”Funktionella cystor” är mycket vanliga hos kvinnor i fertil ålder.
”Funktionella cystor” är mycket vanliga hos kvinnor i fertil ålder. Foto: Shutterstock

Varför får jag cystor på äggstockarna?

Är det farligt med cystor på äggstockarna, varför får jag dem – och vad ska jag göra åt det? amelias kvinnoläkare Susanna Ericsson ger svar.

Fråga: Jag har haft flera cystor på äggstockarna men aldrig fått någon riktig förklaring till varför, eller om de är farliga. De försvinner av sig själva. Borde jag vara orolig? Eftersom jag har svår PMS har jag varit mycket hos gynekologen. Ibland nämner han att jag har en cysta men nästa gång har jag plötsligt ingen cysta – jag har frågat men inte fått något tydligt svar och det känns dumt att fråga fler gånger. Kan det leda till cancer? Ska jag operera bort äggstockarna? Är det här vanligt? /Petra

Kvinnoläkaren svarar: Dina cystor är ofarliga

Jag tycker inte att du ska vara orolig. Inför ägglossningen, under en vanlig menscykel, kan flera äggblåsor med ägg i växa inne i äggstocken, och det är inte alltid de ger upphov till ägglossning. Några kan istället fortsätta att växa och bli mycket större än vanliga äggblåsor. 

Dessa beskrivs ibland av oss inom vården som cystor, och de är ofarliga. Ett annat namn på dem är ”funktionella cystor”, och de är mycket vanliga hos kvinnor i fertil ålder. Eftersom dina cystor har försvunnit av sig själva känner jag mig ganska säker på att det är sådana du har haft. 

Dessa cystor leder aldrig till cancer och du behöver absolut inte operera bort dina äggstockar. Däremot kan man bestämma sig för att operera bort cystan, men bara om den vuxit sig så stor att den orsakar smärta eller obehag och inte verkar försvinna av sig själv. 

Jag önskar att det fanns ett bättre ord för att beskriva dessa vätskefyllda blåsor. Cysta kan låta en smula läskigt och, som i ditt fall, ge upphov till oro helt i onödan. 

Även om det känns jobbigt vill jag uppmuntra dig att fråga gynekologen nästa gång vad det är för cysta som syns. Man ska inte gå ifrån ett läkarmöte med fler frågor än man kom dit med!

LÄS OCKSÅ: ”Kan det vara farligt att ta dagen efter-piller för ofta? Kvinnoläkaren ger svar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + 4 rödvinsglas från Iittala för 249 kr. Köp nu