1 AV 2
2 AV 2

Ska jag äta frukost före morgonträningen?

Hur är det med fruosten - ska man äta det före eller efter morgonträningen? Dietisten Karin Magnusson reder ut vad som är bäst. 

FRÅGA: Jag gillar att träna på morgonen, men blir inte klok på om jag bör äta frukost före träningen eller vänta och äta efter träningen? Tre dagar i veckan kl 07 kör jag ett 45-minuterspass, antingen jogg eller styrka med hantlar och gummiband hemma. Har inget direkt prestationsmål med träningen, utan vill helt enkelt bara hålla vikten och må bra. /Ida

Dietist Karin Magnusson svarar: 

Grattis till en bra träningsrutin! Om du ska äta frukost före ditt träningspass skulle jag i det här fallet säga är helt upp till dig. Hade dina pass varit längre hade du med stor sannolikhet orkat prestera bättre med frukost i magen, men eftersom du kör 45-minuterspass så är det inte lika viktigt, såvida du inte själv känner att du påverkas negativt av att inte ha ätit. 

Vissa blir sega eller yra, medan andra inte märker någon skillnad alls. Många oroar sig över att de inte bygger muskler om de styrketränar utan att först ha ätit, men det är maten efter passet som är viktig för muskeluppbyggnaden. Alla vi som motionstränar några gånger i veckan behöver dock inte tänka på att få i oss ett återhämtningsmål i den bemärkelsen att det behöver bestå av en viss mängd kolhydrater och en viss mängd protein inom en exakt tid. Ett vanligt mellanmål, en frukost eller en lagad måltid inom en timme efter avslutat träningspass räcker alldeles utmärkt för de allra flesta av oss.

I ditt fall skulle jag alltså säga att huruvida du väljer att äta frukost före passet beror på hur du själv upplever att det påverkar dig. Det är inte viktigt för själva träningsresultatens skull. Däremot bör du äta efter passet. Många morgontränande väljer att äta något litet före, till exempel en banan eller en tallrik yoghurt, och sedan äter de sin frukost efteråt.

Vill du ställa en fråga till dietisten?

Dietisten och matexperten Karin Magnusson svarar på läsarnas frågor om kost. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Hur farlig är lätt övervikt för hälsan?
LÄS OCKSÅ: Fråga dietisten: Finns det nyttig snabbmat?