Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Njutning är viktigt för att träningen ska bestå!
Njutning är viktigt för att träningen ska bestå!
Njutning är viktigt för att träningen ska bestå!
Njutning är viktigt för att träningen ska bestå! Foto: Shutterstock

Varför lyckas vissa hålla sig i form hela livet? Psykologen svarar

Vad finns det för knep om man har svårt att hålla i träningen? Psykologen AnnaCarin ger bra tips.

Fråga: Jag köper gymkort – tränar i någon månad, och slutar. Jag börjar springa men slutar. Jag har kompisar som lyckas – år efter år. Cykling, ridning, skidor ... De verkar må så bra. Vad har de som jag saknar? Något som skiljer agnarna från vetet? /Maria

Psykologen svarar: Att vara lat är det normala

Det är verkligen en ”holy grail”-fråga du ställer. Vi människor är genetiskt programmerade till två saker: att äta alla tillgängliga kalorier och att vila så fort vi har möjlighet. Kort sagt är du perfekt konstruerad när du avstår från fysisk träning (jag med). Vi är dock anpassade för ett annat århundrade. Lägg tankarna på att det är något fel på dig åt sidan. Du har en fördel, och det är att du vet hur du fungerar. Om du även kan acceptera att det är på det här sättet, och inte drabbas av skam när det händer, så kommer du att ha lättare att korta startsträckan. 

Du skriver att du har vänner som inte tappar sin träning. Min gissning är att just de har hittat en sport som de tycker är otroligt rolig. Och om du fortsätter att prova olika typer av sporter är det ju inte uteslutet att det händer dig med. Så fortsätt att prova nytt. Se också mina tre tips för att skapa goda vanor i rutan nedan. Stort lycka till!

Psykologens 3 tips för att skapa goda vanor

1. Se till att den nya vanan sammankopplas med något lustfyllt. Se till att du gillar platsen för din träning, att det inte är stressigt efteråt, njut gärna av en bastu eller liknande.

2. Sätt upp realistiska delmål och fira när du når dem. Kom ihåg att vad som är realistiskt ska vara kopplat till dina tidigare erfarenheter av vad du brukar klara. 

3. Gör gärna din nya vana till ett gemensamt ­projekt med en vän.

Så här gjorde andra:

Lina började rida igen som vuxen: ”All stress försvinner i stallet”  

Emma startade en löpgrupp: ”Har fått upp flåset och vänner för livet”