Foto: iStock (montage)

Jag kan inte stå emot socker - och överäter | PT-Fia ger råd

Amelias läsare Xenia kan inte koncentrera sig när det finns sötsaker i närheten. Men vad beror det starka sockerberoendet på? PT-Fia utreder och ger svar. 

Fråga: Jag kan inte stå emot socker. När jag fikar med vänner och vi har ett stort fat framför oss kan jag knappt koncentrera mig på vad som sägs runt bordet innan fatet är tomt. Jag tänker bara på att jag vill ta en bulle till, på hur många jag ska ta och på hur lång tid jag ska vänta innan nästa för att inte framstå som girig inför de andra. /Xenia

LÄS OCKSÅ: Sockerdetox! Så blir du sockerfri på bara 7 dagar – steg för steg

PT-Fia svarar: Maten är kopplad till känslorna

Reflektera över din relation till mat och sötsaker. Hur var det hemma när du var liten? Var socker något förbjudet? Är du en känsloätare? Vad triggar ditt sötsug? Tar du till sötsaker när du är ledsen?

Här svarar PT-Fia på läsarnas frågor om kost och träning. Vill du ställa en fråga? Mejla till: Fraga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson

Kanske kan du hitta något i ditt beteende som kan hjälpa dig att förändra det, eller så kan du gå och prata med någon.

Det är inte ovanligt att man använder mat och sötsaker som ett skydd eller för att dämpa känslor.

Hittar du ingen sådan koppling så kanske du kan prova att äta mer rent och vänja av dina smaklökar från det söta. Lägg då fokus på att lägga till mer grönt, mer baljväxter och rena råvaror, och så minskar du ner på sockret utan att förbjuda det.

LÄS OCKSÅ: Går det att bli sockerfri på 3 veckor? amelias hälsoredaktör testar!