Tvillingarna Kallur är inte bara lika varandra, de bor bara tre hus från varandra och har barn i samma ålder.
1 av 2: Tvillingarna Kallur är inte bara lika varandra, de bor bara tre hus från varandra och har barn i samma ålder. Foto: OLLE SPORRONG
Tävlingsskorna har de lagt på hyllan - nu vill Sanna och Jenny Kallur inspirera andra att ta sig upp ur soffan och kanske se motion på ett annat sätt.
2 av 2: Tävlingsskorna har de lagt på hyllan - nu vill Sanna och Jenny Kallur inspirera andra att ta sig upp ur soffan och kanske se motion på ett annat sätt.

Tvillingarna Kallurs nya liv: ”Röjigt men härligt”

Barn, flytt och nytt jobb – mycket har hänt sedan tvillingarna Kallur lade spikskorna på hyllan. För ToppHälsa berättar de om sin speciella relation och den nya tillvaron som småbarnsmammor.

Sanna och Jenny Kallur är ett av Sveriges mest kända tvillingpar. I över tio års tid fick de hela landet att sitta på helspänn i soffan, medan de med spänst och elegans tog sig över de 84 centimeter höga häckarna. Men i dag ser vardagen annorlunda ut. Spännande träningsresor i Sydafrika har bytts ut mot utflykter i skidspåret i Falun och strikta starttider på löpbanan har bytts ut mot att passa tider för hämtning och lämning på förskola. Men livet som före detta elitidrottare är inte lugnare för det…

– Herregud, det har varit väldigt intensivt och kaotiskt här ett tag, säger Jenny och Sanna är snabb med att flika in:

– Att starta upp en ny grej och samtidigt ha småbarn är galenskap. Men så är väl livet med barn, röjigt men härligt. 

Vi är någon typ av freaky twins...

När intervjun sker, en söndag i mitten av januari, har Sanna precis kommit hem från en förmiddag i pulkabacken och Jenny har tillbringat morgonen med att baka bröd som hon fint har dukat upp på bordet i träningslokalen där vi möts. Det tar inte många sekunder in i intervjun för att förstå att det finns en jargong mellan Sanna och Jenny som kan upplevas som hård. För tvillingarna känns det bara självklart. Flera gånger under samtalet kommer pikar om grå hårstrån, hysteriska beteenden med barnen, och Jennys nybakta bröd, som enligt Sanna inte en jättesuccé. Men att det de håller ihop i alla väder råder det ingen tvekan om.

Jenny: – Vi skrattar åt att vi är någon typ av freaky twins. Att det blev så här i livet med karriären, barn samtidigt och att vi bor grannar. Nu planerar vi för någon typ av tantkollektiv, för vi tror att vi kommer att leva jättelänge.

Men blir ni aldrig trötta på varandra?

Jenny: – Jo, absolut! Men vi har en vråltajt relation, är bästisar och hörs hela tiden. Vi säger aldrig något elakt till varandra och är väldigt bra på att känna av stämningen. Är vi lite på gränsen och har hängt för mycket håller vi oss i varsitt hus en stund.

Sanna: – Fast vi slogs och bråkade en del när vi var yngre och vi gick inte i samma klass. Det blev too much… Men nu blir det nästan aldrig någon konflikt. Vi känner varandra alldeles för väl så vi har lärt oss att undvika det.

Lyckliga minnen. Jenny vinner 100 meter häck i Finnkampen i Helsingfors. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ni fyller snart 40. Hur känns det?

Jenny: – Det finns ju saker som hintar om att man har kommit dit. Det har hänt saker med kroppen, huden hänger lite mer och man är inte lika pigg på morgonen. Men jag har noll ångest för att fylla 40. 

Sanna: – Inte jag heller, fast man ska aldrig säga aldrig. Det kanske kommer som en smocka, men just nu känns det väldigt harmoniskt. Men jag vet inte riktigt om jag har hängt med, så det är lite som en överraskning! 

LÄS OCKSÅ: Träna hemma – tvillingarna Kallurs cirkelpass 

Det är tio år sedan Jenny sprang sitt sista lopp och drygt fyra år sedan Sanna knöt spikskorna för sista gången. Och många mästerskapsmedaljer blev det. Hela tolv SM-guld och ännu fler silver- och bronsmedaljer hänger i Jennys prisskåp. Sanna har 34 medaljer av olika valörer och ett världsrekord på sitt CV. 

Konkurrensen har alltid funnits, vilket har varit både kul, men ibland också jobbigt.

– Trots att det knappt är fyra år sen jag la av kan jag se tillbaka på den tiden och undra om jag verkligen levt det livet. Det känns så främmande, men jag har verkligen otroliga minnen, säger Sanna. 

– Ja, det var verkligen en underbar livsstil och så lyxigt att få ha upplevt det i så många år. Resa, tävla och träna, herregud, tillägger Jenny. 

Finns det något minne som betyder extra mycket?

Jenny: – För mig är det när jag gick till final i VM i Helsingfors 2005. Det var sjukt häftigt! Eller inomhus-EM i Madrid. Sanna kom etta och jag kom tvåa. Vi hade peppat varandra så mycket innan och bestämt oss för att hjälpas åt att fokusera på prestationen. Här och nu och inte låta tankarna sticka i väg.

Sanna: – Jag var skadad mellan 2008 och 2016, så mitt comeback-lopp på Stockholm Stadion var väldigt stort och jag grät innan loppet. Jag hade inte sprungit 100 meter häck på sex år men klarade det och sprang inte skitdåligt. När loppet var färdigt sprang jag ett ärevarv med min dotter på axlarna. 

Jenny och Sanna började med friidrott relativt sent i livet, som 15-åringar. Sedan dess har de tävlat mot varandra. 

– Konkurrensen har alltid funnits, vilket har varit både kul, men ibland också jobbigt att hela tiden jämföra sig med den som är bäst i världen, som Sanna var. Det hängde lite på hur välrustad jag var mentalt för att palla det. Ibland gick det jättebra och jag blev sporrad, men ibland gick det inte så bra, säger Jennty.

– Ja, men vi har hela tiden varit bra och dåliga på olika saker, menar Sanna.

Det går minst sagt att säga att systrarna Kallur har levt ett annorlunda liv. Att försörja sig på elitidrott har inneburit många kompromisser genom åren. 

Susanna med dottern Majken, som hon fick under sin elitkarriär. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sanna: – Under tiden jag tävlade var jag så inställd på mina mål, så då kändes det inte som att jag offrade något. Det är ju så livet är, man prioriterar och väljer. Och i slutändan väljer man ju alltid bort något, oavsett vad det gäller. 

Jenny: – Men det är mycket i en vanlig uppväxt som vi har missat, redan som tonåringar eftersom vi tränade så mycket, först gymnastik och sen friidrott. Vi är ofta ganska lost när folk pratar om popkulturella referenser. 

Det hade gått åt helvete om jag fortfarande hade tävlat.

Sanna fick sitt första barn, Majken, när hon fortfarande var aktiv som elitidrottare och det var först då det blev påtagligt vad det var hon valde bort i och med sin karriär.

– Var det ett födelsedagskalas och någon var lite förkyld kunde vi inte komma. Majken började inte heller förskolan förrän hon var strax över tre år, för jag skulle vara med på OS. När hon väl började förskolan kände jag att det hade gått åt helvete om jag fortfarande hade tävlat, för jag var förkyld som en tok hela tiden. 

Tvillingarna är inte bara identiska och har liknande karriären. De delar också samma intressen, bor tre hus ifrån varandra och har två barn var i samma ålder. Men det finns också flera olikheter.

– Jag tycker att Jenny är otroligt kreativ. Jag blir ofta förvånad över att du kommer på så bra saker, din hjärna är lite vassare än min. Och du är rolig, du är ju jätterolig, Jenny! 

– Och jag tycker du är väldigt modig, Sanna!  Jag är lite veligare men du vågar ta besluten och jag hänger med för att du banar väg, säger Jenny.

Hur är ni som mammor?

Jenny: – Jag är inte lika cool som jag trodde att jag skulle vara. Det händer att jag står och lagar olika maträtter, för jag vet att barnen inte gillar det vi äter. Det var en sån sak som jag tänkte att jag aldrig skulle göra.

Sanna: – Nä, Jenny, det har jag aldrig gjort! Men jag är i stället den som skriker i falsett. Jag trodde att jag var ganska chill med risker, men shit jag är helt hysterisk och kan stå och vråla. Och så skäms jag så mycket i efterhand och undrar varför jag är så nervös. Som i pulkabacken i dag, alla andra barn fick åka snabbt. Men herregud, den var så brant och det var stenar överallt...

Jag känner verkligen suget efter att få upp en eller två till ur en soffa!

Dagarna innan intervjun har Jenny sagt upp sitt fasta jobb som copywriter på en reklambyrå.  Systrarna ska börja jobba heltid med nya träningssatsningen Vibes, för att motivera och inspirera andra – bland annat med digitala träningspass. 

– Att jobba med träning på heltid igen är något jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag hade ju längtat efter ett kontorsjobb där jag fick gå i andra kläder än träningskläder, säger Jenny.

– Men när vi började med vår podd kände vi direkt att det var roligt att göra något som kändes meningsfullt. Det är häftigt och jättekul att få jobba med något som kan bidra till bra hälsa och välmående och jag känner verkligen suget efter att få upp en eller två till ur en soffa, säger Sanna. 

I den nya träningslokalen där systrarna spelar in sina hemmaträningsprogram, ekar det fortfarande ganska tomt. Förutom två fotolampor och flera uppsättningar med kameror finns bara ett bord, några stolar och tre yogamattor. Men det är också så de vill att träningen ska vara – enkel och avskalad.

– Träningsbranschen kan vara så hård, med muskulösa PT:s som står och ser tuffa ut, och det känns som att många försöker efterapa träning anpassad för elitidrottare. Men motion har ingenting med elitidrott att göra, säger Sanna.

Jenny håller med:

– Vi är själva ganska lata och även när vi hade det som yrke så kunde det ta emot att träna. Så vi vill hellre upplevas som dina träningskompisar, som visar att det enda redskap som behövs är din egen kroppsvikt. 

Det är noll prestation i träningen i dag och hundra procent njutning.

Trots att träningen återigen har blivit ett yrke för systrarna ser tillvaron helt annorlunda ut jämfört med hur det var under deras elitkarriärer

– Det är noll prestation i träningen idag och hundra procent njutning. Jag är glad om jag får till tre eller fyra pass i veckan, och de är sällan längre än 30 minuter. Får jag inte träna känner jag mig seg, deppig och ineffektiv, säger Sanna, som får medhåll av Jenny.

- Tränar jag inte tappar jag tålamodet och blir lättare irriterad. Jag märker att jag blir en mycket bättre mamma när jag tränar. Det är den euforiska och sköna upplevelsen vi vill få andra att känna!

LÄS OCKSÅ: Artisten Mariette: ”Jag behöver inte vara rädd längre” 

LÄS OCKSÅ: Experten: Här är träningen som ger bäst effekt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!