Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vården missade min endometrios – kan jag få ersättning? Läkaren svarar

Marie drabbades av endometrios - men hennes läkare hävdade i flera år att smärtan berodde på stress och ordinerade mindfulness. Efter att ha bytt läkare och fått rätt diagnos undrar hon: Vad kan man göra i efterhand när man blivit felbehandlad? 

Fråga: Mitt medicinska problem är över – jag hade endometrios, men den är borta nu efter en operation. Problemet är att jag är bitter på min första läkare, som i flera års tid hävdade att jag var för stressad och att det var därför jag hade ont. Samma läkare ordinerade mig mindfulness (!) och det var inte förrän jag bytte läkare som jag blev ordentligt undersökt och fick diagnosen endometrios. Varför undersöktes jag inte omedelbart för endometrios, som är så vanligt? Finns det något jag kan göra så här i efterhand – kan jag stämma läkaren för all sveda och värk hen orsakat? /Marie

 

Kvinnoläkaren svarar: Jag förstår din ilska

Endometrios innebär att samma celler som finns inne i livmodern även finns på andra ställen i magen, till exempel på tarm eller urinblåsa där de skapar konstant inflammation och smärtor. Du har rätt i att det är vanligt – ungefär tio procent av alla kvinnor drabbas. Och även om kunskapen har ökat lavinartat de senaste åren tar det i snitt sju år mellan sjukdomssymtom och dia­gnos. Det tycker jag är en katastrof, särskilt med tanke på att tillståndet i magen ofta förvärras om man inte får hjälp. Till slut kan man, som du, behöva genomgå en operation för att bli bättre.

Jag förstår din ilska över att ha blivit feldiagnostiserad. Dessutom blir jag lite orolig över att du skriver att endometriosen är borta, eftersom det är en sjukdom som egentligen aldrig ”går över”. Har du en läkare som hjälper dig med behandling och förebyggande åtgärder? En operation kan ta bort endometriosförändringar, men efteråt behöver man följa upp med läkemedel.

När det gäller din frustration tycker jag att du ska ta kontakt med mottagningen där du feldiagnostiserades, om du inte redan gjort det. Det skulle vara beklagligt om fler kvinnor med endometrios blir ordinerade mindfulness.

Du kan ha rätt till ersättning från flera håll

Om man blivit felbehandlad och inte mäktar med att kontakta vårdinrättningen själv kan man få hjälp av Patientnämnden. Det är en nämnd som stöttar patienter i kontakten med vården just när något blivit fel. Patientnämnden sitter också på information om ­möjligheter till ersättning genom olika försäkringar. Det finns både en patientskadeförsäkring (LÖF) och läkemedelsförsäkring.

LÖF gäller bara om vårdgivaren (platsen där läkaren arbetar) är offentligt finansierad (till exempel landsting). Det finns också något som heter IVO (Inspektion för vård och omsorg), där man kan anmäla den skada som man upplever att man fått genom vården. De utreder dock inte alla fall, utan tar sig an de allvarligaste i syfte att förbättra vården så att inte fler drabbas.

Du kan också få hjälp hos Patientföreningen för endometrios.

Avslutningsvis vill jag uppmana alla föräldrar som läser detta att vara uppmärksamma. Om ens dotter har så ont av mensen att hon måste vara hemma från skolan, eller begränsas på annat sätt, är det ett varningstecken att ta på allvar. Då rekommenderar jag er att söka hjälp på en ungdomsmottagning. Om det är endometrios ska det inte behöva ta sju år innan hon blir hjälpt!

 KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Har du en fråga om kvinnohälsa? Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Allt om endometrios - symptom och behandling