Grannarna gav mig många komplimanger som var ganska intima –– och sedan dess har de flera gånger föreslagit att vi ska ”ses och mysa” hos dem, skriver Fredrika.
Grannarna gav mig många komplimanger som var ganska intima –– och sedan dess har de flera gånger föreslagit att vi ska ”ses och mysa” hos dem, skriver Fredrika. Foto: Shutterstock (montage)

Hjälp, grannen vill att vi ska ”ses och mysa” – vad ska jag göra?

Fredrikas grannar har flera gånger föreslagit att de vill ses och mysa. Något Fredrika inte är så intresserad av. Hur säger man nej, på ett ”bra sätt”? Bengt ger råd.

Fråga: När jag flyttade till ett nytt område var alla på gatan väldigt trevliga och välkomnande, sär­skilt grannarna mittemot. Både han och hon gav mig många komplimanger som var ganska intima – ”du har verkligen kurvor på rätt ställen”, etc – och sedan dess har de flera gånger föreslagit att vi ska ”ses och mysa” hos dem. De knackar jämt på och vill låna saker, bjuder hem mig och kommer över med en drink (!). Måste jag säga rakt ut att jag inte vill ”mysa” med dem? Och riskera grann­sämjan ...? /Fredrika

Bengt svarar: Ta fram megafonen och säg ”Nej, jag vill inte!”

Ja, det måste du nog göra. Dina grannar låter inte överdrivet lyhörda, om man säger så. Men det finns alla sorters människor runtomkring oss. De flesta går lite försiktigt fram, i synnerhet om de vill ”mysa” med en granne, och pejlar in om intresset är ömsesidigt. 

Det handrar om deras egen sociala inkompetens, inget annat

Och sedan finns det människor som dina grannar, och med dem måste man ta fram sin största megafon, och prata med tydliga, helst kursiverade bokstäver. Och ju längre du väntar med megafonen, desto fler drinkar och gränslösa kroppskommentarer kommer det att bli. 

Du riskerar också att de kommer att bli ännu purknare. För den här sortens människor är skickliga på att se förnärmade ut, som om de tänker: ”Jaha, men varför SA du inget då? Vi trodde förstås att du ...” etcetera. Och därigenom skyfflar de över ansvaret för den besvärade stämningen på dig, när det i själva verket handlar om deras egna sociala inkompetens, och ingenting annat. 

Jag förstår att du är rädd om grannsämjan, för det är man ju. Men det finns gränser för hur mycket du kan förväntas betala för den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!