Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

PT:n Erika: "Ha inte dåligt samvete för att du inte har tid att träna"

Gå inte och vänta på rätt tillfälle för att träna! Använd istället träningen för att lyfta humöret, bli piggare eller hitta lugnet inom dig. "Träning kan ge dig känslan du vill ha", säger PT:n Erika Kits Gölevik. De fysiska resultaten får du på köpet.

Erika Kits Gölevik

 är personlig tränare, yogalärare och hälsoföreläsare. Hon tycker inte att träning behöver vara så komplicerad.

– Vi ska röra på oss, inte för att gå ner i vikt eller se bra ut, utan för att våra kroppar är gjorda för det. Vi ska äta mycket grönt för att det är vad våra kroppar vill ha. Kroppen vill sova när den är trött, röra sig mer än vara still och äta naturliga saker. Det är egentligen inte svårare än så.

Erika Kits Gölevik är personlig tränare och har skrivit boken "Stark inifrån och ut på 12 veckor"

Hur får jag träning att bli en naturlig del av mitt liv?

– Glöm tankar som att träningen måste vara hård eller ske på gymmet. Om du rör dig mer än du sitter still har du kommit väldigt långt. Släpp prestation och långsiktiga mål, och fundera på vad du behöver just nu. Vill du komma ner i varv? Vill du bli pigg? Vill du fokusera? Träning kan ge dig känslan du vill ha.

Glöm tankar som att träningen måste vara hård

Erikas träningsfilosofi bygger på fem basövningar och på att röra sig som man vill känna sig. Med knäböj, steg, att trycka någonting framför sig, att dra någonting mot sig och rotationer stärker du hela kroppen.

Ny energi på 20 sekunder!

Ställ dig upp och fäll huvudet och armarna framåt, häng så och dra fem riktigt djupa andetag. Att fälla överkroppen framåt och slappna av stimulerar det parasympatiska nervsystemet som gör oss lugna. Effekten känns omedelbart.

Tempot avgör vilken känsla du får med dig. Gör du övningarna snabbt, gärna till musik, får du ny energi. Gör du dem målmedvetet och repetitivt väcker du ditt mentala fokus och din styrka. Gör du dem långsamt och mjukt blir du lugnare.

Många har svårt att hinna träna. Har du några tips?

– Om du inte har tid att träna, få inte dåligt samvete! Istället för att tänka att du måste börja träna kan du fokusera på att sluta sitta still. Det kräver ingenting extra, utan handlar bara om att ändra på dina vanor, säger Erika.

Sänk tröskeln för vad du räknar som träning

– Stå upp på jobbet, luta dig bakåt och framåt, ta trapporna, cykla till jobbet. Och sänk tröskeln för vad du räknar som träning. Det kan vara en rask promenad på lunchrasten, eller att du dansar i köket medan maten står i ugnen. Det enda kroppen vill är att röra sig!

Sikta på att röra dig tjugo minuter om dagen (du kan dela upp det på två tiominuterspass). Promenera, yoga, spring - eller gör något annat du känner för. Erika tycker att vi ska se på träning som ett grundläggande behov, precis lika viktigt som mat och sömn.

Fråga din kropp vad den behöver just nu, och ge det till dig själv

– Många som upplever att de aldrig kommer i form eller hinner träna kommer, bara genom att röra sig mer än de är stilla, att uppleva otroliga resultat! Energinivå, kropp, välmående, balans - allt påverkas! Fråga din kropp vad den behöver just nu, och ge det till dig själv.

Erika Kits Gölevik: "Träna så här om du vill ..."

Få energi och bli glad:

Rör dig så att pulsen går upp genom att hoppa, dansa, göra snabba styrkeövningar eller springa. När blodcirkulationen ökar får du mer syre till hjärnan och blir piggare! Dessutom ökar dina dopamin-, serotonin- och noradrenalinhalter vilket gör dig nöjd och glad.

Om du känner dig trött när du kommer hem från jobbet, testa att sätta på en glad låt och dansa, eller spring - men försök att springa loss dina spänningar och ladda med ny energi i kroppen, snarare än springa ett visst antal kilometer på tid. Sänk axlarna, slappna av i käke och händer.

Bli fokuserad:

Känner du dig rastlös, med energi som går åt alla håll och kanter - rör dig kraftfullt, tydligt och målmedvetet. Testa exempelvis styrketräning med riktigt tunga vikter, att fokuserat göra många repetitioner av samma övning, köra backintervaller eller boxas för att väcka känslan av jävlar anamma.

Bli lugn och avslappnad:

När allt går i 170 är det viktigt att komma ihåg att du kan lugna dig själv. Här är några sätt att göra det: Dra djupa andetag i tre minuter. Meditera. Yoga. Dansa en långsam dans där du rör din kropp i mjuka rörelser. Slappna av i axlar och nacke.

Andningen blir ytlig och kroppen spänd som ett svar på mental och känslomässig stress, men du kan bli av med den känslan genom att hjälpa kroppen att slappna av och medvetet andas så som en avslappnad person andas - det vill säga djupt och lugnt.

Läs också: Sluta hitta ursäkter! Så får du träningen att bli av – en gång för alla