Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många som testat runstreak älskar metoden och längtar efter sina dagliga pass.
Många som testat runstreak älskar metoden och längtar efter sina dagliga pass.
Många som testat runstreak älskar metoden och längtar efter sina dagliga pass.
En ny jättetrend är att springa en liten stund varje dag.
En ny jättetrend är att springa en liten stund varje dag.
En ny jättetrend är att springa en liten stund varje dag.
1 AV 2
Många som testat runstreak älskar metoden och längtar efter sina dagliga pass.
2 AV 2
En ny jättetrend är att springa en liten stund varje dag.

Nya trenden: Runstreak (spring lite och långsamt – kom i ditt livs form!)

Har du svårt att få träningsmotivation? Då kan en runstreak vara lösningen som fungerar. ”Genom att springa lite, och långsamt, varje dag så blir träningen av”, säger ­löpcoachen Ellen Westfelt som har sprungit 2 500 dagar i sträck. Så här kommer du igång med varje dag-springet!

– När jag började med runstreak hösten 2013 så hade jag bara läst om fenomenet och tyckte att det lät spännande. Just då hade jag en sådan prestationsångest med min löpning – jag ville springa snabbare och längre och kände aldrig att jag dög. Därför bestämde jag mig för att springa i 20 minuter om dagen, varken mer eller mindre. Och jag kunde med gott samvete springa hur långsamt som helst, det räknades ändå, berättar Ellen Westfelt, löpcoach och grundare till löparkonceptet Pace on earth, som bland annat jobbar med löpcoachning, arrangerar träningsresor och driver en podcast om löpning.

Ellen har deltagit i några av världens tuffaste långlopp. Hemligheten? 20 minuters spring varje dag!

Då, 2013, bestämde sig Ellen för att springa varje dag i 30 dagar. När hon hade klarat det firade hon ordentligt. Men sedan ville hon inte sluta, så hon fortsatte tills hon hade sprungit i 100 dagar, som sedan blev ett år. Och på den vägen är det. Idag har Ellen snörat på sig löparskorna varje dag i snart sju år.

– Det känns helt otroligt att jag har sprungit över 2 500 dagar i sträck. I början var det rätt knepigt att få in 20 minuters träning varje dag, det blev ofta sent på kvällen. Några gånger, när barnen var små och låg och sov, sprang jag fram och tillbaka på vår uppfart – en sträcka på 100 meter. Numera blir det oftast 20 minuter varje morgon före frukost, jag tar bara en kaffe först. Men det har också hänt att jag har sprungit inne på flygplatser när jag varit på resa och fått svårt att hinna, skrattar Ellen.

– Det känns helt otroligt att jag har sprungit 2 500 dagar i sträck.

Den kritik som har riktats mot runstreak gör ofta gällande att löpningen kan kännas som ett tvång, men Ellen upplever det inte så.

– Min upplevelse är att de flesta som testat får ett friare förhållningssätt till träning. Du känner att du är duktig trots att du springer långsamt och inte så långt. Det kan verkligen få dig att älska löpning, säger Ellen. 

Ellens tips till dig som vill börja med runstreak.

1. Känns det motigt att ge dig ut? Dela upp uppgiften. Sätt på dig träningskläder nu och spring sedan. Du kommer garanterat inte att ta av dig ­träningskläderna förrän du har varit ute dina 20 minuter. 

2. Jogga tio minuter åt ett håll – vänd sedan hemåt för ytterligare 10 minuter. Det känns mentalt lättare att tänka ”bara tio minuter i taget”.

3. Lyssna på en ljudbok. Om du börjar lyssna på en spännande bok som du bara får lyssna på när du är ute och joggar – då kommer du att längta ut. Tänk inte att det är ett träningspass – tänk att du ska lyssna på en spännande bok ­tillsammans med lite rörelse.

 

Vill du ha pepp? Gå med i facebookgruppen Runstreak Sverige.

Program: Kör runstreak i 4 veckor

Genom snö och storm – Ellen bangar aldrig ett pass.

Gör så här: Testa att utmana dig själv med en runstreak. Bestäm dig för fyra veckor, det är lagom för att implementera en ny vana. Det svåraste i början är att ge dig ut trots dåligt väder eller om du är trött. Men säg till dig själv: ”Nu har jag lovat mig själv att göra det här i en månad, jag fixar det.” Tänk också på att du kan jogga långsammare än du brukar promenera, det räknas ändå.  

Viktigt!

Fuska inte med tiden, det är verkligen max 20 minuter som gäller. Belöna dig själv lite extra efter varje vecka som du har klarat din streak. Det är du värd!

För dig som är nybörjare:

I en ”äkta” runstreak ska du jogga hela tiden, men som ovan löpare bör du varva lugn jogg med gång, annars finns risk för att du får ont, säger runstreak-­proffset Ellen Westfelt.  

Dag 1–7: Jogga riktigt långsamt 3 minuter, gå 1 ­minut, jogga 3 minuter. Fortsätt så i 20 minuter. 

Dag 8–14: Jogga 5 minuter, gå 1 minut, jogga 5 ­minuter. Fortsätt så i 20 minuter.

Dag 15–21: Jogga 7 minuter, gå 1 minut, jogga 7 minuter, jogga 5 minuter.

Dag 22–28: Jogga 9 minuter, gå 2 minuter, jogga 9 minuter. 

För dig som redan springer:

Här är programmet för dig som redan har en springrutin.

Dag 1–14: Fortsätt med din vanliga löpträning men korta ner de passen ordentligt de två första veckorna, de ska dock inte bli kortare än 20 minuter. Resten av dagarna lägger du till 20 minuters riktigt lugn jogg. Många löpare har svårt att springa långsamt, men när du gör en runstreak är det viktigt att ta det lugnt. Tänk på dina 20 minuters jogg som aktiv vila – så lugnt ska det vara. Då håller du dig skadefri. 

Dag 15–28: Nu kan du fortsätta som vanligt med din vanliga löpträning. De andra dagarna lägger du in 20 minuters lugn jogg som aktiv vila. 

Efter 4 veckor:

Hurra, nu har du klarat din runstreak! Du har skapat en ny och hälsosam träningsvana att fortsätta med. Om du vill, byt gärna din dagliga runstreak mot en ”rörelsestreak” där du gör någon form av rörelse i minst 20 minuter varje dag. Det kan vara löpning, styrketräning, promenad, yoga, cykling eller något annat som du gillar. 

LÄS OCKSÅ: Kom i form med 5:2-promenader – så lyckas du på 4 veckor 

Fördelar med varje ­dag-spring

Träningen blir lätt av och passen är korta, men totalt sett så motionerar du förmodligen mer än du någonsin gjort förr. Du blir även starkare. Senor, muskler och ligament stärks av din dagliga träning. Så länge du inte springer för fort – eller ökar distansen – är risken för överbelastning liten. 

Det stärker ditt självförtroende. Vetskapen att du har klarat att 

följa din utmaning varje dag i en månad gör att du känner dig galet nöjd med dig själv. Med all rätt!

Du får egentid. Så underbart och viktigt! Passa på att lyssna på en ljudbok, podd eller musik. Eller njut bara av tystnaden som ger plats för dina egna tankar. 

Lite ont i halsen?

Känner du dig krasslig? Avbryt din runstreak och vila eller ta en lugn promenad. Du ska aldrig träna när en förkylning lurar i kroppen. Vissa kan känna sig pressade att springa, för att de inte vill avbryta sin runstreak. Men tänk på att det bara är på lek. Ta en paus och börja om igen när du är frisk. 

LÄS OCKSÅ: Pyttelite träning – stora resultat! 6 effektiva träningsövningar i vardagen 

Av: Kristina A Lager