Jag är 44 och vill börja bygga muskler och få platt mage - hur gör jag? PT-Fia ger råd

amelias läsare Saeid, 44, undrar hur hon ska sätta igång med träningen. Är det ens möjligt att bygga muskler och få en platt mage...? PT-Fia svarar. 

Fråga: Jag är 44 år, väger 76 kilo och är 1,69 lång. Jag undrar om jag kan bygga muskler i denna ålder eller om jag skulle kunna få en platt mage. Hur ska jag börja? Jag behöver tips från dig om du har några. /Saeid

 

PT-Fia svarar: Jobba inifrån och ut

Självklart kan du det! Det är aldrig för sent för att bli starkare, rörligare eller att ta hand om sig. Huruvida du kan få en platt mage eller ej beror på en mängd saker, som gener, eventuella graviditeter, mat, livsstil och så vidare, så det vågar jag inte svara på.

Med det sagt så går det att forma sin kropp med träning, men det viktigaste är fortfarande att du har en sund relation till din kropp. Annars kommer du aldrig att bli nöjd, hur platt magen än blir.

LÄS OCKSÅ! Psykologen: 4 övningar för bättre självkänsla

Du skriver inte om du tränar något nu, men börja gärna med att cykla och promenera istället för att ta bilen när det är möjligt, välj trapporna och sitt inte stilla för länge. (Ps. Här hittar du bra tips på vardaglig "träning")

Lägg till två träningspass i veckan med basövningar som benböj, marklyft, rygglyft och armhävningar i en cirkel med 30 sekunder per övning och 15 sekunders vila emellan.

Foto: Peter Knutson

 Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoinspiratör, personlig tränare, kostrådgivare och bloggare. Här svarar hon på läsarnas frågor om kost och träning.                 Vill DU ha hjälp med kost eller träning? Skicka din fråga till: FRAGA.PTN@AMELIA.SE

Och mata dig själv med uppmuntrande ord, speciellt när du ser dig i spegeln. Jobba inifrån och ut!

 

LÄS OCKSÅ!  Styrketräning för kvinnor - PT:ns 6 bästa basövningar