Foto: iStock (montage)

Jag vill se ut som före graviditeten | PT-Fia ger råd

Ett halvår efter förlossningen vill amelias läsare Kajsa komma tillbaka till kroppen hon hade före graviditeten. Hur gör jag? undrar hon. PT-fia ger svar. 

Fråga: Jag fick barn för sex månader sedan och ska precis komma tillbaka till livet med allt vad det innebär efter föräldraledigheten: jobbet, rutinerna och träningen. Jag vill komma tillbaka till min gamla kropp så snabbt som möjligt. Hur börjar jag? /Kajsa

PT-Fia svarar: Satsa på att bli stark istället

Lugn! Jag ber dig att först lämna alla tankar om att komma tillbaka till din gamla kropp. Det går inte, eftersom du burit och fött ett barn.

Det är inte snällt mot sig själv att tänka att du ska se ut som förr. Kroppen måste förändras för att klara den påfrestning som en graviditet och förlossning innebär.

Här svarar PT-Fia på läsarnas frågor om kost och träning. Vill du ställa en fråga? Mejla till: Fraga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson

Fokusera istället på att känna dig stark och som dig själv igen, men med ett öppet sinne. Din bebis är bara sex månader och du ska börja jobba. Kroppen behöver åtminstone ett år för att återhämta sig, så tänk "rehab" i din träning. 

Jobba på att stärka magmusklerna (kontrollera att de vuxit ihop innan du sätter igång). Kör programmen i appen Mammamage och skynda långsamt.

När det gäller maten: Ät näringsrikt så att du orkar med det nya livet och rör på dig så att du känner att du får mer energi. 

Ta en sak i taget. Kram!