Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock/montage

Hur och när kan man börja träna efter en förlossning?

När kan man börja träna efter en förlossning? Och finns det några träningsformer som är bättre att träna när man har fått barn? PT-Fia svarar.

Träna efter en förlossning – när ska man börja och vilka övningar ska man göra? Finns det någon träning man ska undvika när man har fött barn?  

Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoinspiratör, personlig tränare, kostrådgivare och bloggare. Hon brinner för att hjälpa andra att må bra, och svarar på era frågor.

Hur ska jag träna efter förlossningen?FRÅGA: 

"Har du några tips på bra träning efter graviditet och förlossning? Jag vill aktivera magmusklerna och bygga upp styrkan även i ryggen. Du kanske har svarat på det tidigare men i så fall har jag missat det." /Sanna

SVAR FRÅN SOFIA:

"Skippa löpningen i början! Börja så snart som möjligt med knipövningar, det vill säga så snart svullnaden lagt sig och du känner dig redo att försöka hitta knipet.

Ha en dialog med din barnmorska som kan råda dig utifrån hur din förlossning gick och om det är några andra restriktioner som gäller utöver de klassiska åtta veckorna. Gå sedan på återbesöket och få okej från barnmorskan.

Börja så snart som möjligt med knipövningar

Ladda ner appen Mammamage som ger bra guidning och träningsprogram för att bygga tillbaka styrka och aktivering i magen. Barnvagnspromenader kan du börja med så snart du känner dig redo, men undvik löpning första halvåret eller året beroende på om du är en van löpare eller ej.

Är du van att träna och tränade under graviditeten så känner du när du är redo att återvända till din vanliga träning, men med lättare vikter och lägre intensitet än innan.

Är du inte van att träna, låt det ta tid och börja med kroppsviktsövningar som du ökar successivt.

Känn in din kropp, ge dig själv tid

Mitt samlade budskap är: Känn in din kropp, ge dig själv tid och välj smarta övningar som stärker. Acceptera också att det är en process och att kroppen behöver utrymme att läka. Var rädd om dig." /Sofia