Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Vinterbad – så kan det förbättra din hälsa

Gladare, friskare och piggare – vinterbad sägs ha fantastiska hälsoeffekter, och allt fler testar. Men passar baden alla? Och kan vi verkligen bli lyckligare av att plåga oss ner i en vak mitt i vintern? amelia gör ett isande kallt dopp i vinterns hetaste hälsotrend. 

Huttrar du av bara tanken på att hoppa ner i en isvak? Då är du inte ensam! Men kanske är du ändå lite nyfiken på känslan av att ta ett dopp långt efter badsäsong? Att vinterbada är hetare än någonsin, det skrivs böcker om det, vi ser hälsoprofiler och kändisar testa, och på Instagram används taggar som #vinterbad och #vinterbadning mycket flitigt. Trenden har flera orsaker, där vår längtan efter naturnära upplevelser är en del. Att bada kallt sägs också ha många positiva effekter på hälsan, och det är inte bara löst snack. Forskning visar bland annat att du blir piggare, friskare och på bättre humör. Dessutom lär kalla bad kunna minska smärta och öka kreativiteten. 

”Baden kan minska smärta och öka kreativiteten”

En rutinerad vinterbadare är författaren Sara Olsson. Hon tog sitt första kalldopp för fem år sedan.

– Det var en jättefin och solig dag så jag tänkte: ”Varför skulle jag inte kunna bada nu?” Stranden såg ut som på sommaren, berättar hon. 

Sedan dess har Sara Olsson badat varje månad, året om. 

– Jag har ett hus på Höga kusten där jag är i stort sett varje helg. Kalla bad har blivit något av en morgonrutin när jag är där. 

Sara Olsson, vinterbadare och författare. Foto: Roger Olsson / Roger Olsson

Räcker med några sekunder

Baden är korta, oftast bara några sekunder, och det är i linje med vad som rekommenderas för vinterbad. Tanken är inte att vi ska simma omkring och njuta som vore det Medelhavet. Nej, snabbt i och lika snabbt upp igen är vad som gäller. För att få de omtalade hälsoeffekterna bör vi dock doppa hela kroppen. Sara Olsson berättar att hon badar där det är långgrunt – ofta ställer hon sig på knä och lägger sig bakåt så att hela kroppen omsluts av vatten. På så vis blir baden också säkra. Förra vintern provade hon att simma i nollgradigt vatten. 

– Det var rätt mäktigt. Men jag har ingen bastu där jag badar, så när det är nollgradigt eller minus måste jag in i min vinteroverall efteråt. Då har jag lagt den i färdriktning hemåt så att jag lätt kan ta på mig den innan jag går. 

– Just riktningen har en viss finess, för man är så stel efter badet. Man tappar ju delvis känseln i fötterna och benen när det är kallt. Men när jag väl har kommit i overallen är det inga problem alls. Jag brukar faktiskt stanna upp lite och se mig omkring innan jag går hem. Kroppen ruschar och blir varm ändå, så jag har lärt mig att man kan ta det lugnt. 

Varför utsätter du dig för det här? 

– Jag känner att det ger väldigt mycket för kreativiteten. Jag får en sorts nollställning av tankarna. Det går ju inte att tänka när man väl kliver i, för då har kroppen och hjärnan fullt upp. Det blir ett sådant stresspåslag. När jag sen sätter mig och skriver kan jag ha kvar det där påslaget ganska länge. 

Det finns forskning som styrker Sara Olssons och många andra vinterbadares upplevelser. Helena Kubicek Boye, psykolog och författare till vinterbadsbibel Wild swimming – Bada för livet förklarar att vi får en stark reaktion i kroppen när vi badar i det iskalla vattnet, som ger upphov till det där lyckoruset som lyriska vinterbadare beskriver. Kroppen ställer in sig på överlevnadsläge, genom att starta sitt värmesystem för att hålla de vitala organen varma. 

Helena Kubicek Boye, psykolog och författare till vinterbadsbibel Wild swimming – Bada för livet. Foto: Åsa Stiller

– Då frigörs även endorfiner som gör att vi känner oss alerta. Många beskriver det som att de ”nollställer sig” med ett kallt bad. När man badar ute får man även en upplevelse av att vara ett med naturen, vilket i sig också visat sig ha många positiva effekter på såväl blodtryck som stresshormon, förklarar Helena Kubicek Boye. 

Bästa badtipsen: Sara Olsson tipsar

1. Bestäm dig för att du ska göra det och för att du inte kommer att frysa just då. Fokusera på horisonten, känslan och omgivningen – inte på att det är kallt. 

2. Ta med dig varma kläder som är lätta att ta på dig. Eller ännu bättre – ta med dig någon som kan hjälpa till att klä på dig när du är stelfrusen. amelia varnar: Bada aldrig ensam!

3. Tänk på hur nöjd du kommer att vara med dig själv efteråt och på alla positiva hälsoeffekter! 

 

Viktigt! Bada inte alkohol­påverkad, förkyld, febrig eller sjuk på något annat sätt.

Kan förbättra immunförsvaret

Hon är övertygad om att baden stärker oss både mentalt och fysiskt. 

– Studier visar att vi får bättre immunförsvar. Vi får mer av det bruna, nyttiga fettet och vi får även en aktivering av stressystemet som gör oss mer stresståliga i andra situationer. 

Men hur ofta bör man bada för att få de där härliga effekterna? Sara Olsson upplever att hon känner sig piggare och gladare i flera dagar efter ett dopp. 

– Jag blir inte heller lika lätt förkyld som innan. Och jag är väldigt nöjd med mig själv när jag har gjort det! 

Hennes upplevelse stöds av forskning, med studier som pekar på att vinterbad kan förbättra immun­försvaret.

Läkaren Mikael Sandström varnar för vinterbad – om du har en hjärtsjukdom.

Men är vinterbad bra för alla? Nej, det finns grupper som ska avstå – för somliga kan det till och med vara riskabelt att hoppa ner i kallt vatten. 

– Att bada på vintern kan vara en skön upplevelse, förutsatt att man inte är hjärt- eller lungsjuk. Risken för patienter med hjärtsjukdom, som till exempel kärlkramp, är påtaglig. Det som sker när man vinterbadar är att man får en kraftig vasokonstriktion i huden. Det innebär att hjärtat plötsligt får 1–2 liter blod till att pumpa med, vilket medför en stor belastning eftersom pumpmotståndet plötsligt ökar. Dessa fysiologiska förändringar är välkända och bör alltid tas i beaktande av vinterbadare, varnar läkaren Mikael Sandström. 

Bada aldrig ensam

Vinterbad verkar dock kunna ha en positiv effekt på högt blodtryck, om det bara är tillfälligt förhöjt.

– Om blodtrycket ökar på grund av stress kan regelbundet vinterbadande minska blodtrycket i vila. Det beror på att höga halter av katekolaminer, som är stresshormoner i blodet, används för att öka värmeproduktionen och minska värmeförlusten. I kallt vatten ökar blodtrycket mindre hos människor som är vana vid kallt vatten än hos dem som är ovana, förklarar forskaren, biokemisten och termobiologen Pirkko Huttunen i tidskriften Forskning & framsteg.

Om du har medicinska problem eller känner dig osäker på hälsan så ska du rådgöra med en läkare innan du hoppar i plurret utanför den normala badsäsongen. En annan viktig sak är att aldrig någonsin bada ensam. Vinterbad för nybörjare bör ske under organiserade former och det är viktigt att alltid ha med sig en kompis. 

Fördelarna med vinterbad

När kroppen utsätts för det kalla vattnet frigörs endorfiner som har en smärtstillande och stämningshöjande effekt.  Här är fler fördelar:

Du blir piggare 

Spänningar och trötthet minskar, och du blir piggare och mer energisk. 

Bättre immunförsvar

Man tror att de kalla baden kan förbättra immunförsvaret. 

Du blir starkare mentalt

Att utmana sig själv och våga kliva ner i det iskalla vattnet ger en riktig självförtroendeboost. 

Mindre stress

Det kalla vattnet utlöser en stressreaktion i kroppen. Hjärtat slår snabbare, blodtrycket höjs tillfälligt och stresshormoner frigörs. Genom att bada kallt regelbundet lär sig kroppen att uthärda annan stress bättre. 

Lägre blodtryck

För den som har tillfälligt högt blodtryck, till ­exempel på grund av stress, jobb eller relationsproblem, kan kalla bad hjälpa till att sänka blodtrycket i vila. Kolla med en läkare om du är osäker.

LÄS OCKSÅ: Linda Skugge: ”Löpning är bättre än sex”