Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Shutterstock

Stort test: Löparskor för alla typer av löpning

Springer du kort eller långt? Gillar du att ge dig ut på äventyr i skogen, eller är du en sann asfaltsblomma? Här finns skorna för dig som gillar allt från sköna mysrundor till supersnabba intervaller.

En härlig och lugn jogg på mogonen? Eller vill du avverka så många kilometer som möjligt? Oavsett vilken nivå du ligger på, och vilket mål du har med din löpning, så är valet av skor otroligt viktigt. Rätt sko minskar skaderisken - men hjälper dig också att få en fint flyt i löpningen. Vi har testat nio olika löparskor och delar så klart med oss av testresultaten! 

SPURTA SNABBT OCH LÄTT: Asics dynablast

Asics dynablast. Drop: 12 mm. Vikt: 204 g.
Sitter tajt, nästan som en strumpa!

Asics dynablast. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

En riktigt lätt och bekväm sko. Det mjuka materialet i mellansulan, flyte foam som det kallas (samma som i Novablast), ger en lite studsig känsla men ger samtidigt fin energiåtergivning. En sko som är gjord för snabbare distanspass och intervaller.

Vår testare tycker: Jag gillar den helstickade överdelen som gör att skon sitter tajt, nästan som en strumpa. Känner mig snabb med den här skon och det var riktigt kul att springa intervaller med den.

SKÖN STUDS: Asics novablast

Asics novablast. Drop: 9–10 mm. Vikt: 220 g.
Roliga och studsiga!

Asics novablast. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)  

Materialet i den rejäla mellansulan är nya flyte foam, som är lätt med mycket energiåtergivning. Formen på mellansulan har en konstruktion ungefär som en trampolin för att ge extra ”bounce” i varje steg. Överdelen är tunn och välventilerad.

Vår testare tycker: Jag älskar de här skorna, de känns roliga och nästan lite studsiga. Trots att de är ganska lätta ger de bra dämpning. Formen på sulan gör att jag får bra rull in i nästa steg. Jag kan springa långt med de här skorna, men också korta, snabba pass.

LÄTT FÖR LÅNGPASS: Fresh foam 1080 V 11, New Balance

Fresh foam 1080 V 11. Drop: 8 mm. Vikt: 230 g. Pris: ca 1899 kr.
En lätt och stabil sko!

Den här skon har ett mycket elastiskt ovanmaterial som ger en strumpliknande känsla. Mellansulan i materialet fresh foam ger en mjuk och rejäl dämpning som passar bra för distanspass på asfalt.

Vår testare tycker: En lätt och stabil sko för mina lite längre pass. Den är otroligt skön på foten. Skulle gärna gå med dessa hela dagarna. Jag gillar hälkappans annorlunda, lite utsvängda utseende som gör skon lättare att få på.

 

VIKTIGT TIPS!

Det viktigaste när du testar nya skor är att de känns sköna direkt när du sätter på dig dem. Är de inte sköna då så blir de inte det när du springer heller.

 

GOD STÖTDÄMPNING: Endorphin shift, Saucony

Endorphin shift. Drop: 4 mm. Vikt: 269 g.
Ger bra flyt i löpningen!

Endorphin shift. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

En sko som passar för mängdträning. Du får en stabilitet, komfort och löpglädje. Den tjocka mellansulan består av ett stötdämpande material, som tillsammans med toppsulan ger en skonsam och energiåtergivande stötdämpning. Den styva framfoten reducerar belastningen på plantarfascian (hälen).

Vår testare tycker: Jag får otroligt bra flyt i löpningen med de här skorna. Springer gärna mina långpass med dessa.

MYCKET LÄTT KÄNSLA: Cloudflyer, On

Cloudflyer, On. Drop: 7 mm. Vikt: 210 g. Pris: ca 1799.
Sitter otroligt sköt på foten!

Cloudflyer är för dig som vill ha ett par riktigt lätta skor men med full stötdämpning och bra stabilitet. Ovandelen är av mesh med bra andningsförmåga och ett smart snörsystem för en bra passform. Skon är konstruerad för att du ska kunna springa mycket och långt i den.

Vår testare tycker: Den sitter otroligt skönt på foten. Jag fick bra tryck i steget när jag körde ett pass med fartlek. Tänker att jag nog kommer att använda dem också när jag bara ska ut och mysjogga.

RUSCHA TRYGGT I TERRÄNGEN: Supercross blast GTX, Salomon

Supercross blast GTX, Salomon. Drop: 10 mm. Vikt: 290 g.
Otroligt skön och vattentät!

Supercross blast GTX, Salomon. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

Denna sko ger dig det grepp och skydd du behöver när du vill springa snabbt och säkert. Smidig och enkel snabbsnörning med så kallad quicklace. Yttersulan ger ett riktigt bra grepp i ojämn/lerig terräng.

Vår testare tycker: En otroligt skön vattentät trailsko. Fötterna höll sig torra utan att bli för varma. Jag sprang i branta backar och på ojämn och lerig terräng och fick ett maximalt grepp. En superskön trailsko för alla underlag.

VAD MENAS MED DROP?

Drop är höjdskillnaden mellan häl och tå. Om hälen är 15 mm hög och tån 5 mm – då har skon ett drop på 10 mm. Ett lågt drop gör att du lättare landar längre fram på foten. Vill du ha flera löparskor – då kan det vara idé att variera mellan lågt och högt drop. Då varierar du belastningen på ben och fötter mer.

BRA FÄSTE ÖVERALLT: Challenger ATR 6, Hoka one one

Challenger ATR 6, Hoka one one. Drop: 5 mm. Vikt: 229 g.
Ger mig härlig löparglädje!

Challenger ATR 6, Hoka one one. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

Skon anpassar sig efter terrängen tack vare dess lätta vikt, mellansulans design och yttersulans konstruktion. En mångsidig sko som passar på alla underlag, från ren asfalt till ojämna skogsstigar.

Vår testare tycker: Jag är så förtjust i de här skorna. De ger mig härlig löparglädje överallt. På asfalt, i skogen när jag springer spåret – men också på avstickaren rätt ut i skogen till min utkiksplats. Jag behöver inte vara orolig för dåligt fäste.

MYSJOGGA I STAD OCH PARK: Adidas Supernova

Adidas Supernova. Drop: 9,5 mm. Vikt: 280 g. Pris: ca 1099 kr.
Perfekt till lugna joggar!

Adidas Supernova. Mer info och köp här (länk till återförsäljare)  

En ny, högteknologisk sko som vänder sig till dig som vill ha ett bra och prisvärt alternativ. Sulan består till 30 procent av Adidas specialplast som de kallar boost och som ska ge skön studs och energi i steget. Ovandelen är av mesh.

Vår testare tycker: Skön på foten och passar perfekt till mina lugna morgonjoggar. De lämpar sig bäst för distanser mellan 5 och 10 km. Grymt att det finns en så här bra sko till det, i löparsko-sammanhang, låga priset.

STADIG OCH VATTENTÄT: Ghost 13 GTX, Brooks

Ghost 13 GTX, Brooks. Drop: 11 mm. Vikt: 245 g.
Superstabil!

Ghost 13 GTX, Brooks. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

En vattentät terrängsko med uppdaterat gore tex-membran, vilket gör att materialet är lättare, tunnare och andas bättre. Skon har en så kallad crash pad som skapar en mjuk landning oavsett var på foten du landar och som sträcker sig hela vägen från utsidan av hälen till lilltåns slut.

Vår testare tycker: En superstabil sko som trots det känns lätt på foten. En dröm alla regniga och leriga dagar.

LÄS OCKSÅ: Från soffpotatis till löpare - åtta steg till att börja löpträna 

LÄS OCKSÅ: Så blir du en snabbare löpare – PT-Fridas bästa råd