Att vara olika stark på olika sidor av kroppen kan leda till att musklerna kompenserar – och man får en ökad skaderisk.
Att vara olika stark på olika sidor av kroppen kan leda till att musklerna kompenserar – och man får en ökad skaderisk. Foto: Shutterstock

Svagare på ena sidan? Så ska du träna för att jämna ut styrkebalansen

Genom att bli lika stark på båda sidorna av kroppen så minskar du risken för olika typer av smärta och skador. Här tipsar PT-Frida om hur du kan träna upp obalanser.

Fråga: Jag känner mig väldigt olika stark på höger och vänster sida. Jag kompenserar med ena sidan när jag till exempel springer och tränar. Jag tränar tre dagar i veckan, både i löpspåret och i maskinerna på gymmet. Hur ska jag träna för att bli lika stark på båda sidorna? /Madeleine

PT-Frida svarar: Ge din svagare sida mycket uppmärksamhet

De flesta av oss är asymmetriska mellan våra kroppshalvor. Hjärnan pratar med nerverna, som i sin tur skickar signaler till den muskel som ska dras ihop. Ofta favoriserar vi en sida, till exempel när vi låser dörren, tar på oss skorna, sparkar en fotboll, sitter med ett ben över det andra eller öppnar kylskåpet. 

På sikt får den sida du föredrar mer träning, du skapar en så kallad adaptiv respons i kroppen och favoriserar den sidan ännu mer, eftersom den svarar bättre. 

Om du har tydliga muskelobalanser är det bra att ge den svagare sidan mer uppmärksamhet i träningen. (Det är faktiskt lätt att göra tvärtom – att fortsätta göra lite mer på den redan starkare, rörligare sidan och på så sätt underhålla och till och med förstärka obalansen.)

Sträva efter strukturell balans – det vill säga ett bra förhållande mellan musklerna, där de stabiliserande musklerna är starka nog att skydda lederna när du springer, lyfter och jobbar explosivt. En god balans gynnar din fysiska utveckling och minskar skaderisken.

Så tränar du upp obalanser:

1. Gör övningar som belastar en sida i taget. Utmana dig i träningen, gå från maskiner till att arbeta med din egen kropp som motstånd, träna med gummiband och lägg märke till hur kroppen arbetar. Om du tycker att det är svårt, ta hjälp av en personlig tränare. Även en naprapat kan hjälpa dig med övningar.

2. Utmana dig i vardagen. Börja med att gå uppför trappan med vänster ben om du vanligtvis väljer höger, sätt på dig vänster sko först, korsa armarna och benen tvärtom mot hur du brukar göra, bär tunga kassar i ”fel” hand. Använd din svagare sida så ofta det går, så får den chansen att bli starkare.

LÄS OCKSÅ! PT-Frida: Träna hemma – effektivt träningsprogram på 20 minuter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!