans bör prioriteras.

Dina energikällor: En fisk älskar att få dyka ner i vattnet och simma längder. Om simning inte passar så prioritera gärna annan lågintensiv träning i en miljö som berikar – som promenader, gärna i närheten av vatten. Du har en unik förmåga att ta emot inre vägledning, så öva gärna på meditation och mindfulness. När du fokuserar inåt får du svaren.

Nyckelord: Inre balans, vatten, meditation.

Läs också: Så är du som partner – enligt ditt stjärntecken

Aktuellt just nu