Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Får ihållande huvudvärk vid mens – inte ens värktabletter hjälper.
Får ihållande huvudvärk vid mens – inte ens värktabletter hjälper.
Får ihållande huvudvärk vid mens – inte ens värktabletter hjälper.
Får ihållande huvudvärk vid mens – inte ens värktabletter hjälper. Foto: Getty Images

”Varför får jag huvudvärk vid mens?”

Mikaela får ihållande huvudvärk varje gång hon har mens, ibland så kraftig att hon mår illa. Läkaren Susanna Ericsson förklarar varför och ger goda råd.

Fråga: Varje gång jag har mens får jag huvudvärk, ibland så kraftig att jag börjar må illa. Inga värktabletter hjälper, det bara molar hela dagen. Efter något dygn går det över. Vad beror det på och kan jag göra något åt det? /Mikaela

Kvinnoläkaren: Du har hormonell migrän

Det du beskriver drabbar cirka en av tio kvinnor. Troligtvis beror det på hormonella förändringar i samband med menstruation och framför allt på att östrogenet sjunker. Ibland kallas huvudvärken för ”hormonell migrän”, och som du själv har märkt fungerar inte vanliga, receptfria smärtstillande tabletter. 

Vanliga receptfria, smärtstillande tabletter fungerar inte mor den här huvudvärken

Om du har behov av preventivmedel och/eller inte någon graviditetsönskan så kan p-piller hjälpa. Jag måste dock utfärda en varning – ibland blir huvudvärken värre och om man har en ”pillerfri vecka” kan huvudvärken kommer under den veckan istället. Men kanske värt att prova?

Du har redan provat värktabletter, annars skulle jag rekommendera naproxen (som är snarlik ipren). Det är en tablett vars antiinflammatoriska effekt kan lindra. Om man tar ipren/naproxen eller liknande tabletter flera dagar i sträck ska man vara vaksam på sin mage, eftersom de kan ha magkatarr som biverkan. Om du känner sådana symtom, sluta ta tabletten och konsultera din husläkare. 

Det finns vissa faktorer som försämrar – som stress, sömnbrist, viss mat och alkohol

En annan behandling är tabletter mot migrän. De är oftast receptbelagda och innan du provar ska du träffa din husläkare för att genomgå en undersökning och få information om doser och eventuella biverkningar. 

Liksom vid ”vanlig” migrän finns vissa faktorer som försämrar. Stress, sömnbrist, viss mat, alkohol och oregelbundna matvanor - med lågt blodsocker som följd. Fundera över om du kan förebygga huvudvärken genom att tänka på din livsstil.

Under klimakteriet och förklimakteriet kan huvudvärken tyvärr bli värre på grund av oberäkneliga hormonnivåer. En tröst är att efter klimakteriet, när hormonerna stabiliserats, brukar de flesta få mindre besvär av sådan huvudvärk. 

LÄS OCKSÅ: Jag har så lite mens - är något fel?