Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att ångra en skilsmässa men den andra gått vidare. Vad gör man då?Att ångra en skilsmässa men den andra gått vidare. Vad gör man då?Att ångra en skilsmässa men den andra gått vidare. Vad gör man då?
1 AV 2
Angela Ahola, doktor i psykologi, berättar hur semestern kan påverka äktenskapet
2 AV 2
Att ångra en skilsmässa men den andra gått vidare. Vad gör man då?
Foto: iStockphoto

Så påverkar semestern risken för skilsmässa

Semestern kan vara en bra tid att ta hand om eventuella sprickor i ett förhållande. Men det kan också vara då sprickorna blir extra tydliga.

I klippet ovan förklarar Angela Ahola, doktor i psykologi, mekanismerna och avslöjar också vilka månader som blivit något av klassiska ”skilsmässomånader” 

Här under svarar dessutom amelias relationscoach Bengt Ohlsson på en fråga från signaturen ”Susanne”, som tog initiativ till skilsmässa – men nu har ångrat sig.

Fråga: För tre år sedan skilde jag mig från min man. Vi var mer som kompisar än ett älskande par och det var min idé att skiljas. Han blev ledsen, men efter ett år träffade han en ny kvinna och de ska nu gifta sig. Problemet är att jag ångrar mig.

Alla säger att det är hög tid att gå vidare och att jag också borde träffa någon ny. Men jag har svårt att sluta sörja det som jag nu tycker var ett misstag från min sida. Romantiken var borta, visst, men vi hade så mycket gemensamt och han är en fantastisk människa. Det är meningslöst att älta det här, ändå kan jag inte släppa det. Har du något råd? 

/Susanne

Bengt Ohlsson svarar: ”Ditt ex har en egen vilja”

Bengt Ohlsson svarar på relationsfrågor i tidningen amelia.Bengt Ohlsson svarar på relationsfrågor i tidningen amelia.Bengt Ohlsson svarar på relationsfrågor i tidningen amelia.
Bengt Ohlsson svarar på relationsfrågor i tidningen amelia. Foto: Paulina Westerlind

Jag har tyvärr inget bättre råd än det du redan har fått höra, nämligen att det är hög tid att gå vidare. Huruvida du gjorde ett misstag eller inte när du tog initiativ till skilsmässan är för tidigt att säga, och i alla händelser spelar det ingen roll eftersom din exman har sörjt och gått vidare med sitt liv. Alla gör misstag ibland, lätta eller svåra. Det hör till. Det avgörande är om man lär sig något av dem.

Om det BARA fanns nackdelar med ett äktenskap skulle det inte vara svårt att skiljas

Jag tycker att du ska tänka på en sak: Om det BARA fanns nackdelar med ett äktenskap skulle det inte vara svårt att skiljas. Eller hur? Men nu är det det. Svårt alltså.

Gissningsvis är du i full färd med att bearbeta er separation och har nu kommit så långt att du kan se de goda sidorna av ert äktenskap: att ni hade mycket gemensamt och att han är en fantastisk människa. Men för tre år sedan upplevde du bristen på kärlek och passion som så svår att du faktiskt genomdrev en skilsmässa. Det är inget man gör i en handvändning, och det är något du borde ta på allvar.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Det är varken onaturligt eller ovanligt att det gör ont när ens ex träffar någon ny och gifter sig. Men det kommer att gå över. Ältandet är hursomhelst, som du konstaterar, meningslöst. Din exman har en egen vilja och ett eget liv, och du har inte längre och ska inte heller ha något inflytande över någotdera.

LÄS MER: ”Min mamma och min man dras till varandra” 

LÄS MER: Magnus, 44: ”I hela mitt liv har jag längtat efter kärlek”