Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför blir du starkare tillsammans med en träningskompis

Har du också svårt att komma iväg på dina träningspass?
Hitta en vän som vill svettas så blir det lättare! Oavsett om ditt mål är att springa en mil, börja spela paddel eller lyfta tungt, är chansen större att träningen blir av om du har sällskap.

Birgitta Lindvall Wiik

– Skaffa dig en träningskompis och få ut mer av träningen. Tillsammans blir vi starkare, säger Linda Andersson, personlig tränare och hälsostrateg.

Det finns många fördelar med att träna tillsammans med andra som delar ditt intresse.

– Man tar ut sig mer och pushar varandra. Det blir alltid lite ”tävling”, omedvetet eller medvetet, och det gör dig både starkare och snabbare. För att utvecklas behöver man höja ribban, ­och det är lättare att motivera sig tillsammans.

Enligt Linda Andersson är det också lättare att våga testa nya sätt att träna om man är två. Våga lyfta tunga vikter, tävla i crossfit eller bestiga Kebnekaise – allt är lättare tillsammans.

Dessutom är det mer lustfyllt. 

– Det är roligare att träna med en kompis. Det är också ett sätt att hinna umgås med vännerna. Tränar du en udda sport och kan hitta träningsvänner via en app eller grupp på nätet så blir det en extra bonus att dessutom lära känna nya människor. 

Men det viktigaste av allt är att träningen faktiskt blir av. 

– Ibland är det motigt att ge sig ut i löpspåret eller till gymmet. Men har ni bestämt att ni ska träna ihop är det inte lika lätt att ligga kvar i soffan. Du vill ju inte göra din kompis besviken!

Snabbare och starkare med en vän

Att träna ihop med en kompis gör dig snabbare, starkare och gladare. Träningsvänner sätter nämligen fart på varandra och gör det lättare att höja ribban, utvecklas och att våga utmana sig. 

Jessica Hedlund, Elin Bergvall, Emilia Brook, Lisa Lindgren och Lovisa Wahlberg kör mountainbike ihop. Foto: Petra Älvstrand

”Vi vågar cykla fortare tillsammans”

Emilia Brook är van vid att hitta träningskompisar på nätet. Som nyinflyttad, träningssugen småbarnsförälder efterlyste hon tjejer att cykla mountainbike med.

Taggade till tusen, utrustade med hjälmar och ryggor laddade med vatten och energibars, ses tjejgänget vid mountainbikebanan några kilometer utanför Luleå. Nu blir det race över stockar och sten, genom sand och nedför stup.

– Endorfinkickarna och adrenalinskjutsarna är själva grejen, säger Emilia Brook, som gillar att cykla riktigt fort.

Med nya träningskompisar blir träningen extra kul. Emilia drog ihop gänget via appen GoFrendly när det var svårt för henne och maken att hitta träningstillfällen tillsammans.

– Vi brukar cykla ihop, men med småbarn och få barnvakter är det svårt att hitta tiden. Jag efterlyste tjejer att cykla med och fick ihop ett gäng direkt.

Flera av tjejerna är småbarnsföräldrar och ser träningstillfällena som ett sätt att utöva sporten, träffa nya vänner och få lite egentid.

Endorfinkickarna och adrenalinskjutsarna är själva grejen

Det varierar vilka som dyker upp, men gänget har två fasta träningstider och utöver det också spontana cykeldejter. 

– Jag fastnade för Emilias efterlysning, hon presenterade sig som en sportig tjej som gillar att träna. Jag hakade på trots att jag aldrig testat sporten tidigare. Jag får låna Emilias mans cykel tills jag köper en egen, säger Elin Bergvall som redan börjar få blodad tand.

Lisa Lindgren blev glad när hon hittade gruppen. Äntligen skulle hon ta sig ut i skogen!

– Det är klart att det var nervöst första gången. Tänk om alla var proffs? Jag har haft en mountainbike i flera år, men mest cyklat på landsväg och sedan har den stått i garaget, säger hon.

Träna utomhus

För att motverka smittspridningen av covid-19, ska alla begränsa sina sociala kontakter. Vi bör undvika platser som exempelvis gym, köpcentrum och kollektivtrafik. Max åtta personer är normen för alla sociala situationer och även utomhus bör vi hålla avstånd till varandra och träffas i mindre grupper.

Hennes farhågor kom helt på skam, upplägget gör att alla kan vara med – oavsett förkunskaper. I gänget finns både nybörjare och de som har kört mountainbike i flera år och pendlingscyklar året om.

– Vi har ett perfekt upplägg. Alla åker en bit, sen stannar vi och väntar in varandra innan vi fortsätter.

Förutom att det är roligare att träna i grupp är det också en trygghet.

– Jag har kört in i ett träd en gång när jag sladdade nedför ett sandigt stup. Det gick bra den gången, men det är bra att ha med vänner. Man vågar cykla fortare! säger Lovisa Wahlberg.

Kajakkompisarna Sophie Hoas och Ingela Segelborn. Foto: THERESIA KÖLIN

”Det är kul att dela upplevelsen med varandra”

När Ingela Segelborn efterlyste kajakkompisar nappade Sophie Hoas direkt. Hon hade ju drömt om att paddla i mer än 30 år!

Som tioåring prövade Sophie paddling en gång. Sedan dess har hon längtat efter att paddla.

– När jag såg Ingelas efterlysning av kompisar att kajaka med anmälde jag mig. Äntligen skulle jag få paddla igen!

Det var precis så roligt som Sophie mindes det, och nu vill hon fortsätta med paddlandet.

Varken Sophie eller Ingela kan tänka sig att paddla ensam. Det är en säkerhetsfråga, plus att det är så mycket roligare att träna tillsammans.

– Jag lade ut kajakeventen i kompisappen GoFrendly, dels för att jag gillar att träna utomhus, dels för att det passar bra i coronatider. För mig är det ett sätt att både lära känna nya vänner med samma intresse och att träna, säger Ingela. 

Ingela har kajakat en del med sina vänner förut. Men hon ville paddla oftare och mer än kompisarna, och fann likasinnade via appen.

Det känns skönt att komma ut i naturen

De var fyra tjejer som paddlade tillsammans under det första träningstillfället. Efter tre timmar på vattnet avrundades paddeldagen med en fikastund på en stor uteservering.

– Alla tyckte att det var jättekul. Vi summerade vårt träningspass och skrattade åt att vi råkat paddla precis framför ett nakenbad. Då gällde det att hålla tungan rätt i mun, så att vi inte körde rätt in i en klippa, säger Sophie.

Både hon och Ingela är nyfikna och sociala personer och ingen av dem kände sig speciellt nervös inför den första träningsträffen. Att alla var trevliga och glada gjorde att stämningen snabbt blev avspänd.

Kajakpaddling är lite mer tidskrävande än andra sporter. Tjejerna hyr kajaker och håller igång några timmar åt gången.

– Jag vill gärna paddla varannan vecka, och ambitionen är att köra regelbundet från april till oktober. Då ska jag köpa en egen kajak, säger Ingela. 

Vad är det bästa med att paddla?

– För mig, med ett stillasittande jobb, känns det skönt att komma ut i naturen och att få stärka axlar och armar. Jag blir skönt trött efter paddlingen. Ungefär som efter en joggingtur, säger Ingela.

Både hon och Sophie uppskattar naturupplevelserna som följer med träningen.

– Träningskompisar med samma intresse gör att man tar sig iväg, och det är kul att dela upplevelsen med andra, säger Sophie. 

Josefin Skarin och Emmeli Dellenbäck tränar styrka tillsammans. Foto: THERESIA KÖLIN

”Det sa klick på gymmet”

Josefin Skarin och Emmeli Dellenbäck blev bästisar på gymmet. Målet är att bli starka och att peppa andra tjejer att ta plats bland de tunga vikterna.

Kettlebells, viktplattor och hantlar är en del av redskapen som kompisarna Josefin och Emmeli använder när de ses. Via kompisappen blev de inte bara bästa vänner, de strävar också efter att bli sitt starkaste jag.

– I början blev träningen en ursäkt för att få träffas varje dag. Så fort vi sågs sa det klick, och eftersom båda gillar att träna började vi ses på gymmet, säger Josefin. 

Det visade sig att de båda bor i Solna och hade kort på samma gym.

– Vi utmanar varandra. Jag är före detta gymnast och gillar att stå på huvudet. Emmeli kan mycket om styrketräning och har lockat in mig bland de tunga vikterna, där killarna försöker ta all plats, säger Josefin.  

De två kompisarna har startat instagramkontot @grlsquad08 för att peppa fler tjejer att våga lyfta tungt. Kontot fungerar också som en dagbok för dem själva, där de kan följa sin utveckling.

Med en träningskompis utmanar du dig mer

Båda började sin gemensamma träningsresa för snart två år sedan när de behövde få fart på sin träning. Efter den första tidens intensiva, dagliga träning landade tjejerna på fem träningstimmar i veckan. Träningen prioriteras och varje vecka planeras i förväg.

– Min sambo Robin tycker att det är toppen att jag hittat en träningskompis. Jag är en extremt extrovert person. Josefin har blivit så mycket mer än en träningskompis – vi är en självklar del av varandras familjer, säger Emmeli som är nybliven mamma. Hon tränade hela vägen fram till förlossningen och satsar på att fortsätta igen så fort som möjligt.

Förutom gymträning har vännerna bland annat testat bootcamp, där många övningar görs i par.

– Med en träningskompis utmanar man sig mer och det går inte att dra sig ur, om man så lovat att träna 05.30 på morgonen. Vilket vi gjort! 

Josefin säger att arbetskompisarna ibland undrat om hon är galen som gymmar så tidigt.

– Träning före jobbet gör att jag är energiboostad hela dagen. Oftast tränar vi på kvällen, och oavsett om jag haft en bra eller dålig dag på jobbet så är det underbart att komma till gymmet, få en kram av min bästis och sedan köra ett riktigt hårt pass. Vi stöttar och peppar varandra i allt. 

LÄS OCKSÅ: Olyckorna förde dem samman: ”Vi hittade varandra när livet kraschade”